plněný lilek pečený v troubě

Plněný lilek pečený v troubě

Tento recept na plněný lilek pečený v troubě mě naučila moje česká kamarádka na studijním pobytu ve Španělsku. Tam na nás na místním tržišti totiž každý čtvrtek mrkala tak krásná a voňavá zelenina, že se nedalo odolat.

V té době jsem ochutnala lilek snad poprvé v životě a musím říct, že příprava tímto způsobem je pro mě pořád nejoblíbenější.

Jídlo z lilku je lehké a jednoduché, i když možná náročnější na přípravu, ale když tomu ten čas věnujete, výsledek stojí za to.

A co teprve druhý den, když jsou chutě krásně rozležené! Pojďme na recept:

zapečený lilek recept

Plněný lilek pečený v troubě

Lilek zapečený se sýrem a rajčaty, vynikající a lehká dobrota, která chutná ještě lépe druhý den (pokud tedy zbyde).
5 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 1 hod 20 min
Porce: 3
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 1 ks lilek (větší)
  • 3-4 lžíce sojová omáčka (lze nahradit obyčejnou solí)
  • 1 ks CIBULE
  • OLIVOVÝ OLEJ
  • ½ kg mletého hovězího masa
  • 3 ks rajčata (větší)
  • 50 g tvrdý sýr (na posypání)
  • 200 g smetana na vaření (nebo mléka)
  • 1 lžíce HLADKÁ MOUKA
  • ½ lžička mletý rozmarýn (nebo nasekaného čerstvého)
  • SŮL (pepř)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Lilky umyjeme, odřežeme zelené konce a podélně rozpůlíme. Lžící vydlabeme vnitřky a uděláme něco jako lodičky. Ty pokapeme sójovou omáčkou. Vydlabané vnitřky dáme do misky a také zakápneme sójovou omáčkou. Necháme “vypotit”.
  • Připravíme si maso. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme do sklovita najemno nasekanou cibuli. Přidáme mleté maso a prudce upečeme. Osolíme, opepříme a přimícháme rozmarýn.
  • Vypocené lilky osušíme kuchyňskými utěrkami (i ty vydlabané části). Plech nebo pekáček pokapeme olivovým olejem. Na dno pokládáme lodičky z lilků, stranou na plech rozložíme do vrstvy také vnitřní vydlabané části lilku.
  • Lilky naplníme masem v jedné vrstvě. Zbylé maso poklademe na “výdlabky”.
  • V pánvi, ve které jsme opékali maso, si připravíme bešamel. Vlijeme smetanu a přidáme mouku. Osolíme a opepříme. Mícháme do zhoustnutí. Nemusí být tuhý jako kaše, klidně malinko řidší. Bešamel nalijeme na maso.
  • Na vrstvu bešamelu poklademe rajčata nakrájená na kolečka a zasypeme nastrouhaným sýrem.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Doba přípravy: 40 minut + pečení 30-50 minut, na druhý den chutná zapečený lilek ještě lépe!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
lilek na pečení
příprava lilku dlabání
mleté maso na plnění lilku
lilek politý bešamelem
lilky plněné rajčaty
lilek se sýrem
pečený lilek se sýrem

Pečený lilek: tipy a rady

  • Pokud nemáte čas nebo se vám nechce lilky vydlabávat, nakrájejte je jednoduše na kolečka. Ty položte do pekáčku a dále vrstvěte, jak je uvedeno v receptu.
  • Kdyby se vám bešamel zdál moc hutný, zřeďte ho troškou mléka. Kdyby byl moc řídký, přidejte trošku mouky, ale pozor na hrudky! Ideálně smíchejte mouku s trochou mléka nebo bešamelu a vraťte přes sítko do pánve.
  • K pečenému lilku není třeba přílohy. Ale kdyby přeci jen jste po nějaké zatoužili, pak doporučuji čerstvou křupavou bagetu pokapanou olivovým olejem a posypanou bylinkami. Anebo brambory. Ty ostatně můžete zapéct i do jídla: Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 0,5 cm. Krátce povařte v osolené vodě. Lilky nakrájejte na kolečka místo lodiček, budou se lépe vrstvit. Na lilky rozložte maso, na maso bešamel, na bešamel kolečka předvařených brambor. Na ně kolečka rajčat a posypte sýrem. Je z toho taková musaka (řecké jídlo s bramborem, lilkem a rajčaty).
  • Klidně si udělejte o porci dvě navíc, protože na druhý den je zapečený lilek ještě lepší.
plněný lilek pečený v troubě
blank
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Plněný lilek pečený v troubě, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/plneny-lilek-peceny-v-troube/