Tak co, kdo z vás jede na zdravé bio vlně? Mám pro vás recept na jednoduchou a rychlou buchtu, upečenou z bio ingrediencí. Moučník je to relativně zdravý, ale především děsně dobře chutná.
Do těsta na banánovou buchtu se přidává bio hořká čokoláda, která se do těsta strouhá. Použijte čokoládu s obsahem kakaa nad 70 %, ty jsou totiž ze všech čokolád nejzdravější a obsahují méně sacharidů, než běžné čokolády.
Bio banánová buchta
Rychlý, jednoduchý recept na bio banánovou buchtu na plech.
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
INGREDIENCE
- 2 ks banány (velké)
- 4 kostička ČOKOLÁDA HOŘKÁ (70 % kakaa)
- 2 ks vejce
- 100 g TŘTINOVÝ CUKR
- 100 g bio panenský kokosový olej
- 150 g MLÉKO
- 250 g bio celozrnná mouka (polohrubá)
- 1 lžička vanilková pasta
- 1 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 0,5 lžička skořice
- hrst čerstvého lesního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, brusinky)
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Používám středně velký plech.
- Ve větší misce rozmačkáme vidličkou banány, přidáme vejce, najemno nasekanou čokoládu, skořici, kokosový olej, lžičkou vanilkové pasty a plnotučné mléko. Vše důkladně promícháme.
- Postupně přisypáváme mouku, nakonec přidáme jedlou sodu (vinný kámen/kypřicí prášek). Navrch nasypeme hrst lesního ovoce dle chuti.
- Těsto vlijeme na plech a pečeme na středním roštu na 180st. po dobu 25-30 minut dozlatova.
- Buchtu necháme vychladnout a podáváme, můžeme ozdobit čerstvým ovocem.
Ještě pár slov k receptu:
Buchta podle tohoto receptu se vejde na středně velký plech.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Banánová bio buchta: tipy a rady
- Banány do buchty použijte dobře vyzrálé, klidně zpracujte ty, které vám doma zbydou a už mají na slupce hnědé tečky. Čím zralejší, tím bude banán sladší.
- Jako kypřidlo do buchty se hodí jedlá soda nebo bio kypřicí prášek s vinným kamenem. Vinný kámen nahrazuje chemické sulfátové soli, které jsou v běžných prášcích do pečiva. Jedlou sodu i kypřicí prášek mícháme s moukou, těsto musíme dát co nejdříve péct.
- Bio mouku do buchty vezměte pšeničnou, případně špaldovou, nebo oba druhy mouk smíchejte půl na půl.
Kokosový olej: pro pečení, smažení, i jako domácí kosmetika
- Kokosový olej vybírejte vždy panenský, za studena lisovaný. Levnější druhy se před lisováním zahřívají nebo fermentují, aby se získalo vyšší množství oleje, čímž se ovšem jeho příznivé vlastnosti ztrácejí.
- Široké využití panenského kokosového oleje vás určitě překvapí, neboť je značně univerzální. Dá se použít nejen jako potravina nebo doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika.
- Vzhledem k tomu, že kokosový olej je panenský, čistě přírodní bez jakýchkoli příměsí, můžete si pokožku natírat stejným olejem, který zároveň využijete v kuchyni.
- Kokosový olej se využívá při redukční dietě, předchází jo-jo efektu.