Nadýchaná vaječná omeleta
Chcete-li o víkendu překvapit snídaní do postele, nebo si v týdnu připravit rychlou večeři, zkuste vaječnou omeletu. S kouskem žitného chleba nebo toustem chutná báječně, je lehká a přesto zasytí.
Protože u nás doma vejce “jedou”, troufám si tvrdit, že omelety mám vychytané. Ze všech možných experimentů a vylepšení jednoznačně vyhrává recept, o který se s vámi dnes chci podělit.
Omeleta je připravená ze dvou vajec a vtip spočívá v tom, že u jednoho z vajec oddělíte bílek od žloutku a bílek vyšleháte do tuhého sněhu. Omeleta je potom nadýchaná a chutná jinak (lépe :), než omeleta umíchaná z vajec celých.
Nadýchaná vaječná omeleta
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- jedno vejce rozklepněte do misky, u druhého oddělte bílek od žloutku (žloutek přidejte k prvnímu vejci)
- z bílku vyšlehejte tuhý sníh
- sýr nakrájejte na drobné kostičky
- rozehřejte na pánvičce máslo s olejem
- žampiony očistěte, nakrájejte na kousky a osmažte, zlehka osolte a opepřete
- stáhněte je na talířek a na té samé pánvi osmažte na tenké plátky nakrájenou šunku
- rozehřejte na pánvi na omeletu trochu oleje
- lehce vmíchejte sníh do vajec
- vsypejte so směsi nakrájený sýr, lehce osolte a promíchejte
- směs nalejte na pánev
- na 1/2 omelety nasypte osmažené žampiony a šunku
- přiklopte pokličkou, plotýnku nastavte na střední teplotu
- jakmile okraje omelety zezlátnou, stáhněte ji z pánvičky
- omeletu na talíři přehněte, ozdobte zelenými bylinkami
- obložte zeleninou a podávejte s toustem nebo žitným chlebem