Go Back
+ servings
tvarohový dort s mákem recept

Dort ze sušeného droždí, s tvarohem a mákem

Dort z kynutého těsta (bez kynutí), s nádivkou z tvarohu a máku. Perfektní struktura, báječná chuť!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 40 min
Porce: 10
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Kynutý korpus ze sušeného droždí:

Tvarohová náplň

  • 250 g plnotučný tvaroh
  • 250 g mascarpone
  • 400 g zakysaná smetana
  • 120 g cukr moučka
  • 2 vejce
  • Vanilkový extrakt

Maková náplň

  • 2 dcl mléka
  • 100 g cukr písek
  • 150 g mletého máku
  • 100 g ovocné zavařeniny

PRACOVNÍ POSTUP

Příprava:

  • Z lednice vyndáme alespoň hodinu před pečením tvaroh, zakysanou smetanu, mascarpone a vejce – potřebujeme je ohřát na pokojovou teplotu.
  • Rozpalte troubu na 150°C (horkovzduch), elektrická 170°C.

Těsto:

  • Rozpustíme máslo, aby bylo hezky teplé (ale nikoliv příliš horké či vroucí).
  • Dáme ohřát mléko, aby bylo vlahé – testuju vždy tak, že do mléka ponořím špičku malíčku.
  • Do mléka vsypeme lžíci cukru, kterou jsme odebrali z odváženého množství, které přijde do těsta. Zamícháme, vsypeme sušené droždí a necháme chvilku odstát.
  • Mezitím do mísy vsypeme mouku, zbytek cukru, špetku soli a rozehřáté máslo, přilijeme mléko s droždím. Vše zpracujeme v těsto a necháme v teple, než si připravíme nádivky.
  • kynuté těsto

Tvarohová nádivka:

  • Smícháme tvaroh, mascarpone, zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučka, nejlépe elektrickým šlehačem zapnutým na nízké otáčky. Směs se nesmí přešlehat, při pečení by se mohla propadnout. Zapracujeme jedno po druhém vajíčka.

Maková nádivka:

  • Svaříme mléko, přidáme cukr a mák, chvilku povaříme, stále mícháme.
  • Buďte opatrní, mák při vaření bublá a občas po vás zákeřně vyprskne.
  • Odstavte, vmíchejte ovocnou marmeládu a nechte zchladnout. Abych chladnutí urychlila, rozetřu uvařený mák na plech nebo alespoň do široké mísy.

Příprava, plnění a pečení:

  • Formu na dort o pr. 24 cm vytřete máslem, vtlačte těsto po celé ploše a vytáhněte okraje po obvodu do výšky až k hraně formy.
    příprava dortu ve formě
  • Naplňte střídavě tvarohovou a makovou náplní. Zakončete tvarohem, uhlaďte a dejte péct.
    plnění dortu nádivkou
  • dort do trouby
  • Troubu zpočátku neotvírejte, po cca 20 minutách zkontrolujte, zda se vršek dortu nepřipéká, případně přikryjte alobalem.
  • Dort by měl být upečený zhruba za 40 minut.
  • Poté vypněte troubu, přikryjte dort alobalem (pokud jste již neučinili dříve), pootevřete dvířka trouby a nechte dort chladnout uvnitř alespoň 1 hodinu. Poté z trouby vyndejte a nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství dostanete cca 10 porcí výborného dortu.
Dort skladujte v chladničce, nejlépe je podávat jej studený.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!