Pečené kuře na šalvěji a tymiánu

pečené kuře na bylinkách

Pečené kuře je česká klasika, a také je to jednoduché rychlé jídlo, pokud zrovna spěcháte. Jestli máte záhon plný nejrůznějších bylinek, snažte se je přidávat do jídel co nejčastěji. Zvýrazníte chuť připravovaných pokrmů a zlepšíte si svoje zažívání.

Šalvěj neboli “babské ucho” má výraznou kořenitou chuť, kromě léčivých účinků je to také vhodná bylinka na pečení. V čerstvém i sušeném stavu se používá v italské kuchyni, často v kombinaci s drůbežím masem. Tymián je velice výrazná aromatická bylinka, jejíž chuť vynikne v mnoha pokrmech.

Ačkoliv ze začátku pro mě nebylo domácí pěstování bylinek vůbec snadné, nakonec jsem si našla několik oblíbených, které se na mém záhonku pravidelně objevují. Šalvěj a tymián patří mezi ně, a tady je můj oblíbený recept, kde obě dvě používám.

kuře na bylinkách recept

Pečené kuře na šalvěji a tymiánu

Kuře pečené na čerstvých bylinkách – jednoduché, voňavé a báječně chutná!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Kuře omyjeme, očistíme a vložíme do pečící nádoby – já používám skleněnou formu s víkem.
  • Dno formy vymažeme máslem, kuře ze všech stran pečlivě osolíme. Nebojte se sůl vetřít, za pomoci rukou, do kůže kuřete.
  • Ostrým nožem nařízneme kůži na prsní části a do vznikého otvoru vložíme plátek másla, list šalvěje a snítku tymiánu. Máslo během pečení zjemní strukturu masa a kuřecí prsa tak budou měkká a šťavnatá. Bylinky pod kůží maso během pečení příjemně provoní.
  • Bylinky poté nasypeme i na kuře, zakápneme olivovým olejem a pečeme v zakryté nádobě, v předem vyhřátě troubě na 175 stupňů.
  • Na posledních 15 minut víko z nádoby odklopíme a dopečeme kuře dozlatova. Podávame s různymi typy příloh: brambory, polenta, rýže, kuskus.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

pečené kuře se šalvějí a tymiánem

Tip: domácí bylinky

Pokud chcete používat čerstvé bylinky i v zimě, pak je na podzim omyjte, vložte do sáčku a dejte zamrazit. Pěstování bylinek zvládnete také pokud nemáte vlastní zahrádku, k pěstování vám stačí obyčejné květináče a kvalitní zemina. Doma vypěstované bylinky neobsahují pesticidy.

Zkuste také náš další recept na kuřecí paličky!

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pečené kuře na šalvěji a tymiánu, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/pecene-kure-na-salveji-a-tymianu/