Vepřová krkovice s medovo-hořčičnou šťávou
Vepřová krkovice je vděčný kus masa z prasátka, se kterým se dá vymyslet spousta receptů. Je dostatečně šťavnatá a nikoliv suchá jako například vepřová kýta nebo kotleta, hodí se na pánev pod pokličku na dušení, do trouby k pečení, výborná je naložená krkovička na gril.
V kuchyni mojí tchýně se z krkovice připravuje řízek, a musím říct, že chutná o poznání lépe, než vepřový řízek z kýty, který smažili moji rodiče.
Dnes pro vás mám recept na vepřovou krkovičku s medovo-hořčičnou šťávou, která je důstojným obědem připraveným na víkend.
Vepřová krkovice s medovo-hořčičnou šťávou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 4 plátky vepřová krkovice
- 1 ks CIBULE
- 2 stroužek ČESNEK
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- Olej vhodný na pečení a smažení
- voda na podlití
- SŮL
- PEPŘ (mletý)
PRACOVNÍ POSTUP
- Plátky masa osolíme a opepříme (dobré je použít čerstvý pepř, např. mlýnek s pepřem – čerstvě namleté koření má lepší aroma).
- Rozpálíme pánev, na kterou jsme kápli trochu oleje.
- Zapneme troubu na střední teplotu.
- Krkovici zprudka opečeme na pánvi, z každé strany 3 minuty. Maso se zatáhne a nevyteče z něj šťáva.
- Na dno pečicí mísy (pekáčku) naskládáme nahrubo nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na tenké plátky. Podlijeme vodou.
- Na zeleninu narovnáme krkovici.
- Připravíme si rychlou zálivku ze 2 lžic medu a 2 lžic hořčice. Promícháme a zalejeme jí plátky masa.
- Dáme do trouby péct zhruba na 30-45 minut (podle typu trouby), v případě potřeby podléváme při pečení vodou.
- Po upečení maso vyjmeme z mísy a šťávu zahustíme lžičkou mouky, případě dosolíme a dopepříme
- Plátky krkovice podáváme s bramborou přílohou.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vepřová krkovice: tipy a rady
- Jako každé maso i vepřová krkovice miluje společnost bylinek. Skvěle se k ní hodí tymián, rozmarýn, oregáno. Zkuste marinádu z čerstvých bylinkových snítek, naloženou krkovičku nechte marinovat alespoň 3 hodiny v lednici.
- Krkovice patří k prorostlejším, tučnějším masům. Proto k ní volte lehčí přílohu a zahrňte ji velkým množstvím zeleniny: salátek ze zelených lístků, rajčata, paprika. Výborná je také zelenina připravená na grilu.
TIP: Vyzkoušejte náš další recept na BUŘTGULÁŠ!