Tvarohový dort s jahodami: neodoláte!
Dostala jsem od švagrové mísu drobných, hodně vyzrálých jahod, které potřebovaly co nejdříve zpracovat.
Na ozdobu nebyly, ale zase chutnaly jako ty pravé z české zahrádky a voněly po sluníčku. Rozhodla jsem se upéct rychlý tvarohový dort, a ozdobit ho čepicí ze sladkých jahod.
Tvarohový dort s jahodami: neodoláte!
INGREDIENCE
Korpus:
- 90 g HLADKÁ MOUKA
- 30 g POHANKOVÁ MOUKA
- 60 g cukr krupice
- 50 g MÁSLO
- 1 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
Náplň:
- 750 g plnotučný tvaroh
- 3 ks vejce (pokojové teploty)
- 80 g cukr krupice do tvarohu
- 50 g cukr krupice do bílků
- vanilkový extrakt
- SŮL
Jahodové želé:
- 500 g jahody
- 3 lžíce cukr krupice
- 10 g dortové želé
- voda dle potřeby
PRACOVNÍ POSTUP
- Roztopte elektrickou troubu na 160 °C, na dno trouby dejte plech s horkou vodou.
- V misce smíchejte mouku, cukr a máslo, zpracujte na sypkou drobenku – upečeme z ní korpus.
- Dno kulaté dortové formy o pr. 28 cm vyložte pečicím papírem, vsypte drobenku a umačkejte ji.
- Vložte do trouby a nechte 8 min. péct, pak formu z trouby vyndejte a nechte korpus vychladit.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň: do čisté mísy oddělte bílky od žloutků. Do další mísy dejte 3 tvarohy, přidejte žloutky, 80 g cukru a trochu vanilkového extraktu. Vše smíchejte elektrickým šlehačem, zapnutým na nízké otáčky.
- Vyšlehejte sníh z bílků: do bílků přidejte špetku soli a začněte pomalu šlehat na nízké otáčky. Po minutě přidejte ½ cukru (cca 1 polévková lžíce) a zvyšte otáčky. Po dalších 2 minutách přidejte zbytek cukru a zvyšte otáčky na maximum. Po dalších 2-3 minutách by měl být sníh ušlehaný do tuha.
- Sníh opatrně vmíchejte do tvarohové hmoty a rozprostřete na předpečený korpus, uhlaďte cukrářskou špachtlí a dejte péct. Dort je upečený zhruba za 30-40 minut, peče se spíše déle při nižší teplotě.
- Po upečení vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte dort chladnout v troubě asi hodinu, poté vyndejte a nechte zcela vychladit při pokojové teplotě.
- Na jahodové želé si očistěte 500 g jahod, nasypte je do hrnce spolu se 2 lžícemi cukru a povařte; jahody pustí vodu. Nasypte ½ dortového želé, vmíchejte a minutu vařte, poté stáhněte z plotny a nechte chladnout.
- Jahody začnou tuhnout, mírně vychlazené je rozprostřete po ploše dortu.
- Mezitím do samostatného rendlíku nalijte 150 ml vody, vsypte zbytek želé a lžíci cukru, za stálého míchání přiveďte k varu a minutu povařte. Nechte trochu zchladit, a ještě za tepla přelijte jahody.
- Jakmile želé zatuhne, můžete podávat.
Ještě pár slov k receptu:
V receptu jsem se inspirovala tipy pro pečení cheesecake, a převedla je na české, „tvarohové“ podmínky. Poslední dobou ráda experimentuju s pohankovou moukou, kdy jí nahrazuju ¼ běžné pšeničné mouky, najdete to i v tomto receptu. Mouky dohromady je potřeba velmi málo, jen na spodní, tenký korpus dortu, a pohankovou můžete s klidem vynechat a použít jen pšeničnou.
Tvarohový dort: tipy jak upéct
- Pohanková mouka v receptu ozvláštní chuť korpusu. Pohanka samotná je chuťově dost specifická, proto jí do běžné mouky přidávám max. 1/3, spíše 1/4.
- Protože tvaroh obsahuje dost tekutiny, která se vsákne do korpusu, je dobré základní korpus předpéct. Je-li čas a vzpomente si, nechte tvaroh přes noc odkapat přes plátýnko nebo přes cedník.
- Tvaroh i vejce, se kterými se v receptu pracuje, by měly mít pokojovou teplotu. Půjde vám například lépe vyšlehat tuhý sníh z bílků, než kdybyste pracovali s vejci, která jste právě vyndali z ledničky.
- Pokud peču tvarohové dorty, cheesecake, dávám do trouby plech s horkou vodou, případně cheesecake peču ve vodní lázni. Tyhle dorty mají při pečení rády vlhké prostředí a náplň není vysušená.
- Jahodové želé přizpůsobte typu jahod, které máte k dispozici. Pokud máte pěkné, pevné jahody, klidně je úhledně vyskládejte na povrch dortu a teprve potom zalijte želé. Já jsem měla hodně vyzrálé a drobné, proto jsem volila tu variantu, že jsem je mírně rozvařila.