Domácí hamburgery na grilu
Tyhle hamburgery dělané na grilu jsou specialitka mého nastávajícího švagra, s jeho svolením jsem si recept půjčila a předkládám vám jej zde na blogu.
Domácí hamburgery podle švagrova receptu nejsou extra náročné, ale na přípravu potřebujete víc ingrediencí, než bývá obvyklé. U nás v rodině je při grilování zvyk, že si předem vše hezky nachystáme na prostřený stůl, a potom si každý k hamburgeru vybere, na co má chuť.
Domácí hamburgery na grilu
INGREDIENCE
Maso na hamburgery
- 2,5 kg hovězí maso (mleté)
- 0,5 kg vepřové maso (mleté)
- 1 lžíce SŮL
- 0,5 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 0,5 lžíce mletý kmín
- 1/3 lžíce černý pepř (mletý)
- 0,5 lžíce sušený česnek
- 0,5 lžíce sušený rozmarýn (nebo poloviční množství čerstvého nadrobno nasekaného)
Dále potřebujeme
- sýr Chedar (plátky)
- anglická slanina (plátky)
- hamburgerové housky
PRACOVNÍ POSTUP
- Smícháme oba druhy masa a přidáme všechno koření. Se solí opatrněji, množství vychází asi na lžíci soli, ale záleží na chuti. Vytvoříme placky o 1 cm větší, než je průměr housky, protože hamburger při pečení zmenší svůj objem.
- Na polovině rozpáleného grilu si opečeme maso z každé strany 5 minut, aby byly hamburgery dobře propečené. Kdo chce úpravu rare, peče jen 3 minuty z každé strany.
- Když už dopékáme z druhé strany, položíme na maso plátek sýru, který se během dopékání rozpustí.
- Na druhé polovině grilu upečeme anglickou slaninu dozlatova z obou stran. Jakmile je hotová, stáhneme ji z grilu a na uvolněné místo položíme poloviny housek, řeznou stranou dolů, a jemně je opékáme dozlatova.
- Když je všechno opečené, můžeme servírovat na stůl, kde už jsou připravené další přísady a kondimenty na ochucení hamburgeru.
Ještě pár slov k receptu:
Na našem “hamburgerovém” stole najdete:
- Ledový salát – omytý a natrhaný na menší listy
- Čerstvá rajčata – nakrájená na plátky
- Anglická slanina – nařezaná na plátky
- Sýr Chedar – nakrájený na plátky
- Kyselá okurka – nakrájená šikmo na plátky nebo na kolečka
- Smažená cibulka
- Jalapeňos v nálevu
- Majonéza
- Kečup
- Smažená cibulka
Grilujeme domácí hamburgery: jak na to
- Je spousta tipů jak zjistit jestli už je maso propečené, ale nejsnazší cesta je jeden rozříznout a podívat se na řez masa.
- Pekaři nabízejí různé bulky na hamburgery, my však máme rádi klasické české housky a nikoliv americké, které jdou chuťově do sladka. Samozřejmě kolik jazyků, tolik chutí; tyhle hamburgery jsou výborné v jakémkoliv pečivu.
- Do hamburgeru si nemusíte dát všechno, co máme rádi my. V tom je ta výhoda obloženého stolu – každý si vybere, nač má chuť, kombinacím se meze nekladou 🙂