Pečené kuře je česká klasika, a také je to jednoduché rychlé jídlo, pokud zrovna spěcháte. Jestli máte záhon plný nejrůznějších bylinek, snažte se je přidávat do jídel co nejčastěji. Zvýrazníte chuť připravovaných pokrmů a zlepšíte si svoje zažívání.
Šalvěj neboli “babské ucho” má výraznou kořenitou chuť, kromě léčivých účinků je to také vhodná bylinka na pečení. V čerstvém i sušeném stavu se používá v italské kuchyni, často v kombinaci s drůbežím masem. Tymián je velice výrazná aromatická bylinka, jejíž chuť vynikne v mnoha pokrmech.
Ačkoliv ze začátku pro mě nebylo domácí pěstování bylinek vůbec snadné, nakonec jsem si našla několik oblíbených, které se na mém záhonku pravidelně objevují. Šalvěj a tymián patří mezi ně, a tady je můj oblíbený recept, kde obě dvě používám.
Pečené kuře na šalvěji a tymiánu
INGREDIENCE
- 1 celé kuře
- MÁSLO
- SŮL
- čerstvý tymián
- čerstvé lístky šalvěje
- OLIVOVÝ OLEJ
PRACOVNÍ POSTUP
- Kuře omyjeme, očistíme a vložíme do pečící nádoby – já používám skleněnou formu s víkem.
- Dno formy vymažeme máslem, kuře ze všech stran pečlivě osolíme. Nebojte se sůl vetřít, za pomoci rukou, do kůže kuřete.
- Ostrým nožem nařízneme kůži na prsní části a do vznikého otvoru vložíme plátek másla, list šalvěje a snítku tymiánu. Máslo během pečení zjemní strukturu masa a kuřecí prsa tak budou měkká a šťavnatá. Bylinky pod kůží maso během pečení příjemně provoní.
- Bylinky poté nasypeme i na kuře, zakápneme olivovým olejem a pečeme v zakryté nádobě, v předem vyhřátě troubě na 175 stupňů.
- Na posledních 15 minut víko z nádoby odklopíme a dopečeme kuře dozlatova. Podávame s různymi typy příloh: brambory, polenta, rýže, kuskus.
Tip: domácí bylinky
Pokud chcete používat čerstvé bylinky i v zimě, pak je na podzim omyjte, vložte do sáčku a dejte zamrazit. Pěstování bylinek zvládnete také pokud nemáte vlastní zahrádku, k pěstování vám stačí obyčejné květináče a kvalitní zemina. Doma vypěstované bylinky neobsahují pesticidy.
Zkuste také náš další recept na kuřecí paličky!