Masarykovo cukroví
Zapomenuté cukroví našich babiček, přitom tak jednoduché a dobré! Masarykovo cukroví, jinak také Masarykovy knoflíky (opravdu se knoflíkům podobá!), jsem letos zkoušela poprvé a myslím, že je zařadím mezi svoje nejoblíbenější druhy vánočního cukroví.
Skvělou chuťovou vložku uvnitř tvoří celé lískové ořechy, které se předem namočí ve vodě. V upečeném cukroví pak vůbec nejsou tvrdé, naopak jsou na skus měkké. Nemusí se bát ani ti, kteří mají problém se zuby.
Za mě je Masarykovo cukroví překvapením letošních Vánoc! Tak šup, jdeme péct.
Vytisknout
Masarykovo cukroví
-
Příprava: 15 min
-
Hotovo za: 30 min
-
Celkový čas: 45 minut
-
Porce: 30 ks
Popis
Tradiční cukroví našich babiček, Masarykovo cukroví, jinak také Masarykovy knoflíky. Jednoduché, zato výborné!
Ingredience
- 170 g hladká mouka
- 50 g moučkový cukr
- 120 g máslo
- 1 ks žloutek
- 100 g celé lískové ořechy
- vanilka
- moučkový cukr na obalení
Pracovní postup
- Lískové ořechy vysypeme do misky a zalijeme je teplou vodou, stačí hodinu předem.
- Změklé máslo utřeme se žloutkem a moučkovým cukrem do hladké pěny.
- Přidáme mouku a vanilku (vanilku mám v podobě pasty z pravé bourbon vanilky).
- Rukama rychle zpracujeme těsto, není třeba jej dlouho hníst, protože se jedná o těsto křehké, kterému bychom dlouhým hnětením mohli uškodit.
- Slijeme ořechy, necháme okapat a celé je zapracujeme do těsta.
- Těsto rozdělíme na 2 poloviny, z každé vyválíme váleček silný asi 3-4 cm. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici, ideálně přes noc.
- Rozpálíme troubu na 170 °C (pekla jsem v elektrické s horkovzduchem).
- Každý z válečků nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm.
- Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě asi 15 minut, dokud Masarykovo cukroví nezačne zlátnout.
- Vyndáme plech z trouby, připravíme si do hlubokého talíře cukr moučku, a ještě teplé cukroví obalujeme ze všech stran.
Poznámky k receptu
Z množství podle receptu dostaneme asi 30 kousků cukroví.



Masarykovo cukroví: tipy a rady
- Masarykovu cukroví se také říká Masarykovy knoflíky, je to proto, že nakrájené plátky s lískovými oříšky na řezu skutečně knoflíky připomínají.
- Cukroví je velmi snadné na přípravu, nepotřebujete žádná vánoční vykrajovátka, formičky. Váleček těsta vyndaný z ledničky se jednoduše nakrájí na kolečka a ta se vyrovnají na plech. Masarykovo cukroví zvládnou začátečníci, je to také hezký tip na pečení s dětmi.
- Někdo přidává do Masarykova cukroví rum, jiný kakao. Záleží na chuti. Osobně mi jednoduchá verze tohoto receptu přijde dokonalá.
- A proč Masarykovo cukroví? Historie praví, že se skutečně jednalo o oblíbené cukroví našeho presidenta, které u Masaryků na vánočním stole nesmělo chybět. Bylo tomu tak i ve skutečnosti? Kdo ví, důležité je, že tohle cukroví si my můžeme připravit i dnes a ani čas nic neubral na chuti těchto oříškových knoflíků.
Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:


TIP: Zkuste naše další vánoční cukroví, třeba vanilkové rohlíčky.