Jen těžko byste hledali hovězí maso s podobně širokými možnostmi kulinářského využití! Loupaná plec je velmi chutná, libová, a zároveň dostatečně prorostlá, aby si po přípravě zachovala šťavnatost.
Jedná se o přední hovězí, avšak s kvalitou masa zadního – ne nadarmo se jí občas přezdívá falešná svíčková. Oproti zadnímu masu je loupaná plec podstatně levnější, v obchodech se prodává za cenu kolem dvou set korun za kilogram masa.
Kde se nachází hovězí loupaná plec
Loupaná plec se získává z přední nohy, nikoliv však porcováním nožem, ale v podstatě se odtrhává od lopatky, loupe se – odtud její název. Charakteristickým rysem je pro ni šlacha, která se táhne uvnitř, avšak tato šlacha není tuhá, při tepelné úpravě rosolovatí (podobně jako u kližky) a dodává masu chuť.
Odpustí vám téměř všechno
Loupaná hovězí plec snese všechny možné tepelné úpravy, dokonce vám promine mnohé kuchařské přešlapy: je excelentní pečená, dušená, do guláše i ragů, omáček. Dá se naložit a vyudit, je ideální do dlouho tažených hovězích vývarů.
Vyzkoušejte recept:
Domácí hamburger i steak na gril
Pohlreich loupanou plec doporučuje jako základ pro doma mleté maso pro přípravu karbanátků i hamburgerů na gril. Tuk v loupané pleci je rozložený v pravidelném mramorování, vyzrálejší kus masa lze použít také k přípravě minutkového steaku. Takový steak nese označení top blade.
Náš tip: Velmi zajímavý kus masa, který byste na řeznických pultech neměli minout.