Dukátové buchtičky se šodó krémem
Tyhle buchtičky se jen rozplynou na jazyku. Nadýchané, dozlatova vypečené, zalité vanilkovým šodó krémem.
Pekla jsem je o víkendu, to se s mladým vždycky dohodneme, co budeme péct. O buchtičkách mluvil až dlouho, pořád jsem se však nemohla rozhoupat.
Až tuhle sobotu, venku od ráno pršelo, ven se nemohlo, a tak jsme pekli. Dlouho na v pekáčku nevydržely!
Kynuté těsto na dukátové buchtičky
K ruce jsem si vzala oblíbenou kuchařku od Romana Vaňka, buchtičky podle jeho receptu z 330 g mouky se vejdou tak akorát do menšího pekáčku o rozměru asi 25×30 cm.
Těsto se nechává vykynout jako každé jiné, potřebuje teplo a čas, aby zhruba zdvojnásobilo svůj objem. To trvá asi hodinu.
Těsto není příliš tuhé, obsahuje dost tuku. Musí být dohladka vybouchané, nepoužívám žádný kuchyňský robot, jen svoji ruku a přičinlivou vařečku.
Z vykynutého těsta jsem odždibovala kousky, vyválela mezi dlaněmi a vyskládala na vymaštěný pekáč. Každou buchtičku jsem omazala rozpuštěným máslem, do kterého jsem přidala lžíci tuzemáku.
Šodó krém
Co by byly buchtičky bez krému! V rychlé verzi se klasický šodó krém nahrazuje vanilkovým pudinkem, ale protože byl čas a měla jsem dost vajíček v lednici, připravila jsem nefalšované šodó.
Na šodó padne 6 vaječných žloutků a skoro půllitru smetany na šlehání, rozhodně to není nic pro ty, co si hlídají tajli.
Žloutky se vyšlehají s krupicovým cukrem a vanilkou, do vaječné směsi se pomalu přilévá horká smetana. Krém se prohřeje do zhoustnutí na opravdu mírném plamenu, aby se žloutky nezdrcnuly.
Pak už jen stačí přelít přes jemné sítko do čisté nádoby, při chladnutí párkrát promíchat, aby krém zůstal hlaďoučký.
Buchtičky servírujeme vyskládané na talíř, přeléváme šodó krémem a pak už jenom žasneme, jak rychle mizí z talíře.
Další kynuté buchty a koláče:
A teď už žádné další zdržování, jdeme k receptu na dukátové buchtičky!
Dukátové buchtičky se šodó
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Kynuté těsto na buchtičky:
- 14 g čerstvé droždí (1/3 kostky)
- 100 g krupicový cukr
- 170 ml MLÉKO (vlažné)
- 100 g MÁSLO
- 330 g HLADKÁ MOUKA
- 1 ks vejce
- SŮL
Vanilkový šodó krém:
- 6 ks vaječný žloutek
- 100 g krupicový cukr
- 500 ml smetana na šlehání (min. 30 %)
- vanilka (pasta, esence, lusk)
PRACOVNÍ POSTUP
Těsto na buchtičky:
- Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme 2 lžícemi vlažného mléka. Promícháme a necháme 10 min v teple vzejít kvásek.
- V teplém mléku necháme rozehráž máslo.
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, vejce, cukr, vlažné mléko s máslem.
- Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple hodinu kynout.
- Pekáček o rozměru asi 25×30 cm vymažeme máslem.
- Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, poválíme mezi rukama na kuličku a klademe na vymaštěný pekáč.
- Každou buchtičku pomažeme rozpuštěným máslem, do něhož jsme vmíchali rum.
- Dáme péct do roztopené trouby asi na 20-30 minut. Já jsem nechávala déle, protože jsem pekla v litinovém pekáčku a litině chvíli trvá, než se nahřeje.
- Jakmile dukátové buchtičky zezlátnou, vyndáme je z trouby a necháme vychladnout.
Vanilkový šodó krém:
- Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkou (dávala jsem vanilkovou pastu).
- V rendlíku přivedeme k varu šlehačku. Opatrně ji vmícháme k vaječné směsi.
- Směs nalijeme zpět do rendlíku a na velmi mírném ohni zahříváme, dokud krém nezhoustne.
- Krém přecedíme přes jemné sítko do čisté nádoby, necháme chladnout, občas promícháme.
- Buchtičky vyskládáme na talíř a přelijeme šodó krémem.