Bezinkový sirup z květů černého bezu
Tenhle sirup, to je zdraví schované v lahvi. Bezinkový sirup nejenom chutná, má i léčivé účinky.
Vyrobit si jej doma můžete snadno, pokud vychytáte sezónu, kdy kvete černý bez – máte na to zhruba měsíc, od května do června.
Bezinkový sirup z květů černého bezu
INGREDIENCE
- 30 květů bezu černého
- 1 citrón
- 40 g kyseliny citrónové
- 3 kg krystalového cukru
- 3 litry vody
PRACOVNÍ POSTUP
- Vodu převaříme a rozpustíme v ní kyselinu citronovou. Necháme zcela vychladit (ideálně přes noc).
- Květy bezu neoplachujeme, jen je venku oklepeme, abychom je zbavili případných broučků. Kdybychom je opláchli, odstranili bychom i pyl, a právě ten dává sirupu jeho chuť.
- Květy naložíme do vychlazené vody a přidáme na plátky nakrájený citron. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 24 hodin louhovat.
- Po vylouhování vybereme květy i citron, pořádně z nich vymačkáme všechnu šťávu.
- Přecedíme do hrnce přes cedník, který vysteleme čistým plátnem. Přidáme cukr. Směs zahřejeme, až se cukr úplně rozpustí a ze dna začnou stoupat na hladinu malé bublinky. Ihned naléváme do čistých lahví a zavíráme. Láhve položíme naležato a necháme takto vychladnout, aby se zatáhlo víčko.
- Uskladníme ideálně na tmavém chladném místě.
Ještě pár slov k receptu:
Na černý bez s babičkou
Pamatuji si, že tento sirup dělávala moje babička už když jsem byla malá holka. Dělala ho hodně, a my jsme vždycky pomáhali s trháním bezových květů, to mě opravdu bavilo, užili jsme si přitom spoustu povídání a zábavy. Pár dní po sběru babička vždycky přinesla několik lahví žlutého bezového zázraku.
Jak šel čas, s výrobou sirupu přestala a bezový sirup u nás upadl v zapomnění. Až současný trend návratu k výrobě domácích sirupů a limonád mi chvíle s babičkou připomněl. Její původní recept sice už nemám, ale tento ho velice obstojně nahradil, a tak se z této dobroty může radovat i můj malý syn. A já pevně doufám, že i on si bude pamatovat dobrodružství, které společně zažíváme při hledání vhodných keřů bezu černého.
3 extra tipy pro bezinkový sirup
- Poměr cukru a vody je l tekutina = kg cukru
- Láhve by měly být naprosto čisté a suché. Já ještě používám trik, který mne naučila teta, a to že do láhve naleju pár ml čistého silného alkoholu, třeba vodky, hruškovice nebo slivovice. Potom s láhví zatřepu všemi směry, aby ji alkohol vypláchl. Tímto ji jakoby vydezinfikuju.
- Takto připravený sirup nám v láhvi vydrží celý rok, ale po otevření bychom ho měli skladovat v lednici.