Celozrnný koláč na plech, s kokosovým olejem
Ani už nevím, kde jsem přišla k receptu na tenhle vynikající koláč z celozrnné mouky a s kokosovým olejem. Ale pamatuji si velmi dobře jemnou kokosovou vůni, která se linula po celém domě, když jsem koláč pekla.
Poprvé jsem měla z receptu obavy, tenkrát jsem si ještě kombinaci kokosového oleje s blumami neuměla představit, ale poté, co jsem ochutnala, veškeré strachy byly pryč. Od té doby je tenhle koláč jeden z mých top; dělám ho každý rok. Moc ho doporučuji, neváhejte a upečte si ho také!
Celozrnný koláč z kokosového oleje, s blumami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 115 g MÁSLO (+ na vymazání pletu)
- 125 ml kokosový olej (lisovaný za studena)
- 300 g TŘTINOVÝ CUKR
- 3 ks vejce
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 250 ml podmáslí
- 200 g HLADKÁ MOUKA
- 190 g pšeničná mouka celozrnná
- 2 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- ¼ lžička SŮL
- ½ lžička skořice
- ½ lžička mletý kardamon
- 20 ks blumy (vypeckované)
PRACOVNÍ POSTUP
- Elektrickou troubu předehřejeme na 175°C. Máslem vymažeme pekáč o velikosti cca 25x35cm.
- Třtinový cukr ušleháme s máslem do pěny a přidáme kokosový olej. Poté postupně zašleháme vejce – vždy počkáme, až se jedno vejce spojí s těstem a až potom přidáme další. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a podmáslí. Vše by mělo mít pokojovou teplotu.
- V jiné míse smícháme všechny ostatní sypké suroviny: Obě mouky, kypřicí prášek, sůl a koření.
- Stěrkou zapracujeme obě směsi dohromady, zlehka, nepřešleháme.
- Těsto nalejeme na pekáč a poklademe půlkami vypeckovaných blum. Pečeme asi 1 hodinu.
- Podáváme vychlazené, vršek koláče můžeme ozdobit čerstvým ovocem (použila jsem ostružiny).
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Celozrnný koláč na plech: tipy a rady
- Všechny suroviny by měly být pokojové teploty. Jinak se může stát, že se směs po přidání podmáslí srazí. Ale nebojte nic, jen co přidáte trošku sypké směsi, opět se to spraví.
- Blumy můžete nahradit i švestkami nebo meruňkami.
- Podmáslí lze v případě nouze nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou, ale je to opravdu jen pro případ nouze. Těsto není potom tak vláčné. Je sušší a malinko drobivější.
- TIP: Jednou jsem zkusila použít kokosový olej zbavený kokosového aroma a nebylo to ono. Prostě to není tak krásně voňavé a dobré. Takže žádné výmysly, použijte opravdový, nešizený kokosový olej!