Mexické chilli con carne
S manželem máme rádi mexickou kuchyni. Já proto, že jsem měla možnost v Mexiku pár týdnů studovat a zdejší kuchyni jsem si rychle oblíbila, a manžel… ten prostě miluje chilli! A to tak, že doma kvůli němu pěstuji chilli papričky (ty opravdu divoké).
Chilli con carne je stejně jako většina mexických jídel velmi jednoduché a rychle hotové. Ideálně se k němu podávají placky z pšeničné mouky, ale můžu k němu vřele doporučit i obyčejný chléb nebo rýži.
Můj extra tip: Naučila jsem se přidávat do chilli con carne kostičku čokolády, neuvěřitelně dodá pokrmu říz a plnou chuť.
Mexické chilli con carne
INGREDIENCE
- 1 lžíce OLIVOVÝ OLEJ (může být i slunečnicový)
- 1 ks CIBULE
- 1 ks červená paprika
- 2 stroužek ČESNEK
- 1 ks chilli paprička (nemusí být)
- 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 1 lžíce římský kmín (může být i obyčejný)
- 500 g hovězí maso (mleté)
- 300 ml hovězí vývar
- 400 g konzervovaná rajčata
- ½ lžíce sušená majoránka
- 2 lžička rajčatový protlak
- 1 konzerva červené fazole
- špetka SŮL
- černý pepř (čerstvě mletý)
- 1 kostička ČOKOLÁDA HOŘKÁ (cca 70 %)
PRACOVNÍ POSTUP
- Na nepřilnavé pánvi rozhřejeme olej a ztlumíme plamen. Necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidáme rozmačkaný česnek, mletou papriku, kmín, chilli papričku nakrájenou na malé kousky, a ještě chvilku opékáme, aby se chutě propojily.
- Zvýšíme plamen a přidáme maso. Rozmačkáváme, dokud se maso nerozmělní z hrudek a rovnoměrně neopeče.
- Přilejeme vývar, konzervovaná rajčata a přisypeme majoránku, pepř a sůl. V případě potřeby můžeme přidat trochu cukru. Přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme na mírném plameni asi 20 minut. Občas zkontrolujeme a promícháme, aby se omáčka nepřichytávala.
- Po 20 minutách přidáme slité fazole, a ještě deset minut vaříme. Po stáhnutí z ohně necháme ve směsi rozpustit čokoládu a opět promícháme.
Ještě pár slov k receptu:
Chilli con carne: rady a tipy
- Nejlepší k přílohou k chilli con carne jsou pšeničné placky. Výborně se k němu hodí také rýže nebo jen obyčejný chléb.
- Toto chilli con carne můžete podávat i s nachos. V mikrovlnce lehce ohřejeme solené nachos. Navrch dáme chilli con carne, zakysanou smetanu, guacamole a případně i strouhaný chedar. Je to výborná pochoutka na párty.
- Touto směsí také můžete naplnit tortily, přidat ledový salát, rajčata, guacamole a kysanou smetanu, a to celé zavinout.
Milé doplnění 🙂
(3.7.2018 od Petra Kupská) Psala mi kamarádka Ágnes, která je mj. autorkou receptu na maďarskou polévku, že o víkendu připravovala chilli con carne podle tohoto receptu, a poslala mi sérii fotek z vaření. Moc ráda je sem vkládám a posílám velikánské pozdravy do Budapešti!