Domácí staročeské koblihy
Kdo by si nedal ke snídani čerstvou, vláčnou a voňavou koblihu plněnou marmeládou! Já bych koblihy mohla snídat každý den, ale přeci jen, je také třeba dbát na figuru.
Tenhle recept na domácí koblihy mám po své babičce. Párkrát do roka jej opráším a usmažím podle něj pro rodinu koblížky.

Jak plnit koblihy?
Koblihy jsou plněné ovocnou marmeládou. Existují v podstatě dva způsoby, jak koblihy naplnit.
První metoda spočívá v naplnění koblížků ještě před smažením. Těsto na koblihy se v tomto případě rozválí zhruba na 0,5 cm výšku a vykrájí se z něj kolečka o průměru asi 5-7 cm. Klidně použijte sklenici.
Doprostřed kolečka se položí marmeláda, ta se přiklopí druhým vykrojeným kolečkem a okraje se pečlivě spojí, aby marmeláda při smažení nevytekla.
Druhý způsob plnění koblih je až po jejich usmažení. Marmeláda se vloží do kuchyňské stříkačky, její hrot se z boku opatrně zapíchne do koblihy a dovnitř se vstříkne marmeláda.

Domácí staročeské koblihy
INGREDIENCE
- 175 g HLADKÁ MOUKA
- 175 g polohrubá mouka
- 150 ml mléko (vlažné)
- 60 g máslo (rozpuštěné)
- 30 g cukr krupice
- 10 g vanilkový cukr
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 20 g droždí (čerstvé)
- sůl (špetka)
- Olej vhodný na pečení a smažení
Dále potřebujeme:
- 130 g marmeláda
- 2 lžíce cukr moučka (na poprášení)
PRACOVNÍ POSTUP
- Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promícháme.
- V menší misce připravíme kvásek z vlažného mléka, lžičky cukru, rozdrobeného droždí a mouky.
- Vzniklé řídké těstíčko zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
- Kvásek přidáme do mísy se sypkými surovinami, vlijeme zbylé mléko, rozpuštěné máslo (nesmí být horké!) a vejce.
- Dobře zpracujeme v husté hladké těsto (rukama nebo v robotu s nasazenými háky na těsto).
- Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 60 minut, dokud neznásobí objem.
- Poté těsto propracujeme, vytvoříme z nich koblížky, položíme na poučený vál, přikryjeme utěrkou a necháme je dokynout dalších 30 minut.
- Přichystáme si hrnec na smažení – ideální je hluboká pánev. Počítejte s tím, že zahřátí tuku nějakou dobu trvá, aby vám koblihy nepřekynuly.
- Tuk připravený na smažení koblih by měl mít kolem 175 °C.
- Kobližky opatrně vkládáme do vyhřátého tuku, smažíme po několika kusech, při smažení ještě nabydou.
- Asi po dvou minutách koblihu v oleji otočíme a dosmažíme dozlatova i z druhé strany.
- Usmažené koblihy vyskládáme na plech nebo na mřížku, vyloženou papírovými ubrousky. Necháme je vychladnout a poté naplníme marmeládou.
- Na závěr naplněné koblihy poprášíme moučkovým cukrem.
Ještě pár slov k receptu:
Mohly by se vám líbit také tyhle recepty:
