Vepřová kotleta s pohankou
Vepřové kotlety se dají připravit na mnoho způsobů: můžete je podusit, připravit jako minutku nebo je upéct v troubě při nižší teplotě.
Pomalu pečené kotlety jsou šťavnaté a chutnají výborně v kombinaci s pohankou. Pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje rutin, který pomáhá našemu trávícímu traktu. Pohanka je výbornou přílohou pro děti.
TIP: Přečtěte si, co vše se dá dělat s pohankovou moukou v kuchyni.
Vepřová kotleta s pohankou
Pomalu pečená vepřová kotleta s pohankou – zdravý oběd nebo večeře.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 4 ks vepřová kotleta
- 2 ks CIBULE (velká)
- 4 stroužek ČESNEK
- snítka čerstvého rozmarýnu
- SŮL
- PEPŘ
- 2 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 50 ml voda
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 160 °C.
- Vhodnou pečicí nádobu s víkem vymažeme sádlem, dno zasypeme na jemno nakrájenou cibulí s česnekem a přidáme snítku čerstvého rozmarýnu.
- Omyté a osušené kotlety osolíme, opepříme, položíme do pečicí nádoby a podlijeme trochou vody.
- Nádobu přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme na 160 °C 50 minut, poté odklopíme víko nádoby a na posledních 10 minut zvýšíme teplotu na 180 stupňů a kotlety dopečeme.
- Kotlety zůstanou díky nízké teplotě uvnitř šťavnaté a při pečení na sádle nebudou tak vysušené.
- Během doby, kdy jsou kotlety v troubě, si připravíme přílohu. Pohanku propláchneme ve studené vodě a vaříme ve vroucí osolené vodě 12-15 minut. Druhou a šetrnější možností přípravy pohanky je vařit pohanku 3 minuty ve vroucí osolené vodě, poté jí odstavit z plotny a nechat v teple 30-40 minut dojít. Obecně platí, že se dává jeden díl pohanky na dva díly vody, stejně jako u rýže. Pohanku poté zjemníme přidáním másla, dochutíme majoránkou a solí.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Místo pohanky můžete jako přílohu servírovat například šťouchané brambory.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Vepřová kotleta s pohankou: tipy k receptu
- Pohanka je sice zdravá surovina bez lepku, ale je i dost chuťově nevýrazná. Nebojte se přidat více koření, jako je výše zmiňovaná majoránka. Můžete použít i petrželovou nať, bazalku nebo česnek. Přidané máslo pohanku zjemní.