Apple crumble: obrácený jablečný koláč
Jablečná sezóna je v plném proudu, a že se letos stromy obalily! Máme na zahradě tři, jsou obsypané jablky, takže pilně češeme a já pak v kuchyni vymýšlím, co dobrého z jablek udělat.
Naše děti mají ve škole kreativní učitele. Nedávno mi přistál doma úkol, který zněl: upéct apple crumble podle receptu v učebnici angličtiny. To se ví, to byla prima výzva – dostat kluky do kuchyně a zpracovat část jablečné úrody.
Upekli jsme podle podle receptu, a výsledek? Upřímně nic moc. A tak jsme si dali další kolo s úpravami receptu, a teda… tenhle apple crumble neměl chybu!
Apple crumble: obrácený jablečný koláč
INGREDIENCE
- 600-700 g jablka
- 40 g MÁSLO
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- citronová šťáva z ½ citronu
- 15 g VLAŠSKÉ OŘECHY (rozinky)
- 150 g másla rozpustit
- 50 g POHANKOVÁ MOUKA
- 150 g celozrnná mouka (špaldová)
- 100 g tmavý cukr
- 50 g bílý cukr
- 50 g oříškové BEBE
- ½ PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme troubu na 170 °C (horkovzduch o 20 °C méně).
- Oloupeme jablka a vykrojíme jádřince. Nakrájíme na malé kostky.
- Na pánvi roztopíme 40 g másla a vhodíme nakrájená jablka. Zakápneme je citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Vlašské ořechy nasekáme přidáme k jablkům. Vše smažíme při vyšší teplotě, až kousky jablek dostanou nazlátlou krustu.
- Osmažená jablka rozložíme na dno kulaté koláčové formy o pr. cca 28 cm. Zlehka poprášíme skořicí.
- Rozpustíme 150 g másla.
- Do mísy nasypeme pohankovou a celozrnnou mouku, tmavý i bílý cukr. Nadrobíme oříškové BEBE. Přidáme prášek do pečiva.
- Sypkou směs zalijeme zchladlým máslem, promícháme na mokrou drobenku.
- Drobenkou posypeme jablka v rovnoměrné vrstvě.
- Dáme péct do trouby, až je vršek apple crumble křupavý, trvá to asi 30 minut.
Upozornění: crumble znamená drobenkový, nebo drobkový koláč. Nepočítejte s tím, že tahle přenáramná mňamka bude držet pohromadě. Ve výsledku to nevadí, protože koláč se dlabe lžičkou z dezertního talířku.
Apple crumble: rady a tipy
- K jablkům můžeme přidat rozinky, nebo naopak nedávat do základu vlašské ořechy. Nebo přidat oboje – jak kdo má rád.
- Osmažením na másle dostanou jablka úplně jinou chuť: jsou šťavnatější, sladší. Určitě doporučuju, další chuť jim přidá vanilka a citronová šťáva. Takto upravená jablka nebudou rozbředlá, ale podrží si svoji strukturu.
- Pohanková mouka dodá drobence oříškové aroma, právě tak mouka celozrnná. Lze však nahradit obyčejnou bílou, přijdete však o část báječné chuti.
- Cukr používám tmavý třtinový, opět je chuťově výraznější, ale lze použít jen bílý rafinovaný cukr.
- Rozpuštěné máslo by mělo být zchladnuté, přidáváme jej do směsi s kypřicím práškem, ten má rád suroviny o pokojové teplotě.
- Fígl se sušenkovou drobenkou mám od Petry a jejího báječného koláče (recept tady)
EXTRA TIP: Dejte na talířek k apple crumble kopeček nebo dva zmrzliny. Dostanete tak úplně jinou dimenzi báječného moučníku.
Stále přemýšlíte, co z jablek? Zkuste naši tvarohovou žemlovku z pečených jablek!