Tradiční vanilkové rohlíčky

tradiční vanilkové rohlíčky

Pokud máte z cukroví rádi českou vánoční klasiku, vsaďte na klasické vanilkové rohlíčky, které vás po ochutnání vrátí do dob vašeho dětství.

Mám pro vás ten nejlepší recept na vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů, obalovaných v moučkovém cukru ovoněném vanilkou. Jednoduchý recept zvládnou i začátečníci.

Aby práce odsýpala od ruky, používám při pečení silikonové formičky na rohlíčky. Do formičky vždy vmáčknu kousek těsta, hotový tvar opatrně vymáčknu a položím na plech vyložený pečicím papírem.

Zkuste také formu na vanilkové rohlíčky TESCOMA

tradiční vanilkové rohlíčky

Tradiční vanilkové rohlíčky

Klasické vanilkové rohlíčky z těsta s vlašskými ořechy, obalované ve vanilkovo-moučkovém cukru, tradiční recept.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 2 žloutek
  • 80 g VLAŠSKÉ OŘECHY
  • 80 g cukru moučka
  • 200 g MÁSLO
  • 280 g hl. mouky
  • NA OBALOVÁNÍ: moučkový cukr smíchaný s vanilkovým

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do větší mísy nebo na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, namleté vlašské ořechy a nakonec žloutky.
  • Postupně do směsi zapracujeme změklé máslo.
  • Vypracujeme hladké a lesklé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce. Těsto si můžete klidně připravit i den předem, odležení v ledničce přes noc rozhodně neuškodí, ba naopak.
  • Z vychlazeného a uleželého těsta odžďoubneme kousek těsta, které vtlačíme do formičky na rohlíčky, hotový tvar vyloupneme a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Rohlíčky pečeme na středním roštu, v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Rohlíčky se pečou do růžova, trvá to cca 8-10 minut.
  • Ještě horké rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pracujte opatrně, rohlíčky jsou ihned po upečení velice křehké.
  • Obalené rohlíčky ukládáme najlépe do papírové krabice, necháme je den v teple uležet, pak je můžeme uložit na chladné místo.

Ještě pár slov k receptu:

Z množství podle receptu dostanete asi 30 vanilkových rohlíčků.
Příprava těsta asi 30 min + min. 1 hod odležení v lednici + cca 1 hodina pečení.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
vanilkové rohlíčky na plechu
Těsto vmáčknu do formičky na vanilkové rohlíčky, vyndám a položím na plech
obalování vanilkových rohlíčků
Ještě horké vanilkové rohlíčky obaluji v moučkovém cukru s vanilkou

Jak dlouho péct vanilkové rohlíčky?

Upečení vánočního cukroví je otázka chvilky, nejinak je tomu u vanilkových rohlíčků.

Vanilkové rohlíčky se zásadně pečou v roztopené troubě, elektrická by měla být vyhřátá zhruba na 180 °C. Plech s cukrovím vložte na střední rošt. Rohlíčky se pečou tak dlouho, dokud na povrchu lehce nezrůžoví. Od trouby nikam neodcházejte, počítejte s tím, že hotovo bude za 8-10 minut.

Kdy péct vanilkové rohlíčky

Jsou druhy cukroví, které se musí péct v dostatečném předstihu předem, aby do Vánoc stihlo změknout. Neuškodí si připravit plán pečení různých druhů.

Nejprve se pečou perníčky, hned poté „suché“ cukroví, mezi které patří i vanilkové rohlíčky. Ty potřebují k rozležení zhruba 3 týdny, naplánujte si pečení na první adventní neděli.

Příběh vanilkových rohlíčků

Ačkoliv se jedná o českou klasiku, dočetla jsem se v jednom časopise, že tento recept pochází z doby Rakouska-Uherska.

Vanilkovými rohlíčky se tehdy proslavila cisařsko-královská cukrárna Demel, která působí dodnes ve Vídni. Historie této cukrárny se datuje od roku 1786. 

Vanilkové rohlíčky: tipy a rady

Tvary rohlíčků můžete vmáčknout do formiček (nejlepší pro začátečníky jsou silikonové), nebo je vytvarovat prsty. V tom případě se rohlíčky kladou na plech vyložený pečicím papírem.

Recept z Hery nebo z másla? Hera je dlouhou dobu alternativou másla při pečení, nic s ní nezkazíte. Je levnější, ale pravou chuť másla podle mě nenahradí. Někdy je lepší méně a z co nejkvalitnějších surovin.

Podobný recept na vanilkové rohlíčky jako je tento mají na blogu Kluci v akci.

vanilkové rohlíčky

Chcete vanilkové rohlíčky ve zdravé verzi? Zkuste je upéct ze špaldové mouky! Tady najdete RECEPT.

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Tradiční vanilkové rohlíčky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tradicni-vanilkove-rohlicky/