Škubánky s mákem
Kontrolní otázka: co vy a škubánky? Já si je nejvíc pamatuju z dob, když jsem byla ještě malá holka, babička je smažila na pánvi, sypala mákem, cukrem, a vůbec se nestyděla zalít je spoustou másla. My děti jsme měly boule za ušima, tak moc nám chutnalo.
Naši škubánky moc nedělali, ale tuhle synátor přespával u mamky a s čím nepřišel! Babička mu připravila škubánky, a ještě mu je dozlatova opekla na kousku másla. Vida, historie se opakuje.
Škubánky s mákem
V kuchyni se neztratí:
PRACOVNÍ POSTUP
- Brambory oloupeme, rozčtvrtíme a dáme vařit do vody, kterou jsme osolili špetičkou soli.
- Jakmile začne voda vařit, vaříme brambory zhruba 10-15 minut – pouze do poloměkka. Pokud bychom brambory úplně uvařili, těsto by bylo příliš mazlavé.
- Slijeme vodu, avšak ne všechnu, brambory by měly zůstat zhruba ze třetiny až poloviny ponořené. Ideálně si slejte vodu bokem do nádoby, abyste ji mohli případně ještě použít.
- Brambory zasypeme moukou a obrácenou stranou vařečky do nich uděláme pár šťouchů.
- Přikryjeme pokličkou a necháme na vypnuté plotýnce asi 20 minut propařit.
- Poté vymícháme škubánkové těsto – brambory by měly být hezky měkké. Pokud by těsto bylo hutné, můžeme přidat trochu vody, kterou jsme si dali stranou.
- Dáme rozehřát máslo, do kterého namáčíme lžíci, vykrojíme škubánek, další lžící vytvarujeme druhou stranu škubánku a poté ho již necháme sklouznout na talíř.
- Sypeme mákem a cukrem, poléváme máslem, a pak už žádné otálení a hned servírujeme na stůl.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
A protože nechci čekat, až se do babičkovského věku dostanu já, rozhodla jsem se konat teď a o víkendu se pustila do škubánků.
Dopadly dobře, první várku jsem vykrajovala lžící z čerstvě vymíchané škubánkové hmoty a zítra vyzkouším verzi opékaných škubánků na slano, aby si jich do sytosti mohl užít i náš taťka (který jinak sladké nerad).
Škubánky s mákem: tipy a rady
- Škubánky se připravují z varného typu brambor C, které jsou moučnaté, ideální také na přípravu bramboráků, placek, šťouchaných brambor. Škrob obsažený v tomto typu brambor škubánky krásně spojí, ve škubánkovém těstě nezůstanou pevné zbytky brambor.
- Staročeské pokrmy, mezi které patří také škubánky, zažívají renesanci. Dříve byly škubánky velmi oblíbeným pokrmem, říkávalo se jim také kucmoch, ale tohle označení původně patří k jinému receptu z brambor, ke kterým se přidávalo kysaného zelí.
- Místo másla můžete při vykrajování škubánků použít sádlo.
- Zbylé škubánky přikryjte potravinovou fólií, dejte do ledničky, a druhý den je z obou stran opečte na másle. Těsto je univerzální, ve finále jdou škubánky připravit jak se sladkou posypkou, tak na slano.
- Místo máku na posypku použijte tvaroh, nebo strouhanku osmaženou na másle, smíchanou s pískovým cukrem.