Kokosky s borůvkovým krémem z mascarpone
Také si v mrazáku syslíte bílky, které vám zbyly, když recept velel přidat při pečení do těsta (krému) jen žloutek? Že jste ani nevěděli, že jdou bílky mrazit? Jdou! A sníh z nich pak vyšleháte naprosto parádní, někdo dokonce tvrdí, že lepší než z bílků čerstvých.
Takhle se mi v mrazáku už pěkných pár bílků nakupilo – mrazím je do plastové nádobky vždy po 3, a tak jsem se dnes rozhodla, že ze zbylých bílků upeču nějakou dobrotu. A protože hned vedle se v šuplíku krčil pytlík s namraženými borůvkami, rozhodla jsem se oprášit recept na báječně jedovatý borůvkový krém z mascarpone, a z bílků upéct kokosové placičky, které tím krémem naplním. A tady je recept!
Kokosky s borůvkovým krémem z mascarpone
INGREDIENCE
Kokosky:
- 6 bílků
- 5 lžic cukr písek
- SŮL
- 100 g strouhaného kokosu
Borůvkový krém z mascarpone:
- 250 g mascarpone (1 balení)
- 100 g mražených borůvek
- 2 lžíce pískového cukru
- Malá lžička práškové želatiny
- Pár kapek vanilkové esence
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme troubu na 120 °C (elektrická, bez horkovzduchu)
- Z bílků ušleháme tuhý sníh. Začneme elektrickým šlehačem na nižší otáčky, po chvilce přidáme lžíci cukru a špetku soli, zvýšíme rychlost. Po chvíli opět přidáme cukr a navýšíme rychlost, postupně dosypeme zbytek cukru a sníh vyšleháme dotuha.
- Do vyšlehaného sněhu opatrně stěrkou vmícháme kokos.
- Plech vyložíme pečicím papírem a pomocí lžíce tvoříme placičky. Na jeden plech se jich vejde cca 16, z uvedeného množství v receptu budou dva plechy.
- Vložíme do vyhřáté trouby a necháme 40 minut péct.
- Připravíme si borůvkový krém: Mražené borůvky vsypeme do hrnečku, podlijeme lžící vody a přivedeme k varu. Borůvky po chvíli pustí šťávu. Přidáme lžíci cukru a chvíli povaříme.
- Borůvkový rozvar přecedíme přes síto, pomocí polévkové lžíce z borůvek vymačkáme, co jen je možné.
- Do borůvkové šťávy přimíchejte lžíci mascarpone, tekutinu tak lehce zchladíte. Do směsi přidejte malou, spíše zarovnanou lžičku práškové želatiny a vše dobře rozmíchejte.
- Přidejte zbytek mascarpone, lžíci cukru (celkem tedy budou v krému 2 lžíce cukru) a pár kapek esence. Promíchejte.
- Vychladlé kokosové placičky opatrně sloupněte z pečicího papíru a vždy dvě a dvě slepte borůvkovým krémem.
- Nechte vychladit v lednici a podávejte.
Ještě pár slov k receptu:
Kokosky s borůvkovým krémem: rady a tipy
- Až borůvky propasírujete přes síto, zbytek v sítku nevyhazujte. Použijte je například na smoothie nebo do jogurtu.
- Dezert není příliš sladký, ale je svěží. Cukr v krému můžete upravit podle chuti. Obvykle čerstvě natrhané borůvky snesou méně cukru než borůvky mražené.
- Vršek jde přizdobit smetanou a borůvkami. Stačí do zakysané smetany (lépe tučnější) zamíchat trochu práškového cukru, lžičku umístit na vršek kokosky a přizdobit čerstvou borůvkou, případně více bobulkami, máte-li borůvky lesní.
- Tip na šlehání bílků: sníh se nejlépe šlehá z bílků, které mají pokojovou teplotu, je tedy dobré včas vyndat vejce z ledničky (případně rozmrazit). Pokud zapomenete, ohřejte si vodu (v rychlovarné konvici), a hned na začátku šlehání k bílkům opatrně přilejte 2 lžíce horké vody.
Jak zamrazit bílky?
Občas se stane, že recept si žádá pouze žloutky. Bílky je škoda vyhodit, určitě se vám budou hodit, buď v průběhu roku, nebo nejpozději na Vánoce při pečení cukroví. Bílky jdou snadno zmrazit. Připravte si čistou plastovou nádobku s víčkem. Základem je dobře oddělit bílek od žloutku tak, aby v bílku nezůstaly žádné zbytky po žloutku. Bílky vlijte do nádobky, zakryjte víčkem a vložte do mrazáku. Bílky můžete také přilévat do nádobky postupně, případně si předem odvážit bílky do nádobek na hmotnost, a poté použít jen množství, které potřebujete.