Cuketová nádivka z pekáče
Měla jsem doma přebytek cuket a přemýšlela, co s nimi, a tak jsem hledala a hledala, až jsem našla tento úžasný recept na cuketovou nádivku.
Je pravda, že je k té dokonalosti třeba i kus uzeného a pár dalších ingrediencí… až ty cukety nakonec zůstanou někde vzadu
Nic to však nemění na skutečnosti, že výsledek je dokonalý. Nejedná se o klasickou nádivku s houskami, tahle je úžasně lehká a věřte, že se po ní jen zapráší.
Cuketová nádivka z pekáče
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 ks cuketa
- 2 ks CIBULE
- 100 g slanina
- 200 g uzené maso
- 150 g tvrdý sýr (například ementál, ale může být i uzený sýr)
- 200 g hrubá mouka
- 6 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- 4 ks vejce
- SŮL
- PEPŘ
- olej a strouhanka na vymazání a vysypání formy
PRACOVNÍ POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 180°C. Pekáč o rozměrech asi 20x30cm vymažeme olejem (nebo máslem) a vysypeme strouhankou.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
- Cuketu a sýr nastrouháme nahrubo. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a uzené, najemno nakrájenou cibuli, mouku smíchanou s práškem na pečení, olej a žloutky. Osolíme a opepříme. Vše promícháme, a nakonec lehce zapracujeme našlehaný sníh z bílků.
- Hmotu přeneseme do pekáče a uhladíme na povrchu.
- Pečeme asi půl hodiny do zlatova.
- Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout, ale dá se jíst i teplá.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Cuketová nádivka: rady a tipy
- Poměr slaniny a uzeného klidně upravte podle toho, co máte v lednici. Uzené můžete nahradit i šunkou, to samé platí pro slaninu.
- Nádivku po upečení vyndejte z trouby, kdybyste ji tam nechali, cuketa by pustila vodu. Na chuti to nevadí, ale nevypadá to hezky.
- Tato nádivka se dá jíst jako příloha, nebo hlavní jídlo, třeba s bramborami. Ale dobrá i jen tak, na zakousnutí, když vás přepadne malý hlad.