Čtěte: 9 tipů pro domácí uzení masa »

domácí nutela

Domácí nutella – zdravější než kupovaná (a stejně dobrá)

Ukažte mi někoho, kdo by neměl rád nutelu! OK, možná se nějaký jedinec najde, ale vsadím korunu, že jich moc nebude 😊

U nás nutelu taky milujeme, a jak jednou zaboříme lžíci, je těžké říct dost. Já vím, zdravé to moc není, a proto jsem se poohlédla po nějakém tělu prospěšnějším receptu. Na internetu je jich spousta, já jsem vybrala jeden z nich a upravila jej tak, abych mohla použít suroviny, které jsem zrovna měla doma. Udělat domácí nutelu není složité, a tak mám alespoň trochu lepší pocit, že když už tu dobrotu z lískových oříšků ujídáme, tak jde alespoň o variantu zdravého mlsání.
Vytisknout

zdravá domácí nutela recept

Domácí nutella – zdravější než kupovaná (a stejně dobrá)


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 45 min

Popis

Výborná domácí nutela – ze samých dobrých surovin! Lískové oříšky, med, kokosový olej. Vyzkoušejte 🙂


Ingredience

  • 200 g lískových ořechů
  • 1 dcl rostlinného mléka (rýžové, kokosové)
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 1 vanilkový cukr

Pracovní postup

  1. Zapneme troubu na 170 °C.
  2. Lískové oříšky nasypeme na plech nebo ohnivzdorné mísy a dáme je na 10 minut do trouby.
  3. Oříšky se musí jenom rozvonět, dejte pozor, aby se nespálily – každá trouba peče trochu jinak.
  4. Vyndáme oříšky z trouby a utěrkou je promneme, zbavíme je tak slupek.
  5. Vsypeme oříšky do mixéru a umixujeme na oříškové máslo. Oříšky se nejprve rozemelou na „mouku“, která pomalu zkrémovatí. Buďte trpěliví v téhle fázi: čas, kdy oříšky dostanete do stavu másla, závisí na výkonu vašeho mixéru. Občas budete muset mixér zastavit, seškrábnout oříšky ze stěny a pokračovat v mixování.
  6. Když mají lískáče dostatečně krémovou konzistenci, přidejte zbývající suroviny a vše umixujte dohromady na lesklou, lískooříškovou pomazánku.
  7. Hotovou nutelu naplňte do skleničky a uložte do chladu.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte cca 400 ml lískooříškové pomazánky (2 menší skleničky).

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

lískové oříškymixování oříšků

Domácí nutela: tipy a rady

  • Nejhorší na výrobě nutely je mixování, a poté vybírání hotového krému z nádoby mixéru – musíte mít trpělivost a být šikovní, až budete dolovat lahodný krém mezi noži mixéru 😊 Buďte opatrní.
  • Místo vanilkového cukru je možné použít vanilkovou esenci.
  • Nejlépe nám domácí nutela chutná namazaná na tmavý chleba, který krátce předtím otoustujeme. Pro ještě lepší chuťový zážitek obložte namazaný chléb nakrájeným čerstvým ovocem.
  • Hodně „klasických“ lískooříškových pomazánek se doma vyrábí z mléčné čokolády a kondenzovaného mléka. V tomto případě však nejde o zdravou verzi, ale spíše klasickou.
  • Potvrzeno mými zmlsanými dětmi: domácí nutela podle receptu výše chutná jedním slovem báječně 😊 Doporučuji!

domácí nutelazdravá domácí nutela

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>