jablečný apple crumble

Apple crumble: obrácený jablečný koláč

Jablečná sezóna je v plném proudu, a že se letos stromy obalily! Máme na zahradě tři, jsou obsypané jablky, takže pilně češeme a já pak v kuchyni vymýšlím, co dobrého z jablek udělat.

Naše děti mají ve škole kreativní učitele. Nedávno mi přistál doma úkol, který zněl: upéct apple crumble podle receptu v učebnici angličtiny. To se ví, to byla prima výzva – dostat kluky do kuchyně a zpracovat část jablečné úrody.

Upekli jsme podle podle receptu, a výsledek? Upřímně nic moc. A tak jsme si dali další kolo s úpravami receptu, a teda… tenhle apple crumble neměl chybu!

apple crumble recept

Apple crumble: obrácený jablečný koláč

Lahodná dobrota! Drobečkový koláč, apple crumble, s kopečkem zmrzliny a křupavou krustou.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme troubu na 170 °C (horkovzduch o 20 °C méně).
  • Oloupeme jablka a vykrojíme jádřince. Nakrájíme na malé kostky.
  • Na pánvi roztopíme 40 g másla a vhodíme nakrájená jablka. Zakápneme je citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Vlašské ořechy nasekáme přidáme k jablkům. Vše smažíme při vyšší teplotě, až kousky jablek dostanou nazlátlou krustu.
  • Osmažená jablka rozložíme na dno kulaté koláčové formy o pr. cca 28 cm. Zlehka poprášíme skořicí.
  • Rozpustíme 150 g másla.
  • Do mísy nasypeme pohankovou a celozrnnou mouku, tmavý i bílý cukr. Nadrobíme oříškové BEBE. Přidáme prášek do pečiva.
  • Sypkou směs zalijeme zchladlým máslem, promícháme na mokrou drobenku.
  • Drobenkou posypeme jablka v rovnoměrné vrstvě.
  • Dáme péct do trouby, až je vršek apple crumble křupavý, trvá to asi 30 minut.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Upozornění: crumble znamená drobenkový, nebo drobkový koláč. Nepočítejte s tím, že tahle přenáramná mňamka bude držet pohromadě. Ve výsledku to nevadí, protože koláč se dlabe lžičkou z dezertního talířku.

apple crumble příprava

Apple crumble: rady a tipy

  • K jablkům můžeme přidat rozinky, nebo naopak nedávat do základu vlašské ořechy. Nebo přidat oboje – jak kdo má rád.
  • Osmažením na másle dostanou jablka úplně jinou chuť: jsou šťavnatější, sladší. Určitě doporučuju, další chuť jim přidá vanilka a citronová šťáva. Takto upravená jablka nebudou rozbředlá, ale podrží si svoji strukturu.
  • Pohanková mouka dodá drobence oříškové aroma, právě tak mouka celozrnná. Lze však nahradit obyčejnou bílou, přijdete však o část báječné chuti.
  • Cukr používám tmavý třtinový, opět je chuťově výraznější, ale lze použít jen bílý rafinovaný cukr.
  • Rozpuštěné máslo by mělo být zchladnuté, přidáváme jej do směsi s kypřicím práškem, ten má rád suroviny o pokojové teplotě.
  • Fígl se sušenkovou drobenkou mám od Petry a jejího báječného koláče (recept tady)

EXTRA TIP: Dejte na talířek k apple crumble kopeček nebo dva zmrzliny. Dostanete tak úplně jinou dimenzi báječného moučníku.

jablečný apple crumble

Stále přemýšlíte, co z jablek? Zkuste naši tvarohovou žemlovku z pečených jablek!

blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Apple crumble: obrácený jablečný koláč, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/apple-crumble-obraceny-jablecny-kolac/