Jak na vaření rýže v rýžovaru

bílá rýže

Máte rádi rýži, ale nevíte, jak ji uvařit, aby byla kyprá a nadýchaná?

Dost možná je pro vás vaření rýže přílišnou výzvou, a proto si kupujete předvařenou rýži v sáčcích (tzv. parboiled), abyste měli jistotu, že výsledek bude alespoň ucházející. Nikdo přeci nechce, aby se mu na talíři ocitly chuchvalce slepené rýže, z níž jedna část bude rozvařená a druhá bude obsahovat tuhá zrna.

Naštěstí je tu elegantní způsob, jak rýži připravit snadno a bez zbytečných obav.

Se správnou rýže přípravou pomůže rýžovar.

V rýžovaru uvaříte načechranou přílohovou rýži, měkkou tak akorát, s oddělenými zrnky, stačí do ní zabořit lžíci a pochutnat si.

Co je rýžovar

Rýžovar je kuchyňský přístroj, určený pro jednoduché vaření přílohové rýže. Nestane se vám, že rýže bude nedovařená nebo naopak rozvařená – rýžovar se o rýži postará od začátku do konce, zatímco vy se v klidu můžete věnovat přípravě pokrmu, ke kterému budete rýži servírovat.

  • ČTĚTE: Jak si vybrat NEJLEPŠÍ RÝŽOVAR? Poradí velké srovnání rýžovarů na webu Compari.cz

Jak funguje rýžovar?

Rýžovar funguje na principu páry, rýže je tedy dušená, napařovaná v horké páře. Tento způsob tepelné úpravy je maximálně šetrný k vitamínům a minerálům, které rýže obsahuje.

rýžovar sencor

TIP: V rýžovaru uvaříte také jiné potraviny, například luštěniny nebo zeleninu. 

Jak se vaří rýže v rýžovaru

Uvařit kyprou, nelepivou rýži v rýžovaru je jednoduché, stačí následovat instrukce v návodu k použití, který je u každého přístroje přiložený. Níže uvádíme základní postup:

  1. 1Pomocí odměrky odměřte požadované množství rýže.
  2. 2Rýži přesypte do sítka a propláchněte pod tekoucí vodou.
  3. 3Propláchnutou rýži vložte do varné nádoby, umístěné v rýžovaru.
  4. 4Přidejte vodu v množství, které odpovídá odměřené rýži.
  5. 5Rýžovar přiklopte poklicí a zapněte režim vaření.
  6. 6Doba vaření rýže závisí na typu rýžovaru, obvykle je rýže uvařená do 30 minut. Poté se rýžovar přepne do režimu ohřevu, kdy bude udržovat rýži teplou.

Pro lepší chuť rýže se doporučuje po uvaření nechat ji ještě 10-20 minut prohřívat, aby rovnoměrně došla.

Na druhou stranu nenechávejte rýži v režimu ohřevu déle než 3 hodiny. Rýže začne vysychat, ztratí svoji kyprost a začne tvrdnout. Chcete-li si přesně naplánovat, kdy bude rýže uvařená, pořiďte si rýžovar s časovačem.

Recepty s přílohovou rýží:

Kuřecí játra na slanině, s rýží

Tip na rychlý oběd: kuřecí játra na slanině, podávaná s dušenou rýží.
Vyzkoušet recept
kuřecí játra s rýží, recept

Krůtí stehno na česneku s rýží

Dozlatova pečené krůtí stehno na česneku, podávané s rýží parboiled.
Vyzkoušet recept
krůtí stehno recept

Krůtí na kari s rýží

Výborný recept na chutnou, rychlou večeři, to je krůtí na kari s rýží basmati.
Vyzkoušet recept
krůtí na kari recept

Jaká je porce rýže pro jednoho člověka?

Rýže při vaření značně zvětší svůj objem, často si nejsme jistí, jaké množství rýže uvařit pro jednu osobu. Raději přidáme rýže víc než míň a pak se potýkáme s problémem, že rýže hodně zbyde a my pro ni hledáme další využití.

  • Základní pravidlo zní: Pro jednoho strávníka počítáme s množstvím 60-80 g rýže v suchém stavu v případě, že se jedná o rýži, která bude tvořit přílohu k hlavnímu jídlu.

Můžete se také řídit množstvím rýže v suchém stavu, měřeným pomocí lžic. Střídmá porce obnáší zhruba 3 lžíce, pro hladovce počítáme asi s 5 lžícemi.

Jaký je správný poměr rýže a vody?

Při vaření nebo dušení rýže absorbuje tekutinu, které potřebuje značné množství. Správný poměr je důležitý, aby nebyla rýže tvrdá (málo vody), nebo rozvařená a lepivá (nadbytek vody a dlouhé vaření).

  • Platí poměr: 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Pokud tedy dáme vařit 1 hrníček (250 ml) suché rýže, potřebujeme na ni zhruba 375 ml vody.

Jestliže vaříte rýži v rýžovaru, bývá součástí balení odměrka. V návodu k používání přístroje pak najdete doporučené množství vody, kterou k odměřené rýži musíte přidat.

Při vaření rýže v rýžovaru stačí menší množství vody, než kdyby se rýže připravovala klasickým způsobem v hrnci.

Jaké druhy rýže jsou vhodné pro vaření v rýžovaru

Rýžovar se nejlépe hodí pro vaření dlouhozrnné rýže, určené jako příloha k hlavnímu jídlu nebo jeho součást.

Pokud si chcete uvařit sladkou mléčnou rýži nebo pravé italské risotto z kulatozrnné škrobovité rýže, sáhněte raději po tradičním hrnci, kde budete rýži pomalu vařit v tekutině, namísto dušení v páře.

Dlouhozrnným rýžím s převahou vévodí jasmínová rýže a rýže basmati. Máte-li rýži rádi a vaříte ji často, kupte si ji ve větším množství než v kilovém balíčku. I ve větších obchodech se dají sehnat tří a pětikilová balení, která vyjdou cenově výhodněji než kilo rýže.

Dobrý tip je poptat se v místní vietnamské prodejně, kde mohou mít dobré zdroje, jak sehnat kvalitní dlouhozrnnou rýži ve velkém balení za slušné peníze.

K vaření mléčných kaší a italského risotta se hodí kulatozrnná rýže Arborio nebo Carnaoli.

Recepty s rýží

Existuje nepřeberné množství receptů s rýží, a to jak vegetariánských se zeleninou, tak rýžové pokrmy s masem.

Rýže zde vystupuje jako příloha, případně je přímo součástí hlavního pokrmu. Takovým příkladem jsou například karbanátky s rýží, zelné závitky, nebo plněné papriky mletým masem a rýží, podávané s rajskou omáčkou.

TIP: Mleté maso je nejlepší umleté doma na masomlýnku. Máte tak pod kontrolou, co je jeho součástí, sami si skladbou masa volíte, jak vysoký obsah tuku v mletém mase bude.

Rychle a bezpečně umelete maso pomocí elektrického mlýnku. Pokud tápete, jak si správně vybrat, spoustu užitečných informací včetně testu mlýnků na maso najdete na webu Compari.cz

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jak na vaření rýže v rýžovaru, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jak-na-vareni-ryze-v-ryzovaru/