Kvalitní pánev patří k základnímu kuchyňskému vybavení, vybírat se dá z nepřeberného množství tvarů, materiálů, typů povrchových úprav.
Pokud si vyberete nejlepší pánev pro vaše kuchařské záměry, zbývá se zamyslet nad velikostí pánve. Jak velkou pánev budete potřebovat záleží mj. na jejím typu, počtu strávníků, pro které budete vařit, ale také na velikosti plotýnky vašeho sporáku.
Jak se měří velikost pánve
Než se pustíme do konkrétních velikostí, pojďme si říct, jak se měří velikost kulaté pánve.
Pánve mívají okraje, které se směrem vzhůru rozšiřují. Extrémním případem jsou pánve WOK, typické svým kónickým tvarem, kdy rozdíl mezi průměrem dna a horním okrajem je klidně třínásobný.
Hovoříme-li o pánvi s průměrem 24 cm, pak se obvykle myslí horní průměr pánve.
Dolní průměr pánve může být důležitý kvůli velikosti plotýnky, zvlášť pokud se jedná o pánev na indukci. Rozdíl mezi dolním a horním průměrem pánve je daný tím, jak vysoké a šikmé jsou okraje pánve. Proto u pánví s průměrem 24 cm může mít dno pokaždé jinou velikost.
Tip: Chcete-li přesně změřit dno pánve, vezměte si s sebou do obchodu metr.
Velikost pánve a počet porcí
Univerzální pánev
Pojďme si vzít k ruce univerzální pánev, na které můžeme nejenom smažit, ale také dusit pokrmy a připravovat v ní omáčky. Taková pánev má zvýšené okraje (bývají vysoké kolem 6 cm) a obvykle k ní patří i dobře padnoucí poklička.
Univerzální pánev s pokličkou, pr. 28 cm, zdroj: Alza.cz
Čtěte také: Pánev pro začátečníka: jaká je nejvhodnější?
Pánev pro čtyři
Vaříte-li pro čtyřčlennou domácnost, pak je nejlepší kulatá univerzální pánev o pr. 28 cm. Na dno pánve naskládáte čtyři porce masa, a když se budete chtít pustit do guláše, poskytne pánev štědrý objem pro přípravu pokrmu pro celou rodinu.
Pánev pro single nebo pro dva
Vaříte-li si pro sebe, případně jste v domácnosti dva, jsou pro vás ideální pánve o pr. 20, resp. 24 cm. S pánvemi se bude dobře manipulovat, na sporáku obvykle najdete plotýnku o této velikosti, ušetříte tedy na energii.
TIP: Pokud si k ruce vezmete litinovou pánev, pak v ní pokrm můžete nejenom připravit, ale v pánvi rovnou servírovat. Litinové pánve mají rustikální vzhled, na stole se budou krásně vyjímat a jídlo v nich vydrží dlouho teplé. Ideální pro servírování 1 porce.
Litinová servírovací pánev Fajita, zdroj: MlsnýHrnec.cz
Velké pánve
Jako velké se označují pánve o pr. 32 a více. Velké pánve poskytnou dostatečnou plochu pro přípravu většího množství pokrmů (například při smažení pro větší společnost), na druhou stranu potřebují dostatečný zdroj tepla.
Plotýnky na běžném kuchyňském sporáku obvykle tak velké nebývají, můžete mít problém velkou pánev dostatečně rozpálit.
Hloubka pánve
Nejenom plocha pro smažení, důležitou roli hraje také to, jaký objem pokrmu je pánev schopná pojmout. To se hodí při přípravě gulášů a omáček, které vyžadují dušení v tekutině. Proto má univerzální pánev zvýšený okraj, ale ne tolik, aby bránil pohodlné manipulaci s pokrmem při smažení (např. otáčení masa nebo palačinek či omelet).
Jaká podlaha je do kuchyně nejlepší?
průvodce podlahami
__CONFIG_colors_palette__{“active_palette”:0,”config”:{“colors”:{“c4728”:{“name”:”Main Accent”,”parent”:-1}},”gradients”:[]},”palettes”:[{“name”:”Default Palette”,”value”:{“colors”:{“c4728”:{“val”:”hsla(var(–tcb-main-master-h, 210), var(–tcb-main-master-s, 77%), var(–tcb-main-master-l, 54%), 1)”}},”gradients”:[]},”original”:{“colors”:{“c4728”:{“val”:”rgb(19, 114, 211)”,”hsl”:{“h”:210,”s”:0.83,”l”:0.45}}},”gradients”:[]}}]}__CONFIG_colors_palette__ Přečíst článek __CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit____CONFIG_local_colors__{“colors”:{},”gradients”:{}}__CONFIG_local_colors__
Pánev a velikost plotýnky
Velikost dna pánve hraje roli v případě, že máte sporák se sklokeramickou deskou nebo s klasickými elektrickými plotýnkami. U plynového sporáku velikost dna nehraje zásadní roli.
Vždy byste se měli snažit používat pánev na plotýnce, jejíž průměr se nejvíce blíží velikosti dna pánve. Jednat šetříte energii, pak také samotnou pánev.
Používáte-li příliš velkou pánev na menší plotýnce, může se stát, že pánev se dostatečně nenahřeje, abyste na ní mohli začít vařit. Podstatný je materiál, ze kterého je pánev vyrobená. Je-li pánev z materiálu, který dobře vede teplo (například litina), pak 1-2 cm dna pánve přesahujícího přes plotýnku nevadí.
Jestliže pánev menšího průměru posadíte na velkou plotýnku, může se stát, že se dno pánve časem zkroutí, protože na něj bude působit koncentrovaný žár. Viklající, nerovné dno je často způsobené položením studené pánve na indukční plotýnku, kterou zapneme na plný výkon.
Pánev do trouby
Pokročilejší kuchařské techniky počítají s tím, že se pokrm po prvotním orestování na plotýnce nechává v pánvi dusit nebo táhnout v troubě. Předpokladem je, že pánev nemá žádné umělohmotné prvky nebo dřevěnou rukojeť.
Pokud máte pánev vhodnou do trouby (výborná je např. litinová), ujistěte se, že prostor v troubě je dostatečně veliký, aby se dovnitř vešla i s rukojetí. U některých pánví se rukojeť dá odejmout.