kynutý koláč s borůvkami

Kynutý borůvkový koláč

Můj manžel miluje borůvky. A co bych to byla za ženu, kdybych mu z nich neupekla výborný koláč!

Tento recept je velmi jednoduchý, upéct podle něj dokáže opravdu každý. I ti, co mají před kynutým těstem respekt.

V koláči je tvarohová vrstva, která s borůvkami perfektně ladí, a ještě víc pozvedne jejich chuť. 

kynutý borůvkový koláč recept

Kynutý borůvkový koláč

Vynikající borůvkový koláč z kynutého těsta, který zvládne podle tohoto receptu upéct opravdu každý!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 125 – 150 ml vlažného mléka
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • Náplň:
  • 375 ml MLÉKO
  • 1 vanilkový puding
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 400 g borůvek
  • Drobenka:
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mouku prosejeme do mísy a doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme asi 1/3 vlažného mléka. Přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Tekutou směs promícháme s trochou mouky z důlku a necháme asi 15 minut stát, aby se vzešel kvásek.
  • Poté přidáme všechny ostatní ingredience: zbytek mléka a cukru, rozpuštěné máslo a vejce. Vše vymísíme do hladkého těsta. Necháme hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou.
  • Po vykynutí těsto opět prohněteme a rozválíme na velikost plechu. Přesuneme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem.
  • Připravíme si drobenku: Smícháme hrubou mouku, cukr a máslo a prsty propracujeme na drobivou směs.
  • Z mléka, šesti lžic cukru a pudingu uvaříme puding dle návodu. Jakmile bude puding uvařený, odstavíme ho a vmícháme tvaroh. Touto směsí potřeme těsto. Posypeme borůvkami a drobenkou.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 200 °C.

Ještě pár slov k receptu:

Recept na jeden klasický plech, příprava 30 min + 1 hod kynutí + 30 min pečení
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Nebojte se, když se vám bude zdát po uplynutí doby pečení ještě nedopečený (uprostřed se bude stále ještě trochu hýbat), chová se totiž podobně jako klasický pečený cheesecake.

Po zchladnutí zatuhne i uprostřed a bude tak akorát na vidličku. Nemá cenu koláč držet v troubě o moc dýl, zbytečně by se zespodu spálil.

kvásek na kynutý koláčborůvkový koláč na plech

Kynutý koláč s borůvkami: tipy a rady

  • Kdo má doma kuchyňského robota, bude to mít s vypracováním těsta lehčí. Těsto by mělo být pružné, bez hrudek, a mělo by jít odlepovat od stěn mísy, ale když bude trošku lepit nevadí, lepší, než aby bylo tuhé jako beton.
  • Na tento koláč je dobré použít naše české borůvky, klidně i mražené, kanadské se rozhodně nehodí, ty si dejte třeba do snídaňového jogurtu.
  • Výborná je také varianta koláče s malinami, rybízem nebo jahodami.

borůvkový koláč

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kynutý borůvkový koláč, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kynuty-boruvkovy-kolac/