Sekaný řízek s čedarem, pečený na plechu v troubě

Nebaví vás klasický český smažený karbanátek? Upečte si řízek z mletého masa s voňavým čedarem a uvidíte, že všem bude chutnat!

Místo smažení se pustíme do pečení, sekaný řízek na plechu z trouby bude odlehčenější než klasický karbanátek smažený na oleji. Pro specifickou chuť přidáme čedar, polotvrdý sýr z ovčího sýra, pocházející z anglického Somersetu.

sekaný řízek s bramborovou kaší

Sekaný řízek s čedarem, pečený na plechu v troubě

Řízek z mletého hovězího a vepřového masa s čedarem, pečený v troubě. Vyzkoušejte a uvidíte, jak vám bude chutnat!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • Na sekaný řízek:
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 250 g sýru čedar
  • SŮL
  • PEPŘ
  • lžička mletého kmínu
  • asi 200 g strouhanky
  • Na bramborovou kaši:
  • 5 BRAMBORY
  • hrnek vlažného mléka
  • lžíce másla
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Ve větší míse smícháme mleté maso, vejce, nastrouhaný sýr, špetku soli, pepř a kmín.
  • Ze vzniklé směsi vytvarujeme řízky, do kterých uprostřed uděláme malou jamku, aby se při pečení moc nesrazily a nebyly vyboulené.
  • Sekané řízky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C po dobu 25-35 minut do zlatova.
  • Mezitím si oloupeme a omyjeme brambory. Uvaříme je ve vroucí osolené vodě do změknutí (cca 15 minut). Poté scedíme přebytečnou vodu, rozmačkáme, přidáme vlažné mléko, máslo a promícháme. Kaši dle chuti osolíme.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
sekaný řízek s bramborovou kaší

TIP: Nejlepší maso na sekaný řízek je doma mleté. Podívejte se na recenzi elektrického mlýnku na maso BOSCH, který se stal vítězem testu Mlsné Vařečky!


K sekanému řízku se nejlépe hodí bramborová kaše a přízdoba z čerstvé zeleniny, klidně postačí salátová okurka nebo na plátky pokrájené rajče. 

sekaný řízek na plechu z trouby

Sekaný řízek: rady a tipy

  • Mleté maso by mělo být tučnější, nekupujte zcela libové, sekaný řízek by byl příliš vysušený. Navíc kalorie šetříme už tím, že řízek nesmažíme na oleji, ale pečeme na plechu v troubě.
  • Pokud můžete, umelte si maso doma. Ideální je vepřové plecko a přední hovězí v poměru 50:50.
  • Čedar (andlicky Cheddar) je sýr, který kulinářskému světu představili Angličané. Čedar je polotvrdý sýr vyráběný z kravského mléka, který obvykle zraje 8-16 měsíců. Čím je sýr starší, tím specifičtější chuť má. Mladší sýry mají chuť nasládlou a ořechovou, u vyzrálejších sýrů jsou sladké tóny potlačeny, naopak ořechová chuť je intenzivnější.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Sekaný řízek s čedarem, pečený na plechu v troubě, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/sekany-rizek-na-plechu/