Recept na domácí slaný karamel

domácí slaný karamel recept

Chcete ochutnat něco neobvyklého? Zkuste slaný karamel!

Skvěle se hodí jako náplň do vánočního cukroví, na polití palačinek, zmrzliny, jako poleva na dorty nebo jen tak na mlsání. Pozor: slaný karamel je vysoce návykový!

Vytisknout
domácí slaný karamel recept

Recept na domácí slaný karamel


  • Autor: Ivana Sirůčková

Popis

Sladce-slaná dobrota na mlsání, polévání dortů, do krémů na cukroví nebo na makronky. Zkuste!


Ingredience

  • 200 g cukru krupice
  • 80 g másla (povoleného)
  • 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
  • 1/2 lžičky soli (čím kvalitnější sůl, tím lepší karamel)

Pracovní postup

  1. Cukr nasypeme do většího hrnce a na středním ohřevu zahříváme za občasného míchání dřevěnou vařečkou.
  2. Počkáme, až se cukr zcela rozpustí a poté stáhneme plamen na minimum. Nenechávejte rozpuštěný cukr na sporáku při vysoké teplotě dlouho, ztmavnul by a zhořknul.
  3. Metlou postupně do karamelu zašleháme povolené máslo, předem nakrájené na kostičky. Máslo v karamelu prská, opravdu jej dávejte do cukru po malých kostičkách. Rozpuštěný cukr se musí s máslem spojit, což trvá cca 5 minut.
  4. Poté přidáme smetanu ke šlehání a necháme ještě minutu provařit. Poté odstavíme z plotny. Pozor! Karamel je v této fázi velmi horký, pozor, ať nevyprskne a vy se nepopálíte.
  5. Nakonec přidáme lžičku soli a směs důkladně promícháme.
  6. Teply slaný karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.

Poznámky k receptu

Skladujeme v chladničce. Hotový a uleželý karamel má tuhou strukturu (jako například burákové máslo)

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

V hrnci pomalu rozpustíme cukr
Cukr začne zanedlouho karamelizovat
Karamel by měl mít světle hnědou barvu

Tip: Nenechte cukr karamelizovat příliš dlouho, výsledná barva karamelu by měla být světle hnědá. Jakmile ztmavne, pak zhořkne a výsledný karamel není vůbec dobrý.

Cukr se rozpouští za vysoké teploty, nepoužívejte k míchání plastovou míchačku, snadno by se při míchání mohla rozpustit.

Na co se používá slaný karamel

Slaný karamel má spoustu využití, zejména ve sladké kuchyni.

Dá se z něj připravit karamelový krém na plnění cukroví nebo křehkých makronek. Karamelem se polévají dorty, oblíbený je například jako poleva na cheesecake. Slaný karamel je oblíbenou příchutí do kávy s mlékem, k ochucení latté.

A proč se do karamelu vlastně přidává sůl? Důvod je jednoduchý: Sůl zvýrazní chuť karamelu a umírní sladkost.

domácí slaný karamel

TIP: Máme tu ještě jeden recept na SLANÝ KARAMEL, mrkněte 😉

O autorovi

    Ivana Sirůčková

    Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Recept na domácí slaný karamel, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/recept-na-domaci-slany-karamel/