Čokoládový nepečený dort s tofu krémem
Myslím, že lepší nepečený dort jsem neochutnala. Lahodný, hedvábný luxus, přitom hlavní ingredience, ze které tento čokoládový dort těží, je… tofu! Ano ano, přesně ta surovina, při které se mnohým masomilským chlapům krčí nosy. Věřte však, že u tohoto dortu velmi rádi udělají výjimku.
Při trošce snahy a dobré organizaci práce zvládnete mít do půl hodiny hotovo, a pak už necháte ledničku, aby udělala svoji práci – čokoládový krém se musí vychladit, aby dobře zatuhnul.
Čokoládový nepečený dort z tofu
INGREDIENCE
Korpus:
- 120 g světlé sušenky
- 60 g MÁSLO
Tofu čokoládový krém:
- 200 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ (50 % a více)
- 100 g MÁSLO
- 100 ml sójové čokoládové mléko
- 200 g tofu
- 125 g čerstvý sýr (Philadelphia, President)
- vanilková esence
- 1 lžíce moučkový cukr
- mořská plátková sůl na posypání.
PRACOVNÍ POSTUP
- Protože sušenkové korpusy na nepečené dorty zapékám, zapněte troubu na 180 °C.
- Do rendlíku ve vodní lázni nechte rozpustit nalámanou hořkou čokoládu a máslo, které jste nasekali na kousky.
- V druhém plecháčku rozpusťte máslo na sušenkový korpus.
- Sušenky vložte do sáčku a rozdrťte pomocí válečku. Vsypte do misky a zalijte rozpuštěným máslem. Promíchejte.
- Dno dortové formy průměru 23-24 cm vyložte pečicím papírem. Nasypte do formy sušenkovou směs a pečlivě upěchujte, mírně zvedněte okraje. Dejte péct na 6-8 minut, jakmile se okolo trouby začne linout báječná vůně, vyndejte a nechte na kuchyňské lince zchladit.
- Do mixeru dejte tofu nakrájené na kostičky, sójové mléko, čerstvý sýr, vanilkovou esenci, moučkový cukr a rozteklou čokoládu s máslem. Důkladně umixujte.
- Krém vylijte na předpečený korpus, rozestřete, nechte vychladit na pokojovou teplotu a poté vložte do ledničky.
- Před podáváním posypte plátky mořské soli (lze vynechat, ale je to pěkné na oko a taky čokodort dostane to správné cosi navíc 🙂
- Krájejte na klínky a podávejte.
Čokoládový tofu dort je hotový v okamžiku, kdy čokoláda a máslo obsažené v krému zatuhnou a krásně podrží celou konzistenci dortu na božské úrovni. Pusťme se do toho!
Čokoládový nepečený dort z tofu: tipy a rady
- Sušenkový korpus na nepečené dorty VŽDY předpékám. Tento postup se mi osvědčil oproti „jenom“ napěchovaným sušenkách v dortové formě. Předpečený korpus lépe odolává krémovým náplním, a navíc sušenky prohnané troubou výrazněji voní i lépe chutnají. (Není to z mé hlavy, radu jsem našla na jednom zahraničním renomovaném blogu o pečení 🙂
- K mixování mám dříče Perfect Smoothie Vitality od G21. Když na to přijde, semele i hokejový puk. (Ještě jsem nezkoušela).
- Plátková mořská sůl – mám nějakou speciální, která se získává z moře na pobřeží Velké Británie, na balíčku je královská korunka a uvnitř jsou skutečně tenounké plátečky soli, nikoliv hrubé krystalky. Jsem teď líná běžet do špajzky a mrknout, jak se výrobce jmenuje, ale 200 g balíček vyšel téměř na 100 Kč (ach :). Pozor, solí poprašte dort těsně před podáváním, po nějaké době začne na povrchu vlhnout a rozpouštět se.
Stále nemáte dost? Zkuste náš tříčokoládový nepečený cheesecake!