Cuketové bramboráky s rajčaty a mozzarellou
V Holešovické tržnici mám pár oblíbených stánků, kde moc ráda nakupuji.
Obzvlášť jsem si oblíbila jeden malý stánek, kde obsluhuje ne vždy dobře naladěný pán. Každé jaro si od něj kupuji sazenice na rajčata, a po zbytek roku zeleninu, kterou s paní vypěstují.
Pán má na stánku vynikající kulaté cukety, a i když jsem jim moc nevěřila, takovým tím svým morousovským způsobem mě přesvědčil, že jsou chuťově lepší než cukety ve tvaru válečků, které běžně známe.
A víte co? On měl pravdu! I když jsou kulaté cukety větší, nejsou vůbec hořké, jak se to stává u větších dlouhých cuket. Takže doporučuji. A v kombinaci s rajčaty ze sazenic, co jsem si od něj koupila, je to prostě fantazie.
Cuketové bramboráky s rajčaty a mozzarellou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 ks cuketa (středně velká)
- 2 ks vejce
- 6 lžíce polohrubá mouka
- 2 stroužek ČESNEK
- 5 lístky bazalka čerstvá
- sůl a pepř
- 1-2 mozzarella (bochánky)
- 2 ks rajčata
- OLIVOVÝ OLEJ
- 10 lístků bazalky k naplnění
PRACOVNÍ POSTUP
- Cuketu omyjeme, se slupkou nastrouháme nahrubo do mísy. Přidáme vejce, mouku, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené lístky bazalky, sůl a pepř dle chuti. Těstíčko by mělo mít stejnou konzistenci jako těsto na bramboráky – ani řídké, ani tuhé.
- Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a upečeme na něm jednu naběračku cuketového těstíčka. Rozetřeme ji po celé ploše pánve a smažíme z obou stran dozlatova. Trvá to asi 3-5 minut.
- Mělo by to vyjít asi na 4 silnější placky. Ty odkládejte do hrnce s pokličkou, aby nevychladly.
- Když je upečeno, nakrájíme rajčata na tenké plátky a mozzarellu na plátky silnější.
- Doprostřed placky přes celou délku naskládáme rajčata, mozzarellu a lístky bazalky. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pak už zbývá cuketový bramborák jen srolovat a servírovat.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Cuketový bramborák: rady a tipy
- Placky je možné udělat také z dýně a přidat pár nadrcených dýňových semínek.
- Placky jsou výborné nejenom teplé, chutnají také studené. Já v teplých letních dnech tuto variantu upřednostňuji, protože vychlazené cuketové bramboráky jsou krásně osvěžující.
- V případě, že by se vám těstíčko zdálo moc tekuté, přidejte trochu mouky. V opačném případě můžete přilít pár lžic mléka.
TIP: Stále nemáte dost? Zkuste náš recept na báječnou frittatu!
Čtěte také: Jaká podlaha je do kuchyně nejlepší?