tvarohový dort

Tvarohový dort s jahodami: neodoláte!

Dostala jsem od švagrové mísu drobných, hodně vyzrálých jahod, které potřebovaly co nejdříve zpracovat.

Na ozdobu nebyly, ale zase chutnaly jako ty pravé z české zahrádky a voněly po sluníčku. Rozhodla jsem se upéct rychlý tvarohový dort, a ozdobit ho čepicí ze sladkých jahod.

tvarohový dort

Tvarohový dort s jahodami: neodoláte!

MlsnáVařečka.cz
Tvarohový dort s jahodovým želé, vynikající, lehký a svěží.
4 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Course dezerty
Cuisine česká kuchyně
Servings 10

Ingredients
  

Korpus:

  • 90 g HLADKÁ MOUKA
  • 30 g POHANKOVÁ MOUKA
  • 60 g cukr krupice
  • 50 g MÁSLO
  • 1 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem nebo obyčejný kypřicí prášek

Náplň:

  • 750 g plnotučný tvaroh
  • 3 ks vejce pokojové teploty
  • 80 g cukr krupice do tvarohu
  • 50 g cukr krupice do bílků
  • vanilkový extrakt
  • SŮL

Jahodové želé:

  • 500 g jahody
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 10 g dortové želé
  • voda dle potřeby

Instructions
 

  • Roztopte elektrickou troubu na 160 °C, na dno trouby dejte plech s horkou vodou.
  • V misce smíchejte mouku, cukr a máslo, zpracujte na sypkou drobenku – upečeme z ní korpus.
  • Dno kulaté dortové formy o pr. 28 cm vyložte pečicím papírem, vsypte drobenku a umačkejte ji.
  • Vložte do trouby a nechte 8 min. péct, pak formu z trouby vyndejte a nechte korpus vychladit.
  • Mezitím si připravte tvarohovou náplň: do čisté mísy oddělte bílky od žloutků. Do další mísy dejte 3 tvarohy, přidejte žloutky, 80 g cukru a trochu vanilkového extraktu. Vše smíchejte elektrickým šlehačem, zapnutým na nízké otáčky.
  • Vyšlehejte sníh z bílků: do bílků přidejte špetku soli a začněte pomalu šlehat na nízké otáčky. Po minutě přidejte ½ cukru (cca 1 polévková lžíce) a zvyšte otáčky. Po dalších 2 minutách přidejte zbytek cukru a zvyšte otáčky na maximum. Po dalších 2-3 minutách by měl být sníh ušlehaný do tuha.
  • Sníh opatrně vmíchejte do tvarohové hmoty a rozprostřete na předpečený korpus, uhlaďte cukrářskou špachtlí a dejte péct. Dort je upečený zhruba za 30-40 minut, peče se spíše déle při nižší teplotě.
  • Po upečení vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte dort chladnout v troubě asi hodinu, poté vyndejte a nechte zcela vychladit při pokojové teplotě.
  • Na jahodové želé si očistěte 500 g jahod, nasypte je do hrnce spolu se 2 lžícemi cukru a povařte; jahody pustí vodu. Nasypte ½ dortového želé, vmíchejte a minutu vařte, poté stáhněte z plotny a nechte chladnout.
  • Jahody začnou tuhnout, mírně vychlazené je rozprostřete po ploše dortu.
  • Mezitím do samostatného rendlíku nalijte 150 ml vody, vsypte zbytek želé a lžíci cukru, za stálého míchání přiveďte k varu a minutu povařte. Nechte trochu zchladit, a ještě za tepla přelijte jahody.
  • Jakmile želé zatuhne, můžete podávat.

Notes

Pokud vám nějaký tvarohový dort zbyde, uchovávejte ho v ledničce.
Časová náročnost: příprava 20 minut, pečení 30-40 minut, chladnutí + příprava, polévání a tuhnutí jahodového želé 20 minut
Keyword dort s jahodami, jahodové želé, jahodový dort, tvarohový dort
tvarohový dort

V receptu jsem se inspirovala tipy pro pečení cheesecake, a převedla je na české, „tvarohové“ podmínky. Poslední dobou ráda experimentuju s pohankovou moukou, kdy jí nahrazuju ¼ běžné pšeničné mouky, najdete to i v tomto receptu. Mouky dohromady je potřeba velmi málo, jen na spodní, tenký korpus dortu, a pohankovou můžete s klidem vynechat a použít jen pšeničnou.

korpus na dort
tvarohový krém
pečení tvarohového dortu
jahodové želé
tvarohový dort

Tvarohový dort: tipy jak upéct

  • Pohanková mouka v receptu ozvláštní chuť korpusu. Pohanka samotná je chuťově dost specifická, proto jí do běžné mouky přidávám max. 1/3, spíše 1/4.
  • Protože tvaroh obsahuje dost tekutiny, která se vsákne do korpusu, je dobré základní korpus předpéct. Je-li čas a vzpomente si, nechte tvaroh přes noc odkapat přes plátýnko nebo přes cedník.
  • Tvaroh i vejce, se kterými se v receptu pracuje, by měly mít pokojovou teplotu. Půjde vám například lépe vyšlehat tuhý sníh z bílků, než kdybyste pracovali s vejci, která jste právě vyndali z ledničky.
  • Pokud peču tvarohové dorty, cheesecake, dávám do trouby plech s horkou vodou, případně cheesecake peču ve vodní lázni. Tyhle dorty mají při pečení rády vlhké prostředí a náplň není vysušená.
  • Jahodové želé přizpůsobte typu jahod, které máte k dispozici. Pokud máte pěkné, pevné jahody, klidně je úhledně vyskládejte na povrch dortu a teprve potom zalijte želé. Já jsem měla hodně vyzrálé a drobné, proto jsem volila tu variantu, že jsem je mírně rozvařila.
tvarohový dort
O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Tvarohový dort s jahodami: neodoláte!, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tvarohovy-dort-s-jahodami-neodolate/