Dort ze sušeného droždí, s tvarohem a mákem
Nejen o víkendu se u nás peče, aby stále bylo něco dobrého do pusy, když přijde hlad. Tentokrát jsem se pustila do dortu, nebo snad koláče, který má korpus připravený z kynutého těsta.
To těsto však není klasické kynuté, využila jsem sáček se sušeným droždím, na který jsem narazila, když jsem se probírala šuplátkem, kde mám uložené přísady do pečení.
![tvarohový dort s mákem recept](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Dort ze sušeného droždí, s tvarohem a mákem
Dort z kynutého těsta (bez kynutí), s nádivkou z tvarohu a máku. Perfektní struktura, báječná chuť!
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
INGREDIENCE
Kynutý korpus ze sušeného droždí:
- 230 g HLADKÁ MOUKA
- 65 g cukr písek
- 1 sušené droždí 10 g
- 70 g MÁSLO
- 1 dcl mléka
- SŮL
Tvarohová náplň
- 250 g plnotučný tvaroh
- 250 g mascarpone
- 400 g zakysaná smetana
- 120 g cukr moučka
- 2 vejce
- Vanilkový extrakt
Maková náplň
- 2 dcl mléka
- 100 g cukr písek
- 150 g mletého máku
- 100 g ovocné zavařeniny
PRACOVNÍ POSTUP
Příprava:
- Z lednice vyndáme alespoň hodinu před pečením tvaroh, zakysanou smetanu, mascarpone a vejce – potřebujeme je ohřát na pokojovou teplotu.
- Rozpalte troubu na 150°C (horkovzduch), elektrická 170°C.
Těsto:
- Rozpustíme máslo, aby bylo hezky teplé (ale nikoliv příliš horké či vroucí).
- Dáme ohřát mléko, aby bylo vlahé – testuju vždy tak, že do mléka ponořím špičku malíčku.
- Do mléka vsypeme lžíci cukru, kterou jsme odebrali z odváženého množství, které přijde do těsta. Zamícháme, vsypeme sušené droždí a necháme chvilku odstát.
- Mezitím do mísy vsypeme mouku, zbytek cukru, špetku soli a rozehřáté máslo, přilijeme mléko s droždím. Vše zpracujeme v těsto a necháme v teple, než si připravíme nádivky.
Tvarohová nádivka:
- Smícháme tvaroh, mascarpone, zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučka, nejlépe elektrickým šlehačem zapnutým na nízké otáčky. Směs se nesmí přešlehat, při pečení by se mohla propadnout. Zapracujeme jedno po druhém vajíčka.
Maková nádivka:
- Svaříme mléko, přidáme cukr a mák, chvilku povaříme, stále mícháme.
- Buďte opatrní, mák při vaření bublá a občas po vás zákeřně vyprskne.
- Odstavte, vmíchejte ovocnou marmeládu a nechte zchladnout. Abych chladnutí urychlila, rozetřu uvařený mák na plech nebo alespoň do široké mísy.
Příprava, plnění a pečení:
- Formu na dort o pr. 24 cm vytřete máslem, vtlačte těsto po celé ploše a vytáhněte okraje po obvodu do výšky až k hraně formy.
- Naplňte střídavě tvarohovou a makovou náplní. Zakončete tvarohem, uhlaďte a dejte péct.
- Troubu zpočátku neotvírejte, po cca 20 minutách zkontrolujte, zda se vršek dortu nepřipéká, případně přikryjte alobalem.
- Dort by měl být upečený zhruba za 40 minut.
- Poté vypněte troubu, přikryjte dort alobalem (pokud jste již neučinili dříve), pootevřete dvířka trouby a nechte dort chladnout uvnitř alespoň 1 hodinu. Poté z trouby vyndejte a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Ještě pár slov k receptu:
Z tohoto množství dostanete cca 10 porcí výborného dortu.Dort skladujte v chladničce, nejlépe je podávat jej studený.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
A tak jsem zaimprovizovala, pečlivě navážila, zapsala, a výsledkem je božský dort s báječnou strukturou, který dobře nejenom vypadá, ale především chutná. Jdeme na to!
Dort se sušeného droždí: tipy a rady
- Tvarohové náplně jsou citlivé na teplotu, je ideální před přípravou vyndat je z lednice (zrovna tak další suroviny, které přijdou dovnitř), a náplň připravovat, až se „rozleží“. To samé když je tvarohový dort upečený, nechte jej pomalu chladnout v troubě, aby se tvaroh uprostřed dortu nepropadl, nebo na povrchu nepopraskal.
- Těsto se sušeným droždím se v tomto receptu nenechává klasicky kynout, ale k jeho přípravě použijete rozehřáté máslo a teplé mléko s cukrem, čímž dojde k aktivaci kvasinek. Těsto lehce nabyde, je křehké a velmi dobře drží strukturu.
- Nepoužívejte do tvarohové náplně odlehčené light verze tvarohu a zakysané smetany. Je to potom, jako byste vařili z vody. Tvaroh používám plnotučný, zakysaná smetana měla 15% a mascarpone… to je prostě smetanová pohádka 🙂