Dort ze sušeného droždí, s tvarohem a mákem
Nejen o víkendu se u nás peče, aby stále bylo něco dobrého do pusy, když přijde hlad. Tentokrát jsem se pustila do dortu, nebo snad koláče, který má korpus připravený z kynutého těsta.
To těsto však není klasické kynuté, využila jsem sáček se sušeným droždím, na který jsem narazila, když jsem se probírala šuplátkem, kde mám uložené přísady do pečení.
Dort ze sušeného droždí, s tvarohem a mákem
Dort z kynutého těsta (bez kynutí), s nádivkou z tvarohu a máku. Perfektní struktura, báječná chuť!
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
INGREDIENCE
Kynutý korpus ze sušeného droždí:
- 230 g HLADKÁ MOUKA
- 65 g cukr písek
- 1 sušené droždí 10 g
- 70 g MÁSLO
- 1 dcl mléka
- SŮL
Tvarohová náplň
- 250 g plnotučný tvaroh
- 250 g mascarpone
- 400 g zakysaná smetana
- 120 g cukr moučka
- 2 vejce
- Vanilkový extrakt
Maková náplň
- 2 dcl mléka
- 100 g cukr písek
- 150 g mletého máku
- 100 g ovocné zavařeniny
PRACOVNÍ POSTUP
Příprava:
- Z lednice vyndáme alespoň hodinu před pečením tvaroh, zakysanou smetanu, mascarpone a vejce – potřebujeme je ohřát na pokojovou teplotu.
- Rozpalte troubu na 150°C (horkovzduch), elektrická 170°C.
Těsto:
- Rozpustíme máslo, aby bylo hezky teplé (ale nikoliv příliš horké či vroucí).
- Dáme ohřát mléko, aby bylo vlahé – testuju vždy tak, že do mléka ponořím špičku malíčku.
- Do mléka vsypeme lžíci cukru, kterou jsme odebrali z odváženého množství, které přijde do těsta. Zamícháme, vsypeme sušené droždí a necháme chvilku odstát.
- Mezitím do mísy vsypeme mouku, zbytek cukru, špetku soli a rozehřáté máslo, přilijeme mléko s droždím. Vše zpracujeme v těsto a necháme v teple, než si připravíme nádivky.
Tvarohová nádivka:
- Smícháme tvaroh, mascarpone, zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučka, nejlépe elektrickým šlehačem zapnutým na nízké otáčky. Směs se nesmí přešlehat, při pečení by se mohla propadnout. Zapracujeme jedno po druhém vajíčka.
Maková nádivka:
- Svaříme mléko, přidáme cukr a mák, chvilku povaříme, stále mícháme.
- Buďte opatrní, mák při vaření bublá a občas po vás zákeřně vyprskne.
- Odstavte, vmíchejte ovocnou marmeládu a nechte zchladnout. Abych chladnutí urychlila, rozetřu uvařený mák na plech nebo alespoň do široké mísy.
Příprava, plnění a pečení:
- Formu na dort o pr. 24 cm vytřete máslem, vtlačte těsto po celé ploše a vytáhněte okraje po obvodu do výšky až k hraně formy.
- Naplňte střídavě tvarohovou a makovou náplní. Zakončete tvarohem, uhlaďte a dejte péct.
- Troubu zpočátku neotvírejte, po cca 20 minutách zkontrolujte, zda se vršek dortu nepřipéká, případně přikryjte alobalem.
- Dort by měl být upečený zhruba za 40 minut.
- Poté vypněte troubu, přikryjte dort alobalem (pokud jste již neučinili dříve), pootevřete dvířka trouby a nechte dort chladnout uvnitř alespoň 1 hodinu. Poté z trouby vyndejte a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Ještě pár slov k receptu:
Z tohoto množství dostanete cca 10 porcí výborného dortu.Dort skladujte v chladničce, nejlépe je podávat jej studený.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
A tak jsem zaimprovizovala, pečlivě navážila, zapsala, a výsledkem je božský dort s báječnou strukturou, který dobře nejenom vypadá, ale především chutná. Jdeme na to!
Dort se sušeného droždí: tipy a rady
- Tvarohové náplně jsou citlivé na teplotu, je ideální před přípravou vyndat je z lednice (zrovna tak další suroviny, které přijdou dovnitř), a náplň připravovat, až se „rozleží“. To samé když je tvarohový dort upečený, nechte jej pomalu chladnout v troubě, aby se tvaroh uprostřed dortu nepropadl, nebo na povrchu nepopraskal.
- Těsto se sušeným droždím se v tomto receptu nenechává klasicky kynout, ale k jeho přípravě použijete rozehřáté máslo a teplé mléko s cukrem, čímž dojde k aktivaci kvasinek. Těsto lehce nabyde, je křehké a velmi dobře drží strukturu.
- Nepoužívejte do tvarohové náplně odlehčené light verze tvarohu a zakysané smetany. Je to potom, jako byste vařili z vody. Tvaroh používám plnotučný, zakysaná smetana měla 15% a mascarpone… to je prostě smetanová pohádka 🙂