Klasická koprová omáčka se smetanou
Koprová omáčka rozděluje tábory strávníků na dvě skupiny: na jedné straně jsou ti, kdo koprovku milují, a na druhé pak zapřisáhlí odpůrci koprové omáčky, kteří krčí nos pokaždé, když se kuchyní nese vůně koprové natě.
U nás doma je to půl na půl. Já a manžel máme koprovku rádi, a děti… ty do ní prostě ještě musí dorůst.
Protože jsem dostala svazeček čerstvého kopru, uvařila jsem koprovou omáčku jen pro mě a mého manžela. Bez masa, s vařeným vejcem a domácím knedlíkem.
Jaké suroviny potřebujeme pro koprovou omáčku?
Pokud koprovku připravujete pouze s vejcem, stačí mít připravený hovězí vývar (já mám v mrazáku pytlíky domácího zamrazeného vývaru – doporučuji!) a pár základních surovin.
Prim hraje samozřejmě kopr, čerstvý nebo naložený.
- Vývar z hovězího a kořenové zeleniny
- Kopr
- Máslo
- Hladká mouka
- Smetana
- Sůl
- Cukr
- Ocet
Recept na tuhle poctivou koprovku mám od Romana Vaňka z Velké kuchařky Čech a Moravy. Doporučuji!
Jak připravit koprovou omáčku?
Koprovka je velmi jednoduchá a snadná. Pokud máte k ruce hovězí vývar a hodláte si ji dát nikoliv s vařeným hovězím masem, ale s vejcem, je příprava koprové omáčky otázkou 30 minut.
- Rozehřejeme máslo a v něm orestujeme mouku, připravíme tak světlou jíšku.
- Zalijeme teplým vývarem, rozkvedláme, přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme 20 minut mírně vařit.
- Přidáme smetanu, cukr, ocet a sůl, nasekaný kopr, a ještě minutku dvě mírně povaříme.
Pokud chcete opravdu jemnou koprovou omáčku, přeceďte ji ještě před podáváním přes husté síto.
Proč se srazí koprová omáčka?
Stalo se vám někdy, že se vám omáčka srazila? S největší pravděpodobností za to může smetana. Do omáček se používá tučná, tedy ta, co má obsah tuku vyšší než 30 %. Na pultech obchodů bývá v modrém nebo červeném balení, říká se jí smetana na šlehání.
Na rozdíl od tučné smetany na šlehání existuje ještě lehčí verze, tzv. smetana na vaření (obvykle bývá ve žlutém obalu). Smetana na vaření obsahuje kolem 12 % tuku a není tak tepelně stabilní, jako smetana na šlehání.
Pokud chcete zdravější, resp. méně tučnou koprovou omáčku a použijete smetanu na vaření, přidejte ji až nakonec a omáčku už potom nevařte! Vlivem vysoké teploty se smetana na vaření ráda srazí, o to víc, pokud ji do horké omáčky nalijete studenou a pak ještě vaříte.
Více o rozdílech mezi jednotlivými smetanami najdete v článku TADY.
TIP: Podobné trable můžou nastat se zakysanou smetanou, pokud budete omáčku po přidání nadále vařit!
Co ke koprové omáčce?
Klasická česká koprovka se podává s vařeným hovězím. Často se podává s vařeným vejcem.
Hovězí ke koprovce by mělo být prorostlejší, dlouho a pomalu vařené, aby změkly tužší části masa, které pak bude báječně šťavnaté a nikoliv vysušené. Doporučovaná je například hovězí loupaná plec.
Vejce ke koprovce vařte maximálně 8 minut, vajíčko bude mít po rozkrojení krásně žlutý žloutek.
Příloha ke koprovce
Jako příloha se ke koprové omáčce nejlépe hodí kynutý houskový knedlík, dietnější verze přílohy pak můžou být vařené brambory.
Vařené brambory a vejce nebo hovězí se používají při bezlepkové verzi koprové omáčky, která se nezahušťuje jíškou, ale např. méně výraznou zeleninou, jako je cuketa nebo kedlubny.
Čerstvý nebo nakládaný kopr?
Záleží na chuťových preferencích a dostupnosti surovin. Já dělám pokud možno z čerstvého, ale třeba moje maminka má ráda sterilovaný kopr.
Sterilovaný kopr je naložený ve sladkokyselém nálevu a je chuťově výraznější.
V každém případě se kopr přidává až ke konci vaření, zejména čerstvý, kterému dlouhé vaření nesvědčí – místo svěží zelené získá zašedlou barvu.
Koprová omáčka s vařeným vejcem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 l hovězí vývar
- 30 g kopr (čerstvý, pokrájený – jemné lístky bez tuhých stonků)
- 60 g MÁSLO
- 40 g HLADKÁ MOUKA
- 250 ml smetana na šlehání (min. 30 % tuku)
- 3 lžíce ocet
- 70 g krupicový cukr
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- V kastrolu se silnějším dnem (používám LITINOVÝ HRNEC) rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku. Restujeme 2 minuty, pilně mícháme.
- Zalijeme teplým vývarem, nejprve přilijeme asi 1/3, metličkou rozmícháme, aby se nevytvořily žmolky, poté přilijeme zbytek.
- Přivedeme k varu, stáhneme plamen a mírně vaříme 20 minut, občas promícháme.
- Nakonec přidáme smetanu, cukr a ocet, promícháme. Vsypeme najemno nasekaný kopr a asi 2 minutky mírně povaříme, chuť kopru se rozvine.
- Stáhneme z plotny a před podáváním necháme chvilku odpočinout, bude stačit zhruba 5 minut.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další klasické omáčky na našem blogu:
Koprovka u mistrů kuchařů
Zajímá vás, jak koprovku připravují česká kuchařská esa?
Kluci v akci podávají koprovou omáčku s falešnou hovězí svíčkovou, kterou prošpikují špalíčky špeku. Do omáčky přidávají cibuli a máslo a žloutek na zjemnění.
Zdeněk Pohlreich patří do tábora vyznavačů božské chutě poctivé koprovky. Upřednostňuje ji spíše s vejcem než vařeným hovězím, víc mu chutná s bramborem než s knedlíky.
Základem pro chutnou koprovou omáčku je pro Pohlreicha bešamelová omáčka, což je vlastně stará známá jíška, připravená z másla a mouky v poměru 1:1.