pampeliškový med

Pampeliškový med, jednoduchý recept

Duben, louky se nám začínají barvit dožluta, kvetou pampelišky! Než se květy přemění v chmýří, pojďme si z květů pampelišek udělat med!

Pampeliškový med je jednoduchý na přípravu, snadno si připravíte zásoby na celou sezónu.

Co je pampeliškový med?

Nejedná se o med v pravém slova smyslu, spíše o pampeliškový sirup, připravený louhováním květů z pampelišek a plátků citronu, povařený s cukrem.

K čemu je dobrý pampeliškový med?

Pampeliškový med slouží k ochucení domácích dezertů, například palačinek, snídaňové kaše, používá se do jogurtu.

Medem můžete polít lívance nebo palačinky, nahradíte jím běžná sladidla, používaná při pečení moučníků. Výborný je také do čaje.

Co potřebujeme k výrobě pampeliškového medu?

Žádné složité suroviny, důležité je chytit sezónu kvetoucích pampelišek, v pravý čas vyrazit na lov a natrhat si pampelišky v plném květu.

K výrobě domácího pampeliškového medu potřebujeme:

  • Rozkvetlé pampelišky, pouze květy bez stonků
  • Citron, ideálně v bio kvalitě
  • Voda
  • Cukr, bílý nebo třtinový

Ve fázi, kdy svařujeme pampeliškové květy s citronem, můžeme podle chuti přidat například pokrájený pomeranč, čerstvý zázvor, přidat další nějakou tu léčivou bylinku, například sedmikrásku nebo meduňku.

Jak si uvařit pampeliškový med?

Návod na výrobu pampeliškového medu je jednoduchý, počítejte s tím, že po svaření se nechávají pampelišky přes noc odstát a druhý den se výluh asi dvě hodiny vaří při velmi mírné teplotě.

Důležitá je sezóna pampelišek, v České republice kvetou zhruba od půlky dubna do poloviny května, nepropásněte tedy tento čas, další šanci budete mít až za rok.

Postup:

  1. Natrháme rozkvetlé květy pampelišek, bez stonků.
  2. Pampelišky namočíme do studené vody, vyplaví se z nich případný hmyz.
  3. Opláchnuté pampelišky zalijeme vodou, přidáme citron nakrájený na plátky.
  4. Povaříme 20 minut, stáhneme z plotny a necháme přes noc louhovat.
  5. Přefiltrujeme přes plátno, výluh přivedeme k varu, přisypeme cukr, rozmícháme.
  6. Stáhneme teplotu na minimum a necháme 2 hodiny probublávat.
  7. Mírně zchladlý pampeliškový med plníme do čistých sklenic.

Pampeliškový med lze připravit také za studena, bez vaření. Pak vynecháme fázi vaření s cukrem, cukr přidáváme do výluhu a s výsledným produktem zacházíme jako s běžným sirupem. Sirup zůstává řídký, není tak hustý jako pampeliškový med, který povaříme.

TIP: Pampeliškový med je dobrou variantou pro vegany, kteří odmítají klasický včelí med (jedná se o živočišný produkt).

Kdy sbírat pampelišky na med?

Nejlepší doba je dopoledne, kdy jsou pampelišky otevřené. Čím dříve vstanete a vydáte se na sběr květů, tím méně hmyzu v květech bude. Po obědě se už pampelišky pomalu zavírají, pro sběr tak nejsou vhodné.

recept pampeliškový med

Pampeliškový med

Jednoduchý recept na přípravu domácího medu z květů pampelišek.
5 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 2 hod
Louhování:: 12 hod
Celkový čas: 14 hod 20 min
Porce: 750 ml
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 350 ks květy pampelišek
  • 1 l voda
  • 1 ks citron (ideálně v bio kvalitě)
  • 1 kg cukr (bílý nebo třtinový)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Natrháme květy pampelišek, bez stonku.
  • Na chvíli je ponoříme do mísy se studenou vodou, aby vyplaval případný hmyz. Vodu vylijeme a pampelišky propláchneme.
  • Citron omyjeme a nakrájíme na plátky, pecky nevadí.
  • Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme pampeliškové květy a citron.
  • Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a na mírném plamenu povaříme asi 20 minut.
  • Hrnec stáhneme z plotny, obsah necháme v hrnci louhovat do druhého dne.
  • Obsah přelijeme přes plátno do čistého hrnce (použila jsem čistou bavlněnou plenu). Pokud byste použili pouze síto, mohl by být med zakalený – sítko nezachytí drobnější částice.
  • Plátno vyždímáme, abychom z pampelišek a citronu dostali co nejvíce tekutiny. Zbytky květů a citronu, které nám zbyly v plátně, vyhodíme.
  • Výluh přivedeme k varu, stáhneme teplotu, přisypeme cukr a promícháváme, až cukr rozpustí.
  • Poté stáhneme teplotu na minimum a med necháme jen probublávat, celkem asi 2 hodiny.
  • Med zhoustne postupným odpařováním tekutiny, nebude však hustý tak, jak jsme zvyklí u včelího medu.
  • Hotový med necháme lehce zchladnout, a poté naléváme do čistých sklenic. Zavíčkujeme a uchováváme v temnu.

Ještě pár slov k receptu:

Pamatujte: tím, jak med chladne, postupně ještě houstne.
TIP: Místo bílého cukru použijte třtinový, pampeliškový med bude mít tmavou zlatavou barvu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pampeliškový med, jednoduchý recept, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/pampeliskovy-med-jednoduchy-recept/