Houbová smaženice
Včera mi volala mamka, že jí švagrová poslala košík plný hub. Bohužel jen na fotce, a mamka byla tak naladěná, že jsme se dnes ráno samy vydaly sbírat houby do Osečné.
Povím vám – zpočátku to byla bída, na podhříbky je ještě brzo, ale našly jsme pár kozáků a babek. Maminka už se chtěla vrátit k autu, když jsem narazila na hájek tvořený štíhlými osikami.
Kouknu do trávy, a tam oranžová hlavička. Sehnu se pro ni, rozhlédnu se, a vidím druhou, třetí… a támhle další křemeňák! Nakonec jsme na tom malém plácku nasbíraly kolem padesáti nádherných zdravých křemenáčů, a ty nám zachránily dnešní tah za houbami.
Větší část hub jsem usušila v mojí SUŠIČCE POTRAVIN, a taky jsem udělala smaženici. A o ní je dnešní jednoduchý recept.
Jak udělat houbovou smaženici
- Houby očistíme a pokrájíme na větší kusy.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme houby, osolíme a okmínujeme.
- Dusíme doměkka, přidáme vejce, mícháme, dokud se vejce nesrazí.
- Podáváme s čerstvým chlebem namazaným máslem.
Jak dlouho dusit houby
Pokud máte směs hub, kterou tvoří měkčí houby a sušší hřibovité, bude jim stačit podušení v délce asi 20 minut.
Houby se dusí nejprve pod pokličkou, aby pustily tekutinu, ke konci dušení (asi po 10-15 min) pokličku odstraňte, aby se přebytečná tekutina při dušení odpařila.
Houbová smaženice s krupičkou
Moje babička dávala do smaženice zarovnanou lžíci krupice.
Krupice zahustila smaženici, která byla připravená z hub nasáklých vodou, například starších, nasbíraných po dešti. Smaženice s krupičkou má pevnější konzistenci, není tolik mazlavá.
A teď už konečně ten recept na smaženici. Tady je:
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 750 g čerstvé houby
- 4 vejce
- SŮL
- kmín (drcený)
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- bylinky
- plátek MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Houby očistíme a pokrájíme na větší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- V pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo, necháme v něm zpěnit cibuli.
- Cibuli okmínujeme, přidáme houby, posolíme, stáhneme teplotu na střední plamen a přiklopíme pokličkou. Průběžně mícháme, je-li třeba, případně podlijeme lžící vody.
- Po 15 min. pokličku sejmeme a necháme vydusit přebytečnou tekutinu.
- K houbové míchanici přidáme rozklepnutá vejce a zamícháme, než se vejce srazí.
- Odstavíme z plotny, vmícháme plátek studeného másla a podáváme. Můžeme posypat čerstvými bylinkami (petržel, tymián).