Hovězí loupané plecko: dušené kostky na víně
Pan pošťák mi donesl novou litinovou pánev! A tak nezbývalo nic jiného, než ji vyzkoušet 🙂 K receptu na dušené hovězí kostky jsem se dopracovala, když jsem sháněla informace o druzích hovězího masa. Odborníci na slovo vzatí (Pohlreich, Kluci v akci, Jan Punčochář) vychvalovali hovězí loupanou plec, přední hovězí s vlastnostmi zadního masa (které je však výrazně dražší).
Překvapily mě možnosti, co vše z tohohle kousku masa v kuchyni vymyslíte: loupané plecko lze dusit, vařit, péct, dokonce i udit nebo ho hodit na gril jako steak, zvaný top blade.
Nakonec jsem skončila u receptu na hovězí kostky dušené na kořenové zelenině, přičemž přísady jsem upravila podle toho, co jsem měla ve špajzu.
Hovězí loupané plecko: dušené kostky na víně
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 600 g hovězí loupané plecko
- 3 ks CIBULE
- 5 stroužek ČESNEK
- 4 ks MRKEV (středně velká)
- 1,5 dcl ČERVENÉ VÍNO
- 2 ks BOBKOVÝ LIST
- 7 kuličky nové koření
- Olej vhodný na pečení a smažení
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- Maso nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Česnek oloupejte a podélně rozpulte. Oškrábané mrkve nakrájejte každou na 3-4 díly.
- Na pánvi rozpalte olej a vložte do ní měsíčky cibule, orestujte, přidejte hovězí kostky, osolte a opepřete. Nechte maso zatáhnout, přidejte česnek a mrkev.
- Chvíli restujte, poté přilejte červené víno. Míchejte, dokud se víno neodpaří.
- Podlijte vodou, aby bylo maso ponořené ze 2/3, přidejte bobkový list a kuličky nového koření.
- Přiklopte pokličkou a nechte pomalu táhnout (směs na pánvi by měla lehce probublávat), dolévejte vodu, pokud je potřeba.
- Hovězí kostky z loupaného plecka budou měkké zhruba do dvou hodin. Cibule se rozpadne a zahustí omáčku, není potřeba mouka ani jiná zahušťovadla.
- Stáhněte z plotny, vyjměte bobkový list a případně i kuličky nového pepře, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Pointa: z 60 dkg hovězího masa připravíte 2-3 porce jídla. Můj muž snědl všechno na jeden zátah, tak to bylo dobré! Počet doporučených porcí, které z tohoto množství připravíte, berte tedy jen jako hrubě orientační.
Hovězí loupaná plec
- Maso má v kuchyni opravdu široké možnosti použití, je šťavnaté, přitom dostatečně křehké, a přezdívá se mu falešná svíčková.
- Pochází z přední hovězí nohy z okolí lopatky, při jatečním zpracování se neporcuje nožem, ale sval se od lopatky odlupuje – odtud také loupené plecko dostalo svoje jméno.
- Maso duste pod pokličkou při nižší teplotě, nesnažte se ho „vařit“, plecko vyžaduje čas a trpělivost, bohatě se vám odmění plnou chutí a spokojenými strávníky.
- Cibule krájejte na měsíčky – je to nejjednodušší technika, pro účely zahuštění omáčky poslouží perfektně.