vaječná omeleta

Nadýchaná vaječná omeleta

Chcete-li o víkendu překvapit snídaní do postele, nebo si v týdnu připravit rychlou večeři, zkuste vaječnou omeletu. S kouskem žitného chleba nebo toustem chutná báječně, je lehká a přesto zasytí.

Protože u nás doma vejce “jedou”, troufám si tvrdit, že omelety mám vychytané. Ze všech možných experimentů a vylepšení jednoznačně vyhrává recept, o který se s vámi dnes chci podělit.

Omeleta je připravená ze dvou vajec a vtip spočívá v tom, že u jednoho z vajec oddělíte bílek od žloutku a bílek vyšleháte do tuhého sněhu. Omeleta je potom nadýchaná a chutná jinak (lépe :), než omeleta umíchaná z vajec celých.

vaječná omeleta

Nadýchaná vaječná omeleta

Lehounká, nadýchaná omeleta ze dvou vajec, se žampióny, sýrem a nasekanou šunkou. Vychytaný recept, podle kterého u nás nejlépe chutná.
4.50 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Porce: 1 osoba
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 1 plátek tučnějšího sýra (Eidam, Gouda – 45%)
  • 1 plátek libové šunky
  • 5 hlaviček mladých žampiónů
  • SŮL
  • PEPŘ
  • snítky čerstvých bylinek
  • MÁSLO (trochu oleje)

PRACOVNÍ POSTUP

  • jedno vejce rozklepněte do misky, u druhého oddělte bílek od žloutku (žloutek přidejte k prvnímu vejci)
  • z bílku vyšlehejte tuhý sníh
  • sýr nakrájejte na drobné kostičky
  • rozehřejte na pánvičce máslo s olejem
  • žampiony očistěte, nakrájejte na kousky a osmažte, zlehka osolte a opepřete
  • stáhněte je na talířek a na té samé pánvi osmažte na tenké plátky nakrájenou šunku
  • rozehřejte na pánvi na omeletu trochu oleje
  • lehce vmíchejte sníh do vajec
  • vsypejte so směsi nakrájený sýr, lehce osolte a promíchejte
  • směs nalejte na pánev
  • na 1/2 omelety nasypte osmažené žampiony a šunku
  • přiklopte pokličkou, plotýnku nastavte na střední teplotu
  • jakmile okraje omelety zezlátnou, stáhněte ji z pánvičky
  • omeletu na talíři přehněte, ozdobte zelenými bylinkami
  • obložte zeleninou a podávejte s toustem nebo žitným chlebem

Ještě pár slov k receptu:

Použijte pánev s nepřilnavým povrchem, omeleta se nepřipečete a nepotrhá.
Sýr vmíchaný do směsi se krásně rozpustí a omeletu “podrží”.
Vtip je ve vyšlehaném sněhu z jednoho bílku: omeleta je tak akorát nadýchaná. Pokud byste vyšlehali oba bílky, bude omeleta vysoká a nepůjde tak snadno přehnout.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
nadýchaná vaječná omeleta
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Nadýchaná vaječná omeleta, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/nadychana-vajecna-omeleta/