Rybičková pomazánka se žervé
Jednoduchá rybí pomazánka ze sardinek v oleji. Chutná skvěle, navíc obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které povzbudí náš mozek a zostří zrak.
Do rybičkové pomazánky přidávám žervé, což je druh čerstvého sýra. Žervé pomazánku skvěle odlehčí a přidá jí krémovou chuť.
Rybičková pomazánka se žervé
Jednoduchá rybičková pomazánka, recept se žervé. Jednohubky ozdobte plátkem pokrájené sladkokyselé okurky.
Vytisknout
Připnout
Porce: 20 jednohubek
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Otevřeme sardinky a slijeme rostlinný olej. Celý obsah vsypeme do misky.
- Přidáme žervé, citronovou šťávu, najemno pokrájenou cibuli.
- Zlehka osolíme a rozmačkáme vidličkou, promícháme.
- Rybičkovou pomazánku mažeme na kolečka rohlíku nebo jiného pečiva a zdobíme nakrájenou sladkokyselou okurkou.
Ještě pár slov k receptu:
Z množství podle receptu připravíme asi 20 jednohubek (záleží na velikosti rohlíku, který použijete jako podklad).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Rybičková pomazánka: tipy a rady
- Rybičková pomazánka potřebuje svěží ingredienci, která by její chuť zvýraznila. Používá se citronová šťáva, na vršek jednohubek se báječně hodí plátek sladkokyselé nakládané okurky.
- Do pomazánky přijde najemno nakrájená cibulka. Komu chuť cibule vadí, nechť ji vymění za šalotku. Šalotka je jemnější než cibule, nemá tak výrazné aroma a nepřebije chuť ostatních surovin.
- Kromě žervé lze do rybičkové pomazánky přidat tvaroh nebo pomazánkové máslo, nebo jiný typ čerstvého sýra – například česká Lučina.
- Rybičková pomazánka se maže na kulatý rohlík, předem pokrájený na plátky. Kolečka rohlíku s rybí pomazánkou jsou oblíbené jednohubky pro slavnostní pohoštění, jako součást studené kuchyně při různých slavnostních příležitostech, například na Silvestra, na narozeniny a další rodinné oslavy.
- Rybičkovou pomazánku dělám nejčastěji ze sardinek v rostlinném oleji, nikoliv ve vlastní šťávě. O odlehčení pomazánky se právě postará žervé.
Do pomazánky používám celé sardinky, neodstraňuju žádné kostičky. Ty jsou jemné a jdou snadno rozmačkat, navíc obsahují vápník, který nám jenom prospěje.
TIP: Zkuste náš další recept na jednoduchou SÝROVOU POMAZÁNKU