Čtěte: 9 tipů pro domácí uzení masa »

povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez pečení

Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí

Když jsem byla malá, rodiče vedli na kraji města malý koloniál. Bylo krátce po revoluci, Česko ještě nebylo zaplavené supermarkety, a naši se o krámek starali do roztrhání těla. Chodili k nám zákazníci z celého okolí, a byly to takové ty časy, kdy se všichni znali jménem a mámě pod pultem ležela kniha v tmavých deskách, kam psala nákupy na sekeru.

Jednou ze stálých zákaznic byla paní Michálková. Stará paní, rozložením pravá matróna, s dioptrickými brýlemi a silnou cukrovkou. To ji však neodradilo od toho, aby tajně nemlsala, občas si u našich koupila nějakou dobrotu, „aby děda nevěděl“. Paní Michálková byla vyhlášená kuchařka a jednou z jejích skvělých vlastností bylo, že se o výsledky kulinářského umění ráda podělila. Jednou mamce do krámu donesla rohlíčky Claudia – ochutnala jsem, a byla jsem ztracená!

rohlíčky claudia

Taková dobrota, že jsem si vzala tužku a recept si sepsala na papír. Tady je:
Vytisknout

kynuté rohlíčky bez kynutí recept

Povidlové rohlíčky z kynutého těsta bez kynutí


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 6

Popis

Báječné, křehké rohlíčky Claudia z kynutého těsta bez kynutí, plněné povidly se strouhaným perníkem.


Ingredience

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 42 g čerstvého droždí (jednu kostku)
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 400 g švestková povidla
  • 50 g perník na strouhání
  • 15 g másla a 2 lžíce rumu na potření
  • cukr moučka na obalování

Pracovní postup

  1. Zapneme troubu na 180 °C.
  2. Připravíme švestková povidla – nastrouháme perník a promícháme s povidly.
  3. Rozpustíme máslo ve vodní lázni, nesmí být horké, jen teplé.
  4. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a citronovou kůru na ochucení.
  5. Vlijeme rozpuštěné máslo.
  6. Nadrobíme droždí a vše rychle zpracujeme v těsto, které ihned použijeme.
  7. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.
  8. Z každého vyválíme kulatou placku o průměru cca 30 cm. Okraje se budou třepit, vždy jsem je nožem dokulata ořízla (cca 2 cm), aby byly zarovnané.
  9. Rozválené těsto rozdělíme na 6 trojúhelníků.
  10. Na širší stranu naneseme lžičku povidel, překlopíme a přitiskneme vidličkou. Srolujeme v rohlíček tak, aby cípek směřoval k nám (ne od nás). Cípek musí být pod rohlíčkem.
  11. Pečeme v rozpálené troubě do růžova, trvá to asi 15-20 minut.
  12. Mezitím rozpustíme máslo, smícháme ho s rumem.
  13. Rohlíčky ihned po vytažení potřeme směsí másla a rumu, krásně je to provoní.
  14. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíme asi 24 rohlíčků.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

kynuté těsto bez kynutíkynuté těsto bez kynutípřimáčknout náplňpovidlové rohlíčkypotřít rohlíčky máslem s rumem

Rohlíčky bez kynutí: rady a tipy

  • U tohoto těsta nenecháváme vzejít kvásek, droždí se opravdu nadrobí přímo do těsta.
  • Každý z trojúhelníků ještě před tím, než jsem jej začnu rolovat, ještě rozválím, aby těsto bylo tenké.
  • Cípek těsta musí být umístěný pod rohlíčkem, aby se těsto nerozbalovalo. Zkoušela jsem jednou péct z tohoto těsta i vázané koláče, ale polovina se mi rozbalila, i když jsem těsto uprostřed stisknula, nedrželo pohromadě.
  • Perník nastrouhaný do povidel je podrží pohromadě, nebudou mít chuť „utéct“, navíc jim dodá příjemnou chuť.
  • Náplň můžete dát samozřejmě podle vaší chuti, rohlíčky dělám i s tvarohovou nádivkou.
  • Nezapomeňte si předehřát troubu! Pokud by se rohlíčky daly péct do nevyhřáté, vykynuly by v nevzhledné tvary.
  • Do těsta se nedává cukr (proto paní Michálková rohlíčky nazývala Claudia :), chuť dodá sladká náplň a závěrečné obalení v cukr moučce. Do cukru na obalení rohlíčků můžete dát vanilkový cukr.
  •  Vajíčko, které se do těsta přidává, by mělo mít pokojovou teplotu.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>