Masarykovo cukroví » MlsnáVařečka.cz
masarykovo cukroví masarykovy knoflíky

Masarykovo cukroví

Zapomenuté cukroví našich babiček, přitom tak jednoduché a dobré! Masarykovo cukroví, jinak také Masarykovy knoflíky (opravdu se knoflíkům podobá!), jsem letos zkoušela poprvé a myslím, že je zařadím mezi svoje nejoblíbenější druhy vánočního cukroví.

Skvělou chuťovou vložku uvnitř tvoří celé lískové ořechy, které se předem namočí ve vodě. V upečeném cukroví pak vůbec nejsou tvrdé, naopak jsou na skus měkké. Nemusí se bát ani ti, kteří mají problém se zuby.

Za mě je Masarykovo cukroví překvapením letošních Vánoc! Tak šup, jdeme péct.

Vytisknout
Masarykovo cukroví recept

Masarykovo cukroví


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 45 minut
  • Porce: 30 ks

Popis

Tradiční cukroví našich babiček, Masarykovo cukroví, jinak také Masarykovy knoflíky. Jednoduché, zato výborné!


Ingredience

  • 170 g hladká mouka
  • 50 g moučkový cukr
  • 120 g máslo
  • 1 ks žloutek
  • 100 g celé lískové ořechy
  • vanilka
  • moučkový cukr na obalení

Pracovní postup

  1. Lískové ořechy vysypeme do misky a zalijeme je teplou vodou, stačí hodinu předem.
  2. Změklé máslo utřeme se žloutkem a moučkovým cukrem do hladké pěny.
  3. Přidáme mouku a vanilku (vanilku mám v podobě pasty z pravé bourbon vanilky).
  4. Rukama rychle zpracujeme těsto, není třeba jej dlouho hníst, protože se jedná o těsto křehké, kterému bychom dlouhým hnětením mohli uškodit.
  5. Slijeme ořechy, necháme okapat a celé je zapracujeme do těsta.
  6. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, z každé vyválíme váleček silný asi 3-4 cm. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici, ideálně přes noc.
  7. Rozpálíme troubu na 170 °C (pekla jsem v elektrické s horkovzduchem).
  8. Každý z válečků nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm.
  9. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě asi 15 minut, dokud Masarykovo cukroví nezačne zlátnout.
  10. Vyndáme plech z trouby, připravíme si do hlubokého talíře cukr moučku, a ještě teplé cukroví obalujeme ze všech stran.

Poznámky k receptu

Z množství podle receptu dostaneme asi 30 kousků cukroví.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

Masarykovo cukroví příprava
Z těsta vyválíme dva válečky, zabalíme a dáme odpočinout do lednice
Válečky nakrájíme na plátky asi 1 cm silné
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut

Masarykovo cukroví: tipy a rady

  • Masarykovu cukroví se také říká Masarykovy knoflíky, je to proto, že nakrájené plátky s lískovými oříšky na řezu skutečně knoflíky připomínají.
  • Cukroví je velmi snadné na přípravu, nepotřebujete žádná vánoční vykrajovátka, formičky. Váleček těsta vyndaný z ledničky se jednoduše nakrájí na kolečka a ta se vyrovnají na plech. Masarykovo cukroví zvládnou začátečníci, je to také hezký tip na pečení s dětmi.
  • Někdo přidává do Masarykova cukroví rum, jiný kakao. Záleží na chuti. Osobně mi jednoduchá verze tohoto receptu přijde dokonalá.
  • A proč Masarykovo cukroví? Historie praví, že se skutečně jednalo o oblíbené cukroví našeho presidenta, které u Masaryků na vánočním stole nesmělo chybět. Bylo tomu tak i ve skutečnosti? Kdo ví, důležité je, že tohle cukroví si my můžeme připravit i dnes a ani čas nic neubral na chuti těchto oříškových knoflíků.

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

Masarykovo cukroví
Masarykovo cukroví recept

TIP: Zkuste naše další vánoční cukroví, třeba vanilkové rohlíčky.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: