Kynuté borůvkové knedlíky
Tohle byla specialita naší babi – kynuté knedlíky s ovocem, nejčastěji je dělala s jahodami, co rostly na poli, nebo nás, vnoučata, poslala v létě do lesa pro borůvky.
Bylo nás dětí jako smetí, aby babička všechny zasytila, dělala kynuté knedlíky poctivých rozměrů. My děti jsme jim říkaly dělobuchy, ale jinak jsou ovocné knedlíky z kynutého těsta známé jako blbouny.
A protože v pátek jsem byla na borůvkách u nás jizerskohorských lesích, uvařila jsem rodině knedlíky, plněné lesními borůvkami. Mňam!
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Těsto na kynuté knedlíky
Základ knedlíků je těsto.
Do vařených kynutých těst se dává hrubá mouka. Vařící voda napáchá na povrchu těsta z hrubé mouky nejmenší škody.
Klasický recept na kynuté knedlíky jsem si půjčila z kuchařky Romana Vaňka. Jmenuje se Velká kuchařka Čech a Moravy.
Na těsto budete potřebovat:
- Vlažné mléko
- Hrubá mouka
- Čerstvé droždí
- Cukr
- Sůl
- Vejce
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Jak vypracovat těsto na kynuté knedlíky
Zadělat těsto na ovocné kynuté knedlíky je snadné. Zvládnou to i začátečníci. Těsto je jednouché, nevyžaduje žádnou extra péči, kyne jako ďas.
Postup:
- Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme cukr a necháme v teple 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy vsypeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vejce a špetku soli.
- Suroviny zpracujeme dohromady, vyhněteme rukama na desce a dáme na půl hodiny kynout.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Jak nechat nakynout těsto na ovocné knedlíky
Při kynutí a zpracování těsta je třeba dávat pozor, aby neoschlo, neobsahuje totiž žádný tuk.
Naučila jsem se jeden super fígl: těsto dávám kynout do trouby. Ta je samozřejmě vypnutá, ale na její dno postavím hrnec s horkou vodou.
Pára a teplo udělají své. Těsto nakyne a na povrchu neokorá, ani není třeba přikrývat mísu s těstem utěrkou.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Jak plnit kynuté knedlíky ovocem
Ovoce by mělo být čisté, pokud jej předem opláchneme, důkladně jej osušte. Ovoce se zbytky vody bude „naleptávat“ kynuté těsto, a to bude hůř držet pohromadě.
Borůvky v misce jsem smíchala s cukrem. Stačí krupicový, na fotce vidíte směsku moučkového cukru a krupicového.
Z vykynutého těsta vyválíme šišku, kterou nakrájíme na stejně velké kousky.
Suchýma rukama každý kousek roztáhneme na placičku, doprostřed poklademe oslazeným ovocem a knedlík důkladně uzavřeme, použijeme špičky prstů, s nimiž okraje těsta přimáčkneme k sobě.
Hotový knedlík poválíme mezi dlaněmi, aby měl hezký kulatý tvar.
Nesnažte se vyválet příliš tenké těsto, pokud by knedlík při vaření prasknul, vytekla by z něj ovocná šťáva a bylo by po chuťovém zážitku!
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Jak uvařit ovocné knedlíky
V zásadě jsou dvě možnosti: buď v páře, nebo ve vroucí vodě.
Při vaření v páře použijte parní hrnce (máte-li), nebo klasický pařáček do hrnce. Knedlíky v páře se nesmí překrývat, vaří se podle velikosti zhruba 15-20 minut.
Já jsem vařila knedlíky ve vodě, použila jsem nízký litinový hrnec o pr. 28 cm. Knedlíků se do něj vejde požehnaně, vaření je rychlejší, trvá zhruba 8 minut. Knedlíky se při vaření neobracejí, ale já hrnec přikrývám poklicí.
Důležité je, aby vroucí voda neklokotala! Je mnohem lepší vařit vodu mírně, knedlíky nedostanou tolik zabrat a udrží si hezký tvar.
Uvařené knedlíky opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich odešla pára. Můžete je také potřít rozpuštěným máslem, aby na povrchu neokoraly.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Jakou posypku na ovocné knedlíky?
U nás máme nejraději strouhaný tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné voňavé máslo.
Další dobrá varianta je strouhaný perník s cukrem a máslem, nebo babička dělávala strouhanku na másle, a tu pak smíchala s krupicovým cukrem.
Mně ještě zbylo pár borůvek, udělala jsem tedy žahour. Žahour je studená ovocná omáčka, borůvky jsem mírně pomačkala, smíchala se smetanou a osladila cukrem.
Omáčka se dá nalít na ovocné knedlíky, ale také třeba na lívance.
![borůvkové kynuté knedlíky recept](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Kynuté knedlíky s borůvkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Kynuté těsto na borůvkové knedlíky:
Na posypku:
- tvrdý tvaroh (na strouhání)
- moučkový cukr
- MÁSLO (rozpuštěné)
Dále potřebujeme:
- 500 g borůvky (čerstvé)
- 50 g cukr krupice
PRACOVNÍ POSTUP
- Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Do mléka rozmícháme lžičku cukru, nadrobíme droždí a zlehka promícháme. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek.
- Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, špetku soli, a přilijeme kvásek.
- Nejprve vše promícháme vidličkou, poté zpracujeme rukama na válu v hladké těsto. Trpělivost, trvá to asi 5-10 minut. Případně můžete na těsto zadělat v kuchyňském robotu.
- Na dno vypnuté trouby vložíme hrnec s horkou vodou. Mísu s těstem dáme také do trouby zhruba na střední rošt. Troubu zavřeme a necháme v teple a vlhku kynout asi 30 minut.
- Mezitím si promícháme borůvky s cukrem.
- Z vykynutého těsta vyválíme šišku, kterou nakrájíme na zhruba stejně velké kusy.
- Každý kousek vezmeme do ruky, vytvoříme placku (nemusí být tenká!). Doprostřed poklademe ocukrované borůvky. Knedlík pečlivě uzavřeme a uválíme mezi rukama do kulatého tvaru.
- Hotové knedlíky vaříme v mírně vroucí vodě asi 8 minut, hrnec při vaření přiklopíme (borůvkové knedlíky se při vaření neotáčejí).
- Knedlíky po vyndání z vody opatrně propícháme vidličkou, aby unikla pára. Poté je pomastíme máslem, aby na povrchu neokoraly.
- Podáváme sypané tvarohem a moučkovým cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)