tvarohový dort

Tvarohový dort s jahodami: neodoláte!

Dostala jsem od švagrové mísu drobných, hodně vyzrálých jahod, které potřebovaly co nejdříve zpracovat. Na ozdobu nebyly, ale zase chutnaly jako ty pravé z české zahrádky a voněly po sluníčku. Rozhodla jsem se upéct rychlý tvarohový dort, a ozdobit ho čepicí ze sladkých jahod.

tvarohový dort

V receptu jsem se inspirovala tipy pro pečení cheesecake, a převedla je na české, „tvarohové“ podmínky. Poslední dobou ráda experimentuju s pohankovou moukou, kdy jí nahrazuju ¼ běžné pšeničné mouky, najdete to i v tomto receptu. Mouky dohromady je potřeba velmi málo, jen na spodní, tenký korpus dortu, a pohankovou můžete s klidem vynechat a použít jen pšeničnou.

Vytisknout
tvarohový dort

Tvarohový dort s jahodami: neodoláte!


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 10

Popis

Tvarohový dort s jahodovým želé, vynikající, lehký a svěží.


Ingredience

Korpus:

  • 90 g hladká mouka
  • 30 g pohanková mouka
  • 60 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 lžička kypřicího prášku

Náplň:

  • 3x plnotučný tvaroh
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 80 g cukru písek do tvarohu
  • 50 g cukru písek do bílků
  • vanilkový extrakt
  • špetka soli

Jahodové želé:

  • 500 g jahod
  • 3 lžíce cukr písek
  • dortové želé 10 g
  • voda dle potřeby

Pracovní postup

  1. Roztopte elektrickou troubu na 160 °C, na dno trouby dejte plech s horkou vodou.
  2. V misce smíchejte mouku, cukr a máslo, zpracujte na sypkou drobenku – upečeme z ní korpus.
  3. Dno kulaté dortové formy o pr. 28 cm vyložte pečicím papírem, vsypte drobenku a umačkejte ji.
  4. Vložte do trouby a nechte 8 min. péct, pak formu z trouby vyndejte a nechte korpus vychladit.
  5. Mezitím si připravte tvarohovou náplň: do čisté mísy oddělte bílky od žloutků. Do další mísy dejte 3 tvarohy, přidejte žloutky, 80 g cukru a trochu vanilkového extraktu. Vše smíchejte elektrickým šlehačem, zapnutým na nízké otáčky.
  6. Vyšlehejte sníh z bílků: do bílků přidejte špetku soli a začněte pomalu šlehat na nízké otáčky. Po minutě přidejte ½ cukru (cca 1 polévková lžíce) a zvyšte otáčky. Po dalších 2 minutách přidejte zbytek cukru a zvyšte otáčky na maximum. Po dalších 2-3 minutách by měl být sníh ušlehaný do tuha.
  7. Sníh opatrně vmíchejte do tvarohové hmoty a rozprostřete na předpečený korpus, uhlaďte cukrářskou špachtlí a dejte péct. Dort je upečený zhruba za 30-40 minut, peče se spíše déle při nižší teplotě.
  8. Po upečení vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte dort chladnout v troubě asi hodinu, poté vyndejte a nechte zcela vychladit při pokojové teplotě.
  9. Na jahodové želé si očistěte 500 g jahod, nasypte je do hrnce spolu se 2 lžícemi cukru a povařte; jahody pustí vodu. Nasypte ½ dortového želé, vmíchejte a minutu vařte, poté stáhněte z plotny a nechte chladnout.
  10. Jahody začnou tuhnout, mírně vychlazené je rozprostřete po ploše dortu.
  11. Mezitím do samostatného rendlíku nalijte 150 ml vody, vsypte zbytek želé a lžíci cukru, za stálého míchání přiveďte k varu a minutu povařte. Nechte trochu zchladit, a ještě za tepla přelijte jahody.
  12. Jakmile želé zatuhne, můžete podávat.

Poznámky k receptu

Pokud vám nějaký dort zbyde, uchovávejte ho v ledničce.

Časová náročnost: příprava 20 minut, pečení 30-40 minut, chladnutí + příprava, polévání a tuhnutí jahodového želé 20 minut

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

korpus na dorttvarohový krémpečení tvarohového dortujahodové želétvarohový dort

Tvarohový dort: tipy jak upéct

  • Pohanková mouka v receptu ozvláštní chuť korpusu. Pohanka samotná je chuťově dost specifická, proto jí do běžné mouky přidávám max. 1/3, spíše 1/4.
  • Protože tvaroh obsahuje dost tekutiny, která se vsákne do korpusu, je dobré základní korpus předpéct. Je-li čas a vzpomente si, nechte tvaroh přes noc odkapat přes plátýnko nebo přes cedník.
  • Tvaroh i vejce, se kterými se v receptu pracuje, by měly mít pokojovou teplotu. Půjde vám například lépe vyšlehat tuhý sníh z bílků, než kdybyste pracovali s vejci, která jste právě vyndali z ledničky.
  • Pokud peču tvarohové dorty, cheesecake, dávám do trouby plech s horkou vodou, případně cheesecake peču ve vodní lázni. Tyhle dorty mají při pečení rády vlhké prostředí a náplň není vysušená.
  • Jahodové želé přizpůsobte typu jahod, které máte k dispozici. Pokud máte pěkné, pevné jahody, klidně je úhledně vyskládejte na povrch dortu a teprve potom zalijte želé. Já jsem měla hodně vyzrálé a drobné, proto jsem volila tu variantu, že jsem je mírně rozvařila.

tvarohový dort

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>