Domácí lasagne s masovým ragú a bešamelem
Italská kuchyně je jedna z nejoblíbenějších na světě, já ji mám taky moc ráda. Mezi opravdu známá italská jídla patří lasagne.
Chystala jsem se na ně dlouho a když už, tak jsem to vzala poctivě z gruntu a připravila si domácí těstoviny podle receptu, který již tady na blogu ode mě máte. A jsem moc ráda, že jsem tak udělala; lasagne totiž byly totiž mnohem lepší než kupované, a taky… no znáte ten pocit hrdosti 🙂
Domácí lasagne s masovým ragú a bešamelem
INGREDIENCE
- 1 MRKEV
- 1 řapík celeru
- 2 CIBULE
- 70 g pancetty (italské slaniny)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 Stroužky česneku
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 250 ml suchého bílého vína
- 1 BOBKOVÝ LIST
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 x konzerva krájených rajčat (400 g)
- Sůl a pepř
- 100 ml MLÉKO
- Hrst lístků z bazalky
- Lasagne ze dvou vajec (nebo 9-12 plátků kupovaných lasagní)
- 50 g parmazánu
Bešamel:
- 100 g MÁSLO
- 80 g hladké mouky
- 850 ml polotučného mléka
- 1 BOBKOVÝ LIST
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl a pepř
PRACOVNÍ POSTUP
- Připravíme si těsto na lasagne podle receptu na domácí těstoviny a necháme jej hodinu v lednici odležet.
Masové ragú do lasagní:
- Mrkev, celer, cibuli a pancettu nakrájíme na malé kostičky. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olivový olej, na mírném plameni osmažíme nakrájenou zeleninu s pancettou dozlatova. Přidáme rozdrcený česnek, a ještě chvíli restujeme. Přendáme stranou na talíř, na pánvi však necháme co nejvíc oleje.
- Na zbylém oleji osmahneme hovězí a vepřové maso, dokud není rovnoměrně propečené. Do pánve vložíme zpět orestovanou zeleninu, přidáme bobkový list, přilejeme bílé víno a promícháme.
- Necháme projít varem, poté přidáme rajský protlak a rajčata. Osolíme a opepříme dle chuti a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny.
- Nakonec vlijeme mléko a ještě 10 minut vaříme bez pokličky. Vyndáme bobkový list a vmícháme bazalkové lístky.
- Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.
Bešamel:
- V pánvi rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku a mícháme asi 2 minuty, než jíška zpevní a zesvětlá. Přilejeme mléko a promícháme s jíškou na hustý krém bez hrudek. Přidáme bobkový list, přivedeme k varu a na mírném plameni asi 5 minut vaříme do zhoustnutí.
- Osolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem dle chuti. Nakonec vyndáme bobkový list.
Zapékání lasagní
- Přichystáme si lasagne na nejtenčí plátky.
- Dno zapékací formy pokapeme olivovým olejem a rozetřeme po celé ploše. Přidáme dvě lžíce bešamelu a také je rozetřeme po ploše. Na bešamel rozložíme několik lžic masového ragú v tenké vrstvě. Na maso položíme plátky lasagní v jedné vrstvě, pokračujeme vrstvou bešamelu, poté ragú a opět lasagne, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstva bude bešamel, na který nasypeme rovnoměrně parmazán. Pečeme dozlatova asi třičtvrtě hodiny.
Lasagne: tipy a rady
- Pokud neseženete pancettu, můžete použít anglickou slaninu nebo náš český špek.
- Zbyde-li vám nějaké těsto, můžete z něho udělat domácí nudle do polévky na druhý den.
- Až budete hotové lasagne krájet, propíchejte plánovaný řez nejprve vidličkou, a až poté tuto linii prokrojte nožem. Tento postup zajistí, že se sýr nebude tahat za nožem a zůstane hezky na všech částech lasagní.