Kynutí šneci s mákem a červenou řepou
Ano, čtete dobře. Červená řepa. Koho by to napadlo, že? Ale psst… chlapům to raději neříkejte. Obecně vím, že k takovým ingrediencím moc důvěry nemají. Žádný strach, ani ji tam nepoznají. Šneci chutnají po máku a kdyby se ptali, co je to to fialové/růžové, můžete jim říct, že pyré ze švestek 😉
Šneci s nádivkou z máku a řepy jsou jeden z příjemných způsobů, jak do našich drahých poloviček a dětí dostat nějakou zeleninu, ale recept se výborně hodí také na spotřebování řepy, kterou najdete zapomenutou v lednici.
Kynutí šneci s mákem a červenou řepou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Kynuté těsto:
- 500 g HLADKÁ MOUKA
- 310 ml MLÉKO
- 80 g MÁSLO ((+na vymazání formy))
- 60 g krupicový cukr
- 1 kostka čerstvé droždí (42 g)
- 1 ks vejce
- kůra z jednoho citrónu
Nádivka z máku a červené řepy:
- 100 g mletý mák (již slazeného)
- 120 ml MLÉKO
- 1 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- 1 ks červená řepa
- 3 lžíce moučkový cukr
PRACOVNÍ POSTUP
- Nejdříve dáme vařit řepu a mák. Řepu oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme do měkka. Poté scedíme a necháme vychladit. Když je studená, nastrouháme ji na struhadle najemno. Mák dáme do rendlíku, zalejeme mlékem a medem a chvilku povaříme, necháme vychladnout. Když je mák vychlazený, smícháme ho s nastrouhanou červenou řepou a přidáme moučkový cukr. Asi 2 lžíce, ale směs ochutnejte a případně ji přislaďte.
- Zatímco nám řepa a mák chladnou, zaděláme si na těsto. Do velké mísy prosejeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Do něho nalejeme vlažné mléko, nadrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Lehce promícháme mléčnou směs, aby se promíchalo droždí s cukrem a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.
- Po vykynutí kvásku přidáme rozpuštěné vlažné máslo, citrónovou kůru a prošlehané vajíčko. Vše vypracujeme v hladké pružné těsto, které necháme hodinu přikryté kynout.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Vykynuté těsto lehce prohněteme na pomoučené pracovní desce. Poté ho vyválíme na plát obdélníkového tvaru. Celý až ke krajům ho pomažeme makovo-řepovou směsí a srolujeme do velké rolády. Tu potom nakrájíme na asi 3 cm široké šneky.
- Formu nebo hlubší pekáč vymažeme máslem a šneky do ní pokládáme řezem nahoru. V bocích, kde se dotýkají, můžeme pomazat máslem, aby se neslepily. Dáme péct asi na 45 minut.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Kynutí šneci s nádivkou z máku a červené řepy: tipy a rady
- Kdyby se někdo pozastavoval nad tím, co je ve šnecích za náplň, klidně řekněte, že tam je mák a pyré ze švestek. Mají podobnou barvu.
- Makovo řepovou směs oslaďte cukrem dle vaší chuti, přidat můžete i med.
- Šneky po upečení pomažte zbytkem másla, získají pěknou kůrku, a když do másla kápnete pár kapek rumu, bude to ještě lepší. Rum šneky hezky provoní.
TIP: Zkuste také náš recept na skořicové šneky