loupané hovězí plecko

Hovězí loupané plecko: dušené kostky na víně

Pan pošťák mi donesl novou litinovou pánev! A tak nezbývalo nic jiného, než ji vyzkoušet 🙂 K receptu na dušené hovězí kostky jsem se dopracovala, když jsem sháněla informace o druzích hovězího masa. Odborníci na slovo vzatí (Pohlreich, Kluci v akci, Jan Punčochář) vychvalovali hovězí loupanou plec, přední hovězí s vlastnostmi zadního masa (které je však výrazně dražší).

Překvapily mě možnosti, co vše z tohohle kousku masa v kuchyni vymyslíte: loupané plecko lze dusit, vařit, péct, dokonce i udit nebo ho hodit na gril jako steak, zvaný top blade.

Nakonec jsem skončila u receptu na hovězí kostky dušené na kořenové zelenině, přičemž přísady jsem upravila podle toho, co jsem měla ve špajzu.

hovězí dušené kostky recept

Hovězí loupané plecko: dušené kostky na víně

Šťavnaté hovězí kostky z loupané plece dušené na mrkvi.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 2 hod
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Maso nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Česnek oloupejte a podélně rozpulte. Oškrábané mrkve nakrájejte každou na 3-4 díly.
  • Na pánvi rozpalte olej a vložte do ní měsíčky cibule, orestujte, přidejte hovězí kostky, osolte a opepřete. Nechte maso zatáhnout, přidejte česnek a mrkev.
  • Chvíli restujte, poté přilejte červené víno. Míchejte, dokud se víno neodpaří.
  • Podlijte vodou, aby bylo maso ponořené ze 2/3, přidejte bobkový list a kuličky nového koření.
  • Přiklopte pokličkou a nechte pomalu táhnout (směs na pánvi by měla lehce probublávat), dolévejte vodu, pokud je potřeba.
  • Hovězí kostky z loupaného plecka budou měkké zhruba do dvou hodin. Cibule se rozpadne a zahustí omáčku, není potřeba mouka ani jiná zahušťovadla.
  • Stáhněte z plotny, vyjměte bobkový list a případně i kuličky nového pepře, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Podávejte s rýží nebo jednoduše s chlebem.
Litinová pánev není podmínkou! Jen jsem ji potřebovala vyzkoušet a jsem z ní nadšená 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
dušené hovězí kostky na mrkvi

Pointa: z 60 dkg hovězího masa připravíte 2-3 porce jídla. Můj muž snědl všechno na jeden zátah, tak to bylo dobré! Počet doporučených porcí, které z tohoto množství připravíte, berte tedy jen jako hrubě orientační.

hovězí, cibule, mrkev
dušení hovězího
dušené hovězí na mrkvi
loupané hovězí plecko

Hovězí loupaná plec

  • Maso má v kuchyni opravdu široké možnosti použití, je šťavnaté, přitom dostatečně křehké, a přezdívá se mu falešná svíčková.
  • Pochází z přední hovězí nohy z okolí lopatky, při jatečním zpracování se neporcuje nožem, ale sval se od lopatky odlupuje – odtud také loupené plecko dostalo svoje jméno.
  • Maso duste pod pokličkou při nižší teplotě, nesnažte se ho „vařit“, plecko vyžaduje čas a trpělivost, bohatě se vám odmění plnou chutí a spokojenými strávníky.
  • Cibule krájejte na měsíčky – je to nejjednodušší technika, pro účely zahuštění omáčky poslouží perfektně.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hovězí loupané plecko: dušené kostky na víně, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hovezi-loupane-plecko-dusene-kostky-na-vine/