Pokud se řadíte mezi vyznavače zdravého životního stylu, připravte si svůj vlastní domácí zeleninový bujón. Garantuji vám, že jakmile jednou ochutnáte, už si nikdy průmyslově zpracovanou masoxovou kostku nekoupíte.
Pro přípravu bujónu nejlépe zpracujte povadlou zeleninu, různé zbytky natí nebo přebytky ze zahrádky. Bylo by škoda je zbytečně vyhazovat, takhle pro ně najdete šikovné využití.
TIP: Na čištění zeleniny se mi osvědčil tenhle DŘEVĚNÝ KARTÁČ NA ZELENINU, doporučuji!
Výhodou tohoto receptu je, že víte, co do svého zeleninového bujónu dáváte. Věřte, že vám bude lépe chutnat.
Domácí zeleninový bujón
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky, pořádně promícháme ve větší nádobě a rozdělíme na dva stejné díly.
- Do hrnce o objemu kolem 4 litrů dáme rozpustit jednu kostku nakrájeného másla (250 g). Na rozpuštěném másle podusíme zeleninu po dobu 10 minut. Zeleninu poté rozmixujeme ponorným mixérem.
- Přidáme sůl, necháme ji rozpustit. Plníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a ihned otočíme dnem vzhůru. Množství soli se nelekejte, protože působí ve směsi jako konzervant a dochucovadlo. V průmyslově zpracovaném bujónu je soli daleko více než ve vaší domácí směsi.
- Do polévky pro 4 osoby dáváme přibližně 1 polévkovou lžíci. Zeleninový bujón uchováváme v chladu v lednici.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Co je bujón?
Bujón je slovo franzouzského původu, do češtiny by se asi nejlépe hodil překlad vývar. Bujón tedy vzniká vyvařením potravin do tekutiny, nejčastěji masa a zeleniny.
Správně připravený vývar má intenzivní, koncentrovanou chuť a používá se při vaření polévek nebo omáček. Našinci si obvykle pod slovem bujón představí redukovaný, zahuštěný vývar ve tvaru kostky. V minulosti byly bujónové kostky v kuchyních hojně využívané, nutno však říct, že chuť jim dodávala umělá (chemická) dochucovadla. Proto od nich moderní hospodyňky upouštějí a připravují si vlastní domácí vývary bez chemických konzervantů.
Bio bujóny
Další z možností je vhodit si do košíku v obchodě bujón, při jehož výrobě byly použité jen vybrané přírodní suroviny. Zdravé vývary se dělají jak ve formě klasické kostky, nebo v prášku. Příkladem budiž Bio Bujón od firmy Rinatura.
V Česku jsou také firmy, které vyrábějí domácí vývary do skla. Připlatíte si, ale máte jistotu, že dostanete chutný základ pro vaření polévek nebo omáček.
TIP: Zkuste náš další recept na výborný krůtí vývar.