Nejlepší koláče na plech - e-kuchařka s rodinnými recepty. PROHLÉDNOUT »

houbová smaženice

Houbová smaženice

Včera mi volala mamka, že jí švagrová poslala košík plný hub. Bohužel jen na fotce, a mamka byla tak naladěná, že jsme se dnes ráno samy vydaly sbírat houby do Osečné.

Povím vám – zpočátku to byla bída, na podhříbky je ještě brzo, ale našly jsme pár kozáků a babek. Maminka už se chtěla vrátit k autu, když jsem narazila na hájek tvořený štíhlými osikami.

Kouknu do trávy, a tam oranžová hlavička. Sehnu se pro ni, rozhlédnu se, a vidím druhou, třetí… a támhle další křemeňák! Nakonec jsme na tom malém plácku nasbíraly kolem padesáti nádherných zdravých křemenáčů, a ty nám zachránily dnešní tah za houbami.

houbová smaženice

Větší část hub jsem usušila v mojí SUŠIČCE POTRAVIN, a taky jsem udělala smaženici. A o ní je dnešní jednoduchý recept.

Jak udělat houbovou smaženici

  1. Houby očistíme a pokrájíme na větší kusy.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme houby, osolíme a okmínujeme.
  4. Dusíme doměkka, přidáme vejce, mícháme, dokud se vejce nesrazí.
  5. Podáváme s čerstvým chlebem namazaným máslem.
lesní houby

Jak dlouho dusit houby

Pokud máte směs hub, kterou tvoří měkčí houby a sušší hřibovité, bude jim stačit podušení v délce asi 20 minut.

Houby se dusí nejprve pod pokličkou, aby pustily tekutinu, ke konci dušení (asi po 10-15 min) pokličku odstraňte, aby se přebytečná tekutina při dušení odpařila.

dušené houby

Houbová smaženice s krupičkou

Moje babička dávala do smaženice zarovnanou lžíci krupice.

Krupice zahustila smaženici, která byla připravená z hub nasáklých vodou, například starších, nasbíraných po dešti. Smaženice s krupičkou má pevnější konzistenci, není tolik mazlavá.

A teď už konečně ten recept na smaženici. Tady je:

hobová smaženice recept

Houbová smaženice

Klasická smaženice z lesních hub s vejci.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 20 min
Celkový čas: 30 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Houby očistíme a pokrájíme na větší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  • V pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo, necháme v něm zpěnit cibuli.
  • Cibuli okmínujeme, přidáme houby, posolíme, stáhneme teplotu na střední plamen a přiklopíme pokličkou. Průběžně mícháme, je-li třeba, případně podlijeme lžící vody.
  • Po 15 min. pokličku sejmeme a necháme vydusit přebytečnou tekutinu.
  • K houbové míchanici přidáme rozklepnutá vejce a zamícháme, než se vejce srazí.
  • Odstavíme z plotny, vmícháme plátek studeného másla a podáváme. Můžeme posypat čerstvými bylinkami (petržel, tymián).

Ještě pár slov k receptu:

Houbová smaženice chutná nejlépe s čerstvým chlebem, já chleba ještě pomažu máslem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další recepty z hub:

houbová smaženice
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Houbová smaženice, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/houbova-smazenice/