Vepřová panenka plněná sušenými švestkami
Tenhle recept je na jeden z nejoblíbenějších způsobů úpravy vepřové panenky. A ani se nedivím, panenka plněná sušenými švestkami je totiž moc moc a ještě jednou moc dobrá.
Tentokrát ji pro nás připravoval můj táta. Nejvíc radosti tahle dobrota udělala mojí sestře, je to totiž její oblíbené jídlo, a ona si ho poručila na oslavu konce šestinedělí. K vepřové panence si poručila oblíbenou přílohu – krokety. Já bych dala přednost šťouchaným bramborám s cibulkou a slaninu, ale výběr jsem tentokrát nechala na sestře.
Vepřová panenka plněná sušenými švestkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 ks vepřová panenka (celé válečky)
- 3 hrst sušené švestky
- 1 lžíce Švestková povidla
- 20 ml KOŇAK (nebo jinou brandy – ovocnou pálenku)
- 1 lžíce MÁSLO
- 2 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- pár snítek tymiánů
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu předehřejeme na 200°C. Panenky očistíme od blanitých částí. Trošku “bílého” můžete nechat, vypeče se z toho tuk, který je nositelem chuti.
- Dlouhým úzkým nožem opatrně do panenky uděláme z obou stran díry, do kterých poté napěchujeme sušené švestky. Švestky, které zbydou, necháme na později.
- Plněnou panenku nakrájíme na špalíčky cca 10 cm dlouhé. Konce můžete propíchnout jehlou na pečení, ale není to úplně nutné. Pečením se maso zatáhne a švestky tam utěsní. Panenky z každé strany osolíme a opepříme.
- Vezmeme pánev, která je vhodná i do trouby (musí být celokovová včetně ručky). Nalejeme olivový olej a dostatečně ho rozehřejeme. Na rozpáleném oleji opečeme zprudka panenky tak, aby se maso zatáhlo.
- Panenky podlijeme asi ½ dcl vody, posypeme zbylými sušenými švestkami a vložíme celou pánev do vyhřáté trouby, kde je pečeme asi 30 minut.
- Po upečení vyndáme panenky z pánve a odložíme je na talíř do tepla (třeba do už vypnuté, pootevřené trouby). Maso si tam “odpočine”, a my si mezitím nachystáme omáčku.
- Do výpeku na pánvi přilejeme koňak, vložíme snítky tymiánu a vaříme asi 1 minutu. Mícháním zároveň “seškrabáváme” připečené kousky masa, které dodají omáčce skvělou chuť. Omáčku v případě potřeby dosolíme a opepříme a můžeme přidat i lžíci povidel, dle chuti.
- Nakonec do omáčky přidáme lžíci másla a zamícháme.
- Maso vyndáme, nakrájíme na špalíčky, přelijeme omáčkou, přidáme přílohu a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vepřová panenka se švestkami: rady a tipy
- Do omáčky přidáváme asi lžíci povidel, ale není to nutné, záleží na vás a vašich chutích.
- Omáčku můžete taky propasírovat nebo rozmixovat tyčovým mixérem, ale předtím z ní vyndejte tymián.
- Na podávání se nejlépe hodí šťouchané brambory s pečenou cibulkou na kostičkách slaniny.
TIP: Vyzkoušejte náš další recept s vepřovou panenkou!