Podzimní skořicový koláč, hrnkový
Neznám nic lepšího, než si v čase podzimních plískanic sednout u dobré kávy a dát si kousek domácího koláče, třeba ovoněného skořicí a badyánem. Jelikož doma peču často a pravidelně, mám ve sbírce také pár vlastních receptů, z nichž jeden bych vám dnes chtěla představit.
K pečení mě přivedla moje babička, se kterou jsem od svého dětství pravidelně pekla hříšně dobré buchty, posvícenské koláče, masopustní koblížky, vánoční cukroví nebo nezapomenutelné mramorové bábovky. Ačkoliv babička již mezi námi několik let není, její tradici pravidelného pečení dodržuji nadále, a jsem jí moc vděčná za to, že mě díky ní pečení stále baví a že mojí rodině chutná. Můj syn i manžel domácí pečené dezerty přímo zbožňují.
Podzim a blížící se čas Vánoc si vždy spojuji s vůní skořice, badyánu, vanilky, a to v kombinaci s nakyslou chutí švestek. Ideální čas na podzimní skořicový koláč, rychlý hrnkový, a recept k němu máte zde:
Podzimní skořicový koláč, hrnkový
INGREDIENCE
- 2 vejce
- 1 hrnek cukr krupice
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 0,5 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- čerstvé nebo zavařené švestky (já používám čerstvé z mrazáku + někdy dávám navíc hrst rybízu, pokud ho mám zrovna v mrazáku)
- 1 čajová lžička vanilkové pasty nebo pravého vanilkového cukru (popř. 1 vanilkový lusk)
- SŮL
- 1 čajová lžička mletého badyánu
- 1 skořice
- 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru
- 2 čajové lžičky mletého lněného semínka
PRACOVNÍ POSTUP
- Do větší misky rozklepneme dvě vejce a utřeme je s cukrem, poté přidáme připravené koření: badyán, skořici, zázvor a dvě čajové lžičky mletého lněného semínka. Lněné semínko používám do těsta pro lepší stravitelnost koláče: voňavou kombinaci koření tato ingredience skvěle doplňuje. Dále přidáme vanilku.
- Do směsi přilijeme mléko a olej, špetku soli a nakonec přidáme polohrubou mouku s kypřicím práškem. Dobře promícháme.
- Vše vlijeme do předem vymazané dortové formy o pr. 28 cm.
- Přidáme švestky, popř. můžete i rybíz, pokud ho máte v dispozici. Během pečení se švestky dostanou do spodní části koláče a rybíz zůstane navrchu.
- Koláč pečeme v elektrické/plynové troubě na 170 stupnů cca 30 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Pro kontrolu použijte špejli, abyste zjistili, zda je těsto uprostřed koláče propečené.
- Koláč necháme vychladnout a můžeme servírovat.
Ještě pár slov k receptu:
Podzimní skořicový koláč: tipy a rady
- Zda použijete vanilkový cukr, vanilkový lusk nebo vanilkovou pastu nechám na vás. Já z vlastní zkušenosti používám vanilkovou pastu. Chuť pravé vanilky je nezaměnitelná a doporučuji se vyhnout jejím umělým náhražkám.
- Pokud používáte mražené švestky (případně jiné mražené ovoce), nechte jej předem rozmrznout a okapat. Suroviny při přípravě koláče by měly mít pokojovou teplotu.
TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Porci koláče posypte moučkovým cukrem a přidejte lžici zakysané smetany nebo creme fraiche (tučná verze zakysané smetany).