Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou
Recept na tenhle koláč mám už několik let, ale až pošťouchnutí kamaráda mě donutilo ho také upéct. A jsem moc ráda, že jsem se nakonec “nechala ukecat”.
Koláč je naprosto božský. Vláčný, šťavnatý a voňavý. Sušenky v drobence mu dávají příjemnou, netradiční chuť, kterou každý hádá, co jen to může být zač, ale nikdo to zatím nepoznal. Zkuste a dám hlavu na špalek, že jinou drobenku už dělat nebudete 😉
Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 400 g třešně (odpeckované)
- 3 lžíce cukr krupice
- moučkový cukr na poprášení
Na těsto:
- 200 g HLADKÁ MOUKA
- 3 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- 100 g mák (mletý)
- 225 g cukr krupice
- nastrouhaná kůra z 1 malého biocitronu
- 150 g MÁSLO (rozpuštěné)
- 150 g bílý jogurt (plnotučný)
- 3 ks vejce (střední)
Na drobenku:
- 25 g sušenky věnečky
- 150 g hrubá mouka
- 75 g cukr krupice
- 100 g MÁSLO (změklé)
PRACOVNÍ POSTUP
- Vypeckujeme třešně a dáme je do rendlíku s cukrem. Přivedeme k varu a vaříme dvě minuty. Necháme stranou vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dno dortové formy o průměru 28 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
- Sušenky dáme do pytlíku a válečkem rozdrtíme na drobky. Smícháme s hrubou moukou, cukrem a rozpuštěným máslem. Prsty směs promícháme a rozmačkáme, až nám vznikne drobenka.
- V jiné míse promícháme prosátou mouku s kypřicím práškem, mákem, cukrem, a citronovou kůrou. Přidáme ostatní přísady: máslo, jogurt a vejce. Těsto rychle prošleháme a nalijeme do formy.
- Na těsto poklademe okapané třešně a lehce přitlačíme. Na třešně nasypeme drobenku a rovnoměrně ji rozložíme po celém koláči.
- Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
- Necháme vychladnout ve formě.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Třešňový koláč s máke: rady a tipy
- Pokud neseženete čerstvě namletý čistý mák, můžete použít i směs ochuceného máku s cukrem. V tom případě ovšem nepoužijte celý balíček, ale rozvrhněte množství, abyste měli stejnou dávku cukru a máku, jako je uvedené v receptu.
- Jestli máte mák doma už nějakou dobu, je lepší koupit nový. Mák totiž obsahuje hodně oleje a rychle žlukne. Zhořkne a zničí tím celou vaši snahu o dokonalý koláč.
- Mák můžete také koupit celý a semlet jej doma v mlýnku: schválně, kdo z vás má doma mlýnek na mák?
TIP: Zkuste také náš recept na piškotovou bublaninu s třešněmi
TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!