Kdo už se v kuchyni chvíli pohybuje, určitě na tuhle vysokou pánev někdy narazil. Pánev WOK poznáte na první pohled: má relativně malý průměr dna a kónické stěny rozšiřující se směrem vzhůru. Rozdíl mezi dnem a horním průměrem bývá dvojnásobný a větší.
K jakému vaření WOK používat?
Konstrukce pánve WOK ji předurčuje k tzv. sotýrování nebo restování. Jedná se o kuchařskou techniku, která se často používá při přípravě asijských jídel. Pokud jste si někdy dávali „čínu“ v otevřeném asijském bistru, dost možná jste spatřili kuchaře, jak jídlo na woku připravuje. V angličtině se této úpravě říká stir-fry.
TIP: Chcete se naučit vařit thajskou kuchyni? Zkuste tenhle KURZ VAŘENÍ! Kuchařští mistři vás zavedou do země, ve které se tradiční wok používá v každé domácnosti.
Kónický tvar pánve WOK a vysoké stěny nabízejí velkou kontaktní plochu pro rychlou úpravu pokrmu. Při vysokých teplotách na poměrně malém množství tuku se připravuje zelenina, kousky masa. Pánví se pohazuje a využívá se rozpálené plochy celé pánve, jídlo připravené ve WOKu je křupavé, a přitom uvnitř dostatečně šťavnaté, nevysušené.
TIP: Jednotlivé suroviny si připravte předem, při stir-fry se hraje o čas. Maso a zelenina nakrájená na tenké plátky či nudličky, rozpálená pánev, zalít trochou oleje s vysokým kouřovým bodem a jde se vařit!
Nezapomeňte, že při přípravě jídla na WOKu musíte mít po ruce šikovnou vařečku na míchání pokrmu, aby se nám při prudkém restování nepřipálilo.
Jaký WOK koupit?
Pokud pánev WOK ještě nemáte a přemýšlíte, že byste si ji pořídili, pak vězte, že by měla být vyrobená z robustního materiálu, žádný tenký plech.
Pánev se musí dostatečně rozpálit a poté si svoji teplotu udržet, aby se pokrm rovnoměrně propekl. Jednotlivé suroviny se do kontaktu s pánví dostanou jen na chvíli, když je kuchař při sotýrování prohazuje, je tedy třeba zajistit, aby plochy pánve byly dostatečně horké.
Ideálním materiálem pro pánev WOK je litina, která se vyznačuje nejlepšími vlastnostmi, co se týče akumulace, udržení a sálání tepla. Litinový WOK je vhodný na indukci, ale i pro ostatní typy sporáků. Jeho nevýhodou je, že je poměrně těžký na manipulaci.
Litinová pánev WOK
Další materiál, který přichází v úvahu, je železo (lehčí než litina), s přimhouřením oka pak hliníková slitina nebo nerez.
Zkušenosti s pánví WOK
Opravdová, originální pánev WOK je bez poklice, asijští kuchaři ji používají na otevřeném ohni, tedy na plynovém sporáku. V dnešní době má však WOK všestrannější využití. Využijete ji k dušení pokrmů při nižších teplotách, v ten okamžik přijde poklice vhod, při přípravě omáček.
Obecně je vaření v pánvi WOK rychlejší díky velké nahřáté ploše, pokrm si tedy při kratší přípravě udrží víc vitamínů, proto se dá říci, že příprava jídla ve WOKu je zdravější.