Jednoduchý ořechový chléb
Upéct si vlastní chléb je snem každé hospodyňky. Poctivý domácí chléb, voňavý a křupavý, vytažený rovnou z trouby…
Až se mi sbíhají chutě!
Receptů na domácí chléb najdete spousty, já mám dnes pro vás recept na chleba ořechový. Je jednoduchý, připravený z žitného kvásku, který koupíte třeba v DM drogerii.
Jaké ořechy do chleba
Oříšky zvýší nutriční hodnotu chleba, já mám navíc ráda, když kousky oříšků křupou při jídle.
Do chlebového těsta můžete přidat jakékoliv ořechy, které máte rádi. U mě to tentokrát vyhrály vlašáky, protože jsem je doma zrovna měla ve špajzce.
Pokud chcete ořechy měkčí, namočte je přes noc ve vodě.
Žitný kvásek na domácí chléb
K tomuto receptu nepotřebujete žádný speciální kvásek. Příprava je snadná, nezabere tolik času, pominu-li dobu kynutí těsta.
Žitný kvásek jsem kupovala sušený v DM Drogerii, stačí pak vysypat jej do misky, zalít vlažnou vodou, a aby se kvásku dobře dařilo, přidáme trochu cukru a mouky.
Pokud máte domácí žitný kvásek, samozřejmě použijte ten, jak jste zvyklí.
Kynutí těsta na chléb
Mám pro vás tip na kynutí chlebového těsta.
Zapněte si prázdnou troubu na 30-50 °C a nechte v ní těsto kynout.
Nebo troubu nezapínejte, na dno vložte hrnec s horkou vodou a v takto připravené troubě nechte těsto kynout. Vlhké a teplé prostředí je pro kynutí chlebového těsta pravým požehnáním.
Domácí ořechový chléb
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g HLADKÁ MOUKA
- žitný kvásek
- 100 g VLAŠSKÉ OŘECHY
- 400 ml voda (vlažná)
- 2 lžička SŮL
- 2 lžička drcený kmín
PRACOVNÍ POSTUP
- Máte-li domácí kvásek, použijte jej podle vašichzvyklostí. Na kupovaný kvásek (v prášku) si připravíme mističku. Do ní nalijemeasi 1 dcl vody, vlažné, nikoliv studené nebo horké. Do vody nasypeme kvásek,přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky a trochu cukru. Promícháme, mělo by námvzniknout řídké těstíčko. Necháme v teple vzejít kvásek.
- Vezmeme si větší mísu na zadělání chleba. Nalijeme do ní 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl, drcený kmín a trochu mouky. Začneme těsto hníst – buď rukama, nebo kuchyňským mixérem s hnětacími háky.
- Postupně přidáváme mouku, až dostaneme nelepivé hladké těsto.
- Povrch vypracovaného těsta poprášíme moukou, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny.
- Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy.
- Vykynuté těsto prohněteme rukama, podpoříme tak druhé kynutí. Přidáme ořechy a zapracujeme je do těsta.
- Pokud těsto lepí, přidáme ještě trochu mouky.
- Z takto připraveného těsta vytvarujeme oválný bochník, znovu přikryjeme utěrkou a necháme další půlhodinu kynout.
- Troubu zapneme na 230 °C a vložíme do ní na 30 minut nahřát nádobu, ve které budeme chléb péct. Já používám klasickou skleněnou zapékací mísu s vyšším okrajem, která má víko.
- Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme na středním roštu v troubě vyhřáté na 230 °C.
- Asi po 30 minutách sejmeme víko a chléb pečeme dalších 15-20 minut, aby na povrchu získal zlatavou kůrku.
- Ještě horký chléb vyndáme opatrně z mísy a necháme vychladnout.