Léto je tu a s ním i nová úroda ovoce. Jestli potřebujete vyklidit mrazák a využít zamražené ovoce z minulého roku, vsaďte na kynuté koláče.
Jemně kyselá chuť lesního ovoce a rybízu se perfektně hodí k vláčnému voňavému těstu. Kynuté těsto je stejné jako na klasický domažlický koláč s tvarohem, mákem nebo povidly.
TIP: Vadí vám nakupovat ovoce v jednorázových mikroténových pytlíkách? Zkuste něco jiného: EKO NÁKUPNÍ SÁČKY NA OVOCE A ZELENINU.
Těsto na kynutý koláč se připravuje z klasické hladké mouky. Pokud chcete zdravější variantu, nahraďte 1/3 špaldovou moukou, doporučuji mouku Pernerku.
Kynutý koláč s lesním ovocem
INGREDIENCE
- 250 ml vlažného mléka
- kostka kvasnic (42 g)
- lžička cukru písek
- 3 žloutek
- 60 g cukru
- 500 g hladké mouky
- 2 dcl oleje
- 1 lžíce sádla (díky sádlu bude koláč křehký a vláčný)
- půl lžičky soli
- směs ovoce (rybíz, borůvky, maliny, ostružiny)
- Na drobenku:
- 80 g polohrubá mouka (50 g másla, 50 g cukr krupice)
PRACOVNÍ POSTUP
- Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a mouky necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
- Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku, sůl, olej, lžíci sádla a hotový kvásek.
- Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout při pokojové teplotě.
- Těsto rozdělíme na 3 díly a z každého dílu za pomoci dlaně vytlačíme kulatý koláč.
- Ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.
- Z másla, cukru a mouky vypracujeme drobenku, kterou poté posypeme koláč.
- Pečeme v troubě na 180 stupňů do zlatova (cca 15-20 minut).
- Hotový koláč necháme vychladnout a při servírování ho ještě posypeme cukrem.
Ještě pár slov k receptu:
Jak zamrazovat lesní ovoce?
Lesní ovoce tvoří obvykle drobné bobuloviny, jako borůvky, maliny, ostružiny. Aby se vám při zamrazování ovoce neslepilo v jednolitou kouli, vložte je v sáčku do mrazáku asi na 20-30 minut, pak je vyjměte a rukama promněte. Jednotlivé bobule se od sebe oddělí, ale protože jsou už namrazené, vzájemně se nespojí. V tomto stavu je můžete nasypat do krabiček s víčkem, nebo do uzavíratelných pytlíků, určených k mražení ovoce.
Tip: Zkuste také náš další recept z kynutého těsta Tlačené koláče s mákem