Jednoduché langoše ze špaldové mouky
Včera začaly u nás v městečku Chrastavské slavnosti. Šli jsme s dětmi okolo stánku na langoše, samozřejmě to vonělo a fronta před stánkem dávala tušit, že tady langoše fakt uměj. Klukům se sbíhaly sliny, jenže měli smůlu – byli jsme akorát po obědě. Doma pak otravovali tak dlouho, až jsem se dnes rozhodla langoše usmažit.
TIP: Na obracení langošů v rozpáleném oleji jsou fajn TYHLE KLEŠTĚ
Všichni víme, že langoše jsou náramná dobrota, ale taky pekelně nezdravá. Ve špajzce jsem zrovínka měla celozrnnou špaldovou mouku Pernerku, tak jsem si ji vzala k ruce a půlku bílé mouky nahradila špaldovou. Langoše nebyly světlounké, jak jsme na poutích nebo fesťákách zvyklí, ale byly světle hnědé, po celozrnné mouce.
Langoše jsme potřeli klasickou pastou z česneku a slané vody, posypali sýrem a pocákali kečupem. Mňam!
Jednoduché langoše ze špaldové mouky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 200 g HLADKÁ MOUKA (bílá)
- 200 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 30 g droždí
- 300 ml MLÉKO
- 1/2 lžička SŮL
- 1 lžíce rozpuštěné sádlo
- Olej vhodný na pečení a smažení
- ČESNEK (sýr, kečup na langoše)
Na potření langoše:
- sýr (strouhaný)
- kečup
- ČESNEK (utřený, příp. smíchaný s vodou a solí)
PRACOVNÍ POSTUP
- Do hrnku dáme ohřát mléko, až je vlažné (nikoliv horké). V mléce rozmícháme lžičku cukru a nadrobíme dovnitř droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
- Do mísy nasypeme špaldovou a bílou hladkou mouku. Osolíme trochou soli. Přilijeme lžíci rozpuštěného sádla a vlijeme mléko se vzešlým kváskem.
- Zpracujeme těsto, které necháme asi hodinu vykynout.
- Rozpálíme olej v pánvi na střední teplotu.
- Z těsta odebíráme pravidelné kusy, pomocí prstů těsto opatrně vytáhneme, až vznikne kulatá placka o průměru zhruba 20 cm. Vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran asi 2 minuty.
- Opatrně vyjmeme, přebytečný olej vysajeme papírovým ubrouskem.
- Oloupeme česnek a utřeme ho. Smícháme ho s trochou vody a solí. Česnekovou pastou potíráme langoše, sypeme je nastrouhaným sýrem, a nakonec je pocákáme kečupem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Co na langoše?
Klasika je kombinace česnek + strouhaný sýr a kečup. Roman Paulus maže na langoše pomazánku guacamole z avokáda. Kluci v akci sází na kombinaci česneku a zakysané smetany.
Věděli jste ale, že langoše můžete připravit i na sladko? Těsto se příliš nesolí, takže si můžeme dovolit dát na vrch třeba povidla, nějaký dobrý bílý jogurt nebo právě zakysanou smetanu. Pár kousků čerstvého ovoce vizuální i chuťový dojem skvěle dotvoří.
Langoše: tipy a rady
- Při odebírání těsta si naolejujte ruce, těsto se na ně nebude lepit a půjde lépe zpracovat.
- Dobrý tip je přiklopit langoše po usmažení velkou poklicí. Ta langoše udrží křehké a měkké, neztvrdnou, ani když je necháte delší dobu na kuchyňské lince.
- Na obracení langošů při smažení se dobře hodí kovové kleště, které dobře snesou vysokou teplotu rozpáleného oleje.
- Špaldovou mouku můžete zcela nahradit moukou bílou. Možná v tom případě budete potřebovat míň mléka, protože celozrnné mouky všeobecně víc sají tekutiny.
Existuje spousta receptů na těsto na langoše. Ten, který jsem uvedla, patří k základním. Další oblíbené obměny jsou těsta s přidáním jogurtu, kyšky, někdo přidává strouhanou bramboru. Těžko říct, který recept na langoše je nejlepší, myslím však, že pokud je připravíte doma sami se vší péčí, bude chutnat jakákoliv varianta každému.