Koláč den a noc

koláč den a noc

Koláč „den a noc“ je založený na kontrastu bílé tvarohové vrstvy s tmavou kakaovou, nahoře je doplňuje zlatavá barva piškotového těsta. Dezert tedy nejenom dobře chutná, ale také pěkně vypadá.

Koláč den a noc je jedním z dalších babičkovských klasických moučníků, které mám moc ráda. Hodí se k odpolední kávě nebo jako zákusek pro nečekanou návštěvu. Tip: Na přípravu je velice jednoduchý!

koláč den a noc recept

Koláč den a noc

Koláč tří barev s tvarohem a kakaem, pečený na plechu.
4.26 z 31 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Spodní kakaová vrstva:

Prostřední tvarohová náplň:

  • 3 ks měkký polotučný tvaroh (tj. 3 x 250 g)
  • 100 g cukr moučka
  • 2 ks vejce
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 lžička citronová kůra (strouhaná)

Vrchní piškotová vrstva:

PRACOVNÍ POSTUP

  • K přípravě jednotlivých vrstev koláče den a noc budeme potřebovat tři různé misky.
  • Ingredience na spodní vrstvu smícháme v míse a vypracujeme hladké tužší kakaové těsto.
  • Ingredience na tvarohovou náplň smícháme v misce a ruční metličkou vypracujeme hladký tvarohový krém.
  • Ingredience na vrchní piškotové těsto smícháme v misce a dobře metličkou prošleháme do tekutého těsta.
  • Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a na dno rovnoměrně nalijeme tmavé kakaové těsto, na které natřeme tvarohovou náplň, a nakonec na ni nalijeme po celém povrchu rovnoměrnou vrstvu piškotového těsta.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 45 minut.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Koláč na plech – nakrájíte zhruba 20 kousků koláče.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

koláč den a noc příprava

Koláč den a noc: tipy a rady

  • Jednoduchý moučník, který zvládnou i začátečníci. Koláč je velmi variabilní, lze různě upravit – někdy se například místo bílé tvarohové vrstvy strouhají jablka.
  • Pokud si vzpomenete, vyndejte zavčasu z lednice tvaroh a vejce. Těsta, v nichž se používá prášek do pečiva, mají ráda ingredience stejné teploty, ideálně „ohřáté“ na pokojovou teplotu.

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

3comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Koláč den a noc, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kolac-den-a-noc/